A Nagyatádi Egészségfejlesztési Iroda egész évben szervez gyalogtúrákat. Január utolsó napján több, mint egy tucat érdeklődő vágott neki egy kellemes sétának a Gyalogol a járás program keretében. Lássuk, miért érdemes a téli zimankóban is a szabad levegőn történő mozgást választani a kanapé kényelme helyett.

A magyar lakosság tíz-tizenöt százaléka küzd téli depresszióval. A nappali fényben, természetes levegőn, társaságban végzett mozgás kiválóan enyhíti a melankólia tüneteit. A szakemberek egyértelműen állítják, hogy a téli depresszióban szenvedők különösen érzékenyek a fényre, illetve annak hiányára. Időzítsük sétánkat azokra az órákra, mikor nappali fényben mozoghatunk a szabadban. A hangulatingadozások elkerülése érdekében jó minél több időt társaságban tölteni. Több legyet ütünk tehát egy csapásra, amennyiben a sétánkat a napsütötte órákban, barátainkkal, vagy családunkkal, kellemes beszélgetéssel töltjük.

Az influenza elkerülése érdekében is hasznos a téli mozgás. Számos tanulmány igazolja, hogy a rendszeres téli sportolók ritkábban betegednek meg, lesznek influenzások vagy szenvednek légúti betegségektől. A mértékletesség itt is fontos, inkább válasszunk könnyebb, kevésbé megerőltető mozgásformákat.

Az ünnepek alatti túlevések miatt többek számára jelent problémát megszabadulni egy-két plusz kilótól karácsony után. A hidegben végzett mozgás alkalmával viszont több kalóriát égetünk, hisz intenzívebben mozgunk, hogy ne fázzunk. Szívünk is erőteljesebben dolgozik, ami a keringés felfrissülését, megnövekedett állóképességet eredményez.

Linkek

nnk emblema logo

 

Kövess bennünket!

nnk emblema logo

Elérhetőségeink:

(+36 1) 476 1100
Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
1097 Budapest, Albert Flórián út 2-6.