A Nemzetközi Síszövetség által kiadott Sí-KRESZ 10 pontját minden síelőnek érdemes megismernie és betartania, mert azzal számos baleset elkerülhető lenne. Az Egészségkommunikációs Központ (EKK) munkatársai kiegészítették ezt a felsorolását öt olyan lényeges ponttal , amelyek betartásával könnyebben elkerülhetőek az olyan balesetek, mint például Michael Schumacher vagy Angela Merkel sérülése is.

Tavaly decemberben két világhíresség is súlyos síbalesetet szenvedett. Michael Schumacher német autóversenyző a francia Alpokban lesiklás közben bukott. Állapota már stabilizálódott, de még mindig életveszélyes, ezért az orvosai kómában tartják. A német kancellár, Angela Merkel sífutás közben esett el, súlyos medence sérülés lett a következménye. Ezeket a balesetek övező médiaérdeklődés egyben figyelmeztetés is lehet a havas sportok kedvelőinek, hiszen a síelés, illetve a sípályák az átlagosnál nagyobb veszélyeket rejthetnek.


Az Egészségkommunikációs Központ ennek kapcsán hívja fel a figyelmet a sípályákon való viselkedés szabályaira. A Nemzetközi Síszövetség (International Ski Federation - FIS) által ajánlott 10 pontos Sí-KRESZ betartásával számos síbaleset elkerülhető. Ezzel a saját és a sporttársak testi épsége is megőrizhető. Fontos tudni, hogy a Sí-KRESZ pontjait veszik figyelembe a balesetek körülményeinek kivizsgálásánál, illetve a felelősség megállapításánál is. A Sí-KRESZ 10 pontját részletesen is elolvashatják az egeszseg.hu oldalon.


Sí-KRESZ PLUSZ


A balesetek elkerülésére, illetve a sérülések mértékének csökkentésére miatt fontos a Sí-KRESZ 10 pontja mellett még néhány további szabályt is betartani:

  • A síelés, snowboardozás megkezdése előtt kötelező a teljes körű bemelegítés.
  • Alkoholos állapotban síelni legalább olyan veszélyes, mint alkoholos állapotban autót vezetni.
  • A zenehallgatás nem a sípályára való! A környezet zajainak észlelése nagyon fontos, mert segíthet megelőzni a baleseteket.
  • Senki ne menjen a tudásszintjénél nehezebb terepre, illetve sípályára.
  • Keressen partnereket, mert együtt nemcsak élvezetesebb a síelés, hanem vigyázhatnak is egymásra.

A magyarok által kedvelt európai síterepeken több mint százezer síbalesetet regisztrálnak évente. Ezekből száz végződik halállal, tízezer esetben súlyos fejsérülés a következmény.


Ezért is felelőtlenség a szerencsére alapozni és a megfelelő utasbiztosítás nélkül útnak indulni. A piacon megtalálható sokféle termék közül érdemes olyat megkötnie, ami fedezi például a mentés költségeit is. Néhány ezer forintot valóban spórolhatunk, ha nem kötünk biztosítást, viszont baleset esetén akár több millió forintunkba is kerülhet, hogy a pályáról a kórházba kerüljünk.


Az európai uniós szabályok megengedik, hogy szükség esetén a magyar síelők a magyarországi egészségbiztosításuk terhére vegyék igénybe a helyi egészségügyi szolgáltatásokat. Ehhez ki kell váltani az Európai Egészségbiztosítási Kártyát (vagy más néven EU-Kártyát).


Ettől függetlenül néhány tagországban a helyieknek is – így a magyar síelőknek is - szükséges önrészt fizetni az ellátásból. Fontos még megemlíteni, hogy az EU-kártya kizárólag az alapellátás költségeit fedezi.


A pontos részletekről érdemes tájékozódni az Országos Egészségbiztosítási Pénztár (OEP) honlapján.

Linkek

nnk emblema logo

 

Kövess bennünket!

nnk emblema logo

Elérhetőségeink:

(+36 1) 476 1100
Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
1097 Budapest, Albert Flórián út 2-6.