Boldogság, harmónia, egészség, nyugalom, stresszmentesség-olyan szavak, gyakran megfogalmazott vágyak, melyek minden emberben megfogalmazódnak. Vágyunk az egészségre a teljes élet aktív megélésére, de mennyit teszünk érte?
2019.07.04.
Hogyan érhető el, hogy elégedett, egészségtudatos, páciensei legyenek az egészségügynek, akiknek az egészségmagatartásán is változtatni lehetséges, hiszen a prevenciós munkának az egyik, hanem a legfontosabb eleme az egészségmagatartás jobbá tétele? Láthatóan ma már egészségtudatosabbak a páciensek, informálódnak, kérdeznek, az egészségügyre, mint szolgáltatás tekintenek, ezért már sokkal többet várnak el a betegek is. Az egészségmagatartás azonban még mindig nagyon rossz mutatókkal rendelkezik Magyarországon. Ha beteg vagyok, gyógyítsanak meg- gondolják a legtöbben. De mennyi a betegségem kialakulásában a saját felelősségem? Ennek a kérdésnek a megválaszolása már közelebb vihet bennünket az egészségtudatos magatartáshoz, annak megválaszolásához, hogyan lehetséges a lakosság és az egészségügyben dolgozók közös felelősségének kialakítása, gondozása. Hasonló gondolatok mentén alakultak meg az ország számos területén az Egészségfejlesztési Irodák, az EFI-k, a prevenció és az egészségnevelés bázisaiként.
Az elmúlt egy évben közel 150 településen, több mint 20 ezer lakost értek el a félezer rendezvényt szervező Egészségfejlesztési Irodák Szabolcs-Szatmár-Bereg Megye hat járásában. Falunapokon, fesztiválokon, egészségnapokon, különböző témákkal foglalkozó klubokban is ott vannak a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Kórházak és Egyetemi Oktatókórház hat városában kialakított EFI Irodáinak munkatársai.
A nyíregyházi, fehérgyarmati, mátészalkai, nyírbátori és nagykállói járások településein a kórház EFI Irodái által szervezett mozgásprogramok (nordic walking, gerinctorna, kerékpártúra, mozgásterápiás tanácsadás), táplálkozási tanácsadás valamint egészségi állapotot felmérő alkalmak, életmódváltást ösztönző klubfoglalkozások (cukorbetegek, szív-érrendszeri elváltozással küzdők klubja, szülők klubja, idősek klubja), mentális egészségfejlesztési alkalmak (mentális segítő beszélgetések, egyéni és csoportos tanácsadások, lelkisegély szolgálat) biztosítanak mindazoknak lehetőséget, akik szeretnének életmódjukon változtatni, egészségesebbek lenni, és hasznos információkat gyűjteni ahhoz, hogyan lehet teljesebb, egészségesebb életet élniük. A szerteágazó programsorozaton kívül, az Egészségfejlesztési Irodák működésének eredményessége és hatékonysága abban rejlik, hogy helyben, a lakossághoz közel biztosítja a szakembereket.
A rendszeres testmozgás népszerűsítésére számos településen gyógytornász szakember vezetésével gerinctorna indult, amit igen nagy érdeklődéssel fogadott a lakosság. Mindemellett fontos feladata az irodáknak a prevencióban dolgozó partnerek felkutatása, olyan rendezvények előkészítése és szervezése, ahol minden érintett a lakosok betegségmegelőzése érdekében, az egészségi mutatók javulásáért dolgozik.
Az emberek ki vannak éhezve az információra, az EFI Irodák az elmúlt hónapokban számos teltházas rendezvényt szerveztek ismert szakemberek, például Dr. Bagdy Emőke vagy akár dr. Zacher Gábor nevével fémjelezve. A lakóhelyen végzett állapotfelméréseken, tanácsadásokon, szűréseken is sok százan vesznek részt, és gyakori, hogy a résztvevők itt tudják meg, hogy orvoshoz kel fordulniuk, mert magas a vércukor szintjük vagy éppen kiugró értékeket mutat a vérnyomásmérő.
Ma már szinte elképzelhetetlen rendezvény Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyében az EFI Iroda munkatársai nélkül, és egyre többen élnek a felkínált egészségesebb életmódhoz segítő közösségi klubok nyújtotta lehetőségekkel, egyéni tanácsadáson történő konzultációval, szakembereinek megkeresésével.

Linkek

nnk emblema logo

 

Kövess bennünket!

nnk emblema logo

Elérhetőségeink:

(+36 1) 476 1100
Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
1097 Budapest, Albert Flórián út 2-6.