A Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyében található Barabás központjában gyűltek össze a helyiek, hogy éljenek azzal a lehetőséggel, mely szinte házhoz vitte az egészség megőrzéséhez hozzásegítő szűréseket.
2019.08.08.
Példaértékű összefogással valósult meg a Nemzeti Népegészségügyi Központ Helybe visszük a szűrővizsgálatokat kezdeményezése, az országos kampány második helyszínén. A Kormányhivatal Népegészségügyi Osztályának szakemberei, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Kórházak és Egyetemi Oktatókórház orvosai, egészségügyi dolgozói, a NEK szakemberei, két napon át három szűrőbuszban végezték a szűrővizsgálatokat és szervezték a település vezetőivel, hogy minél többen éljenek a helybe érkezett lehetőséggel.
– Aranyoskám, én már húsz éve nem voltam vizsgálaton, nem érzem én, hogy beteg lennék, de ha már itt vannak, akkor kíváncsi is vagyok, meg itt is az ideje, hogy kicsit megvizsgáljanak- mondta Ilonka néni kérdésemre, mutatva az addigi eredményei leleteit. A szűrés két napján Barabás lakosai szájüregi, illetve méhnyak szűrővizsgálaton, kardiológiai kockázatbecslésen és általános állapotfelmérésen vehettek részt, de a vérnyomást, a koleszterinszintet és a testtömeg indexet is mérték a szakemberek. Az országos programban tíz szűrőbusz járja az országot, és jut el olyan kis településekre, amelyek messze vannak az egészségügyi ellátó helyektől, és a lakosságszáma háromezer alatt van.
– Nekem már nehéz utazni, nem csak rengeteg idő, de nagyon fárasztó is, és nem is biztos, hogy egyszerre mindent el tudok intézni - mondja Jolika néni-, most itt annyi lehetőség van, és nézze, alig egy óra alatt sorban állás nélkül már mindent megnéztek nálam. Kicsit magas a koleszterinem, de ennyi bajom legyen!
– Mi mindentől messze vagyunk! Határ menti településként Budapesttől, de a megyei egészségügyi intézményektől is a legtávolabb esünk, az ország legkeletibb szegleteként. Sok itt az idős ember, akik nehezen mozdulnak, kicsi pénzből élnek, és nem foglalkoznak tudatosan az egészségükkel, csak ha már baj van. - emeli ki a nehézségeket a faluban élő még fiatal Mária, aki itt dolgozik a településen, és maga is részt vesz a szűrésen, lelkesíti, hívogatja az itt élőket.
Az első nap a férfiak kicsit bátortalanabbak, inkább a település asszonyai vannak többen, a második napon már aktívabbak lettek a lakosok. Hallották a szomszédtól, a boltban, az utcán azoktól, akik már túl voltak a szűrésen és elégedettek voltak.
Augusztusban a buszok Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyében Magyra, Besenyődre és Tarpára is eljutnak. Mindenhol a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Kórházak és Egyetemi Oktatókórház szakemberei szűrnek.
A kórházcsoport orvosainak, szakdolgozóinak nem új a feladat, hiszen minden évben sok-sok rendezvényen viszik közel a lakosokhoz a prevenciót. Az sem véletlen, hogy a kórházcsoportnak hat Egészségfejlesztési Irodája van, az intézmény szűrőbusza pedig a települések vezetőinek meghívására egész évben járja a megyét. A szűrések, érzékenyítő programok, egészségklubok fenntartása, működtetése az EFI-n keresztül azt is jelenti, hogy az intézmény nem csak gyógyít, hanem a megelőzésre is nagy hangsúlyt fektet, ezzel a betegutak is lerövidülhetnek, hiszen a kiszűrt betegeknél már célirányos kezelést lehet ajánlani.
A két nap alatt Barabáson közel kétszázan vettek részt a három buszban zajló szűréseken. Több lakosnál találtak olyan eltérést, melyet már kezelni kell, és eddig a beteg nem tudott erről. Sokan voltak, akiknek viszont felhívták a figyelmét arra, hogy ha nem figyelnek az egészségükre - mivel magasabb kockázati szintet találtak esetükben -, gyorsan bekopoghat a betegség náluk.

Linkek

nnk emblema logo

 

Kövess bennünket!

nnk emblema logo

Elérhetőségeink:

(+36 1) 476 1100
Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
1097 Budapest, Albert Flórián út 2-6.