Évente több mint 200 Bács-Kiskun megyei férfit diagnosztizálnak prosztatarákkal. Sokaknál későn derül ki a betegség, mert nem járnak szűrésre.

Dr. Horváth Zsolt, a Bács-Kiskun Megyei Oktatókórház Onkoradiológiai Központjának vezetője szerint a megyében minden szűrési és csaknem minden kezelési lehetőség biztosított, de az eredményességhez az érintettek erőfeszítése is szükséges. Jelenleg a tüdőrák és a vastagbélrák a leggyakoribb rosszindulatú daganat Bács-Kiskun megyében is a férfiak körében, ám az átlagéletkor növekedésével egyre többeknek kell prosztatarákkal szembenézniük.

A gyógyulás feltétele, hogy a prosztatarákot időben felfedezzék, amihez a főorvos 50 év felett indokoltnak tartja a rendszeres prosztatavizsgálatot. Véleménye szerint a háziorvosoknak a prosztatavizsgálatot minden 50 év feletti páciensnél szorgalmazniuk kell. Egy néhány másodperces tapintásos vizsgálatból és egy vérvizsgálatból elég biztosan meg lehet állapítani, szükség van-e további kivizsgálásra.

A korai stádiumban felfedezett prosztatarák kezelése függ a daganat agresszívitásától. Előfordul, hogy elég kontrollvizsgálatokra járni addig, amíg növekedésnek nem indul az elváltozás. Gyakoribb eset, hogy azonnali műtétre vagy gyógyszeres kezeléssel kombinált sugárterápiára van szükség, amelyek mind elérhetők Kecskeméten. Az esetek kisebb részében indokolt, hogy tűzdeléses izotópkezelést alkalmaznak, ekkor a kecskeméti kórház a fővárosi, debreceni vagy szegedi központokkal működik együtt, minden más elő- és utókezelés hozzáférhető a megyei kórházban.

– Nem elég gyógyszert adni a betegeknek, a mellékhatásokat és szövődményeket is kezelni kell – hangsúlyozza Horváth Zsolt. – A műtét és a sugárkezelés után, illetve a hormongátló kezelések alatt is fontos a rendszeres testmozgás. A gyógytorna célzottan képes enyhíteni például a vizelettartási zavarokat, a mozgás pedig hozzájárul az állóképesség és izomerő megőrzéséhez, a csontritkulás késleltetéséhez és az elhízás elkerüléséhez.

Linkek

nnk emblema logo

 

Kövess bennünket!

nnk emblema logo

Elérhetőségeink:

(+36 1) 476 1100
Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
1097 Budapest, Albert Flórián út 2-6.