Hőség, kiszáradás, hányás-hasmenés, keringési zavarok, szédülés, kézzsibbadás, esetleg kullancs- vagy bedagadt szúnyogcsípés. Szinte mindennapos sürgős esetek, amivel sokan a kórházba igyekeznek.
2019.07.10.
A sürgősségi ellátás különösen kritikus terület, hiszen itt elvileg a legsúlyosabb eseteket látják el. A gyakorlatban azonban ez sok esetben másként van. Dr. Szabó István, a Bács-Kiskun Megyei Kórház kecskeméti Sürgősségi Betegellátó Osztályának osztályvezető főorvosát kérdeztük a nyári időszak jellemzőiről.
– Mennyi beteg van átlagosan egy nap a sürgősségi osztályon, Kecskeméten?
– A sürgősségi osztályon átlagosan 95-98 fő a napi betegforgalom és ebben nincsenek benne a traumás esetek. Hétfői és pénteki napokon gyakran 120-130 beteg is érkezik 24 óra alatt. Sürgősségi baleseti eseteket beleszámítva bőven 200 feletti az orvos-beteg találkozások száma egy nap alatt. Úgy tapasztaljuk, hogy a korábbi évtizedekkel ellentétben, napjainkban már nyáron is emelkedik a betegszám, mely többek között a felvevő terület növekedésének, illetve a háziorvosok szabadságra menetelének is köszönhető.
– Milyen jellemző problémával fordulnak nyáron a kórházi sürgősségi ellátáshoz?
– A nyári időszak fertőzéses, hasmenéses, szédüléses betegségek szezonja, melynek oka lehet gyomorrontás, ételmérgezés, vagy a nagy melegben kiszáradás. A leggyakoribb hiba, hogy a hőségben csak vizet pótolunk és sót nem, ami akár komoly problémákhoz vezethet. Hosszútávon természetesen jó a sószegény diéta, főleg a magas vérnyomás megelőzésére, kezelésére, de ha izzadunk nyáron, a sót is feltétlenül pótolni szükséges. Sokszor tapasztaljuk, hogy a szédülés, végtaggyengeség, zsibbadás hátterében a só hiánya áll, utólag laborral igazolva.
– Népszerű és fontos téma minden nyári szezonban a kullancscsípés. Mi a teendő ilyen esetben? Be lehet jönni ilyenkor a kórházi ügyeletre?
– Nem szükséges a sürgősségi osztályra jönni, a legfontosabb, hogy csipesszel minél hamarabb, optimális esetben 6-8 órán belül vegyük ki, így a legkevesebb az esélye a fertőzésnek. A kullancsot behozni szintén nem kell, hiszen nem tudunk vele mit kezdeni, bevizsgáltatni nincs lehetőségünk, inkább figyelni szükséges a csípés helyét. Amennyiben egy-két hét múlva bőrelváltozást tapasztalunk, akkor érdemes a bőrgyógyászati osztályt felkeresni. Egyes tanulmányok szerint fertőzött kullancs csípése után 98 százalékban megjelenik a klasszikus kokárda jellegű vöröses bőrelváltozás. Ilyenkor természetesen több hetes antibiotikus kúrára van szükség.
– Mi okozza a várakozási időt a sürgősségi osztályon?
– Általános, évszaktól független nehézség például, ha valaki hétvégén, vagy hétköznap 16 óra után, ügyeleti időben jön be a kórházi ügyeletre. Ilyenkor is működik a kórház minden egysége, azonban a diagnosztikus vizsgálatokra többet kell várni, a kapacitások korlátozottak szombaton és vasárnap. Így például tovább tart egy röntgenfelvétel, CT vagy MR felvétel leletezése is. Ezen kívül hétvégén a konzílium is több időt igényel, hiszen a sebészek műtőben vannak, össze kell várni a szakembereket, ami természetesen igaz a hétköznapokban is. A betegek sokszor türelmetlenek, azonban a háttérben olyankor is folyik a munka, mialatt ők várakoznak.
– Melyik a legkritikusabb nap vagy időszak általánosságban?
– Szintén évszaktól független, hogy hétfőn és pénteken extrém terhelés alatt van a sürgősségi osztály, ami azt jelenti a gyakorlatban, hogy 3-4 óra leforgása alatt közel 40-60 beteg érkezik be egyszerre. Így előfordul, hogy 3 óra mire valaki tényleges vizsgálatra kerül. Természetesen működik a triázs rendszer, a betegek sürgősség szerinti besorolása, így van, aki negyed óra alatt sorra kerül. Sokan a hétvégét követően jönnek be hozzánk, mert olyankor érnek rá, illetve félve a hétvégétől inkább még pénteken keresnek fel bennünket. Jó lenne ezeken a „rossz szokásokon” változtatni, ehhez azonban a betegek együttműködésére, megértésére lenne szükség.
– A sürgősségi osztályra egyrészt mentő által kerül be beteg, de felkeresik betegek beutaló nélkül is, akár kikerülve a háziorvosi ügyeletet. Minden ide érkező beteget megvizsgálnak tehát, de közülük mindannyian indokoltan érkeznek?
– A hozzánk fordulók átlagosan 35 százaléka kerül kórházi felvételre, 65 százalékát pedig hazaengedjük. Becsléseink szerint a sürgősségi osztályokra érkező esetek mintegy 30 százaléka nem tartozik hozzánk. Sajnos számos, nem sürgősségi ellátást igénylő problémával is felkeresnek minket, mondván: ide nem kell beutaló, így hamarabb jutnak ellátáshoz. Nálunk azonban a valódi sürgősségi esetek élveznek előnyt, így akinek nem olyan súlyú a problémája, azt bizony sokszor csak többórás várakozás után tudjuk megvizsgálni. Ha az emberek elfogadnák, hogy kizárólag sürgős esetben vegyék igénybe az ellátást, azzal a mi terheltségünk is jelentősen csökkenthető lenne.

Linkek

nnk emblema logo

 

Kövess bennünket!

nnk emblema logo

Elérhetőségeink:

(+36 1) 476 1100
Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
1097 Budapest, Albert Flórián út 2-6.