Robbanásszerűen növekszik az elhízott és túlsúlyos gyermekek száma világszerte. Magyarországon minden negyedik-ötödik gyermek súlyproblémákkal küzd. Az érintett kiskorúak kiszűréséről és a megelőzés fontosságáról beszélgettünk dr. Major Andreával, a Somogy Megyei Kaposi Mór Oktatókórház Csecsemő- és Gyermekgyógyászati Mátrix Osztályának osztályvezető főorvosával.

– Lát-e összefüggést a gyermekek körében előforduló betegségek és a világ, az életritmusunk, életmódunk változása között?

– Nagyon izgalmas, hová is tart ez a világ, ahol a gyerekek már csecsemőkoruktól a különböző kütyük világában és függésében nőnek fel. Sokszor alig esznek főtt ételt, a sok szénhidrátbevitel mellett nagyon mozgásszegény életmódot folytatnak. A képernyőfüggőségük olyan méreteket ölt, ami miatt már jelentősen korlátozódik az egyéb, fontos tevékenységekre fordított idő. Ez minket, gyermekgyógyászokat is egyre újabb feladatok elé állít, de döntően társadalmi problémáról beszélhetünk.

– Mi lehet a hatékony megoldás?

– Felelősséget kell vállalnunk a gyermekek életmódjából fakadó betegségek megelőzésében, hiszen ebben az életkorban a legjobbak a prevenciós lehetőségek. Gyermekkorban még vannak kötelező vizsgálatok, ezek során ki tudjuk szűrni és gondozásba venni őket. Ezt a lehetőséget muszáj kihasználni, mert felnőttkorban a szűrés önkéntes, és a legtöbbünk már csak panasz esetén látogatja az orvosát. Döntő, hogy a gyermekeknél kiszűrjék a betegségeket, s megkapják az életmódváltáshoz szükséges programot, hisz a túlsúly már gyermekkorban is szövődményeket okoz, illetve az elhízott gyermekeknél kialakulhat a II-es típusú diabétesz.

– Mit gondol a szülők felelősségéről?

– A gyermekgyógyászok szűrőprogramja, a prevenciós munka, csak akkor vezethet eredményhez, és akkor működhet hatékonyan, ha a gyermekek a családjuktól is minden támogatást megkapnak. Alapvetően fontos lenne az egészséges táplálkozás, a rendszeres mozgás, s lényeges, hogy mindenkiben már fiatalkorban tudatosodjon, hogy sokat lehet és sokat is kell tenni az egészségünk megtartása érdekében.

Linkek

nnk emblema logo

 

Kövess bennünket!

nnk emblema logo

Elérhetőségeink:

(+36 1) 476 1100
Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
1097 Budapest, Albert Flórián út 2-6.