A Mályvavirág Alapítvány idén ősszel is országos programot hirdet A XI. JANUÁRI EURÓPAI MÉHNYAKRÁK MEGELŐZÉSI HÉTRE (EMMH) KEZDJÜK A 2017-ES ÉVET ÚJRA EGYÜTT, A MÉHNYAKRÁK PREVENCIÓ JEGYÉBEN!
A 2015. évi “Gyöngyözön” programunkhoz 44 település csatlakozott Mályvavirág nagykövetekkel, ez a szám 2016-ban “Gyöngyre fűzve” kampányunknál már 70-re emelkedett.

A GYÖNGY

megmozgatta a településen élőket: egyfelől információkat kaptak a méhnyakrák megelőzésről, másfelől együtt lehettek, és karkötőket fűztek azoknak a nőknek, akik méhnyakrákműtétre vártak. Ez a segítés ereje: jót tenni másokért is! Az Európai Méhnyakrák Társaság (ECCA) 2017. január 22-28. közöttre írta ki a Megelőzési hét pontos dátumát. Szeretnénk, ha mindenkinek lenne ideje a szervezésre, készülődésre, így a jelentkezést már most megnyitjuk. A települések egy szabadon választott központi helyen (pl. művelődési ház, közösségi ház, bevásárlóközpont, iskola, színház, stb.) mályvaszínű vagy rózsaszín gyöngyöt fűznek együtt. A gyöngy a méhnyakrák és a HPV elleni védelmet szimbolizálja.
A 2017-es programunk címe:

GYÖNGYPOSTA

Ebben az évben sokat fogunk foglalkozni az érzelmekkel, ezek kibontásával, megélésével, kifejezésével, az egymásnak küldött üzenetekkel.
A 2017-es évet az erre való ráhangolódás jegyében indítjuk el.
Az aktivitás során minél többen, nők, férfiak, gyerekek, fűzzenek egy-egy gyöngykarkötőt, hallgassanak előadásokat a méhnyakrák megelőzésről, bevonva szakembereket, érintetteket és jelképesen egy kiállított “Gyöngyposta-ládába” dobják be üzeneteiket a 2017-es évre, a megelőzés és a gyógyulás segítésére.
Célunk, egyesült erővel elérni, hogy a méhnyakszűrés ne legyen tabu, hanem váljon éves rutinná, és a HPV elleni védőoltás lehetőségét is minél többen mérlegeljék.
Az aktivitás sikerét segítheti:
  • Helyi rádió, TV előzetes bevonása figyelemfelhívásként, és akár a fűzésről közvetítés élőben is.
  • Szükséges lehet egy helyi gyöngyös, aki esetleg támogatásként ad gyöngyöket (vagy az önkormányzat ezzel megtámogatja a helyi programot).
  • Lehet a fűzés mellé kisebb koncertet vagy egyéb programot szervezni, ez segít, hogy minél több mindenkit megmozgassunk.

FIGYELEM!

A Mályvavirág Alapítvány tájékoztató anyagot postai úton és Power Point prezentációt biztosít a résztvevő városoknak, településeknek. Kérjük, december 15-ig jelezzék, mennyi tájékoztató anyagot kérnek, illetve tudnak-e vetíteni a rendezvényen.
Mind a szűréssel, mind a védőoltással kapcsolatban számos tabu illetve tévhit él a nőkben. Kérjük, gyűjtsék össze azokat a kérdéseket, amik Önöknél felmerülnek, és erre a prezentációban külön kitérünk. Köszönjük, hogy segíti Ön is azzal a munkánkat, hogy hiteles információ jusson el a nőkhöz a megelőzésről.
Kérjük a csatlakozási szándékot az info@malyvavirag.hu e-mail címen jelezni.
Bármilyen további kérdés esetén, állunk rendelkezésre, a fenti email címen, ill. a Facebook oldalunkon privát üzenetben: www.facebook.com/malyvavirag

A MÉHNYAKRÁK

Ez a betegség sajnos a fiatalokat is veszélyezteti, a 45 éven aluli nők körében ez a második leggyakoribb rák. Magyarországon minden évben több, mint 1000 nőnél diagnosztizálnak méhnyakrákot, és közel 400 Édesanyát, Feleséget, Nőt veszítünk el miatta. Ők többnyire 35-65 év közöttiek, akit a családja köréből szakít ki a betegség.
A méhnyakrákot a Humán Papillomavirusnak, azaz a HPV-nek a magas kockázatú típusai okozzák. A nők 80%-a megfertőződik HPV-vel legalább egyszer élete során.
A méhnyakrák egy ma már megelőzhető rákos megbetegedés, védőoltással és rendszeres szűréssel (cytológia és HPV szűrés). Az időben diagnosztizált méhnyakrák jó eséllyel gyógyítható, és a betegség késői stádiumában, kiújulásában is van kezelési lehetőség.
Forrás: www.malyvavirag.hu

Linkek

nnk emblema logo

 

Kövess bennünket!

nnk emblema logo

Elérhetőségeink:

(+36 1) 476 1100
Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
1097 Budapest, Albert Flórián út 2-6.