A Helybe visszük a szűrővizsgálatot országos kampány ingyenes szűrővizsgálatai és prevenciós szolgáltatása Tiszabőre is megérkezett. A zömmel romák lakta kis településen a megjelentek 90 százalékánál volt szükség életmód tanácsadásra.
2019.10.03.
A kormány és a Nemzeti Népegészségügyi Központ szűrési programja a hátrányos helyzetű településeket célozza. Az itt élők közül kevesen tehetik meg, hogy elérjék és igénybe vegyék az egészségügyi prevenciós szolgáltatásokat.
Tiszabőt sokszor emlegetik az ország legszegényebb településeként, ahol nagy a munkanélküliség, így sokan a közmunkaprogram által jutnak megélhetési forráshoz. Az egészséghez, a rizikótényezők kiszűréséhez információkra lenne szükség. A Helybe visszük a szűrővizsgálatot című program éppen ezt a nehézséget igyekszik áthidalni, és lehetőséget biztosítani arra, hogy a kisebb településeken élők is élhessenek a helyszínre érkező vizsgálatokkal, tanácsadásokkal.
Tiszabőn a program nyújtotta tanácsadáson inkább a nők jelentek meg, de akadt azért férfi is közöttük, aki szerette volna kihasználni az adódó lehetőséget. A 47 vizsgálatból 43 esetben volt szükség életmódbeli tanácsadásra, sokan dohányoznak, kevesen figyelnek az egészségükre. Orvoshoz sem gyakran járnak, az itt élők már csak akkor fordulnak a háziorvosukhoz, ha nagy a baj. A szűrés szakemberei között a karcagi Kátai Gábor Kórház orvosai, egészségügyi szakdolgozói segítették a program munkatársait.

Linkek

nnk emblema logo

 

Kövess bennünket!

nnk emblema logo

Elérhetőségeink:

(+36 1) 476 1100
Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
1097 Budapest, Albert Flórián út 2-6.