A cukorbetegség, vagy más néven diabétesz a világ leggyakoribb anyagcsere-betegsége. De hogy miért alakul ki? Hogy milyen típusai vannak? Meg lehet-e előzni? Megmutatjuk…

Mi is az a cukorbetegség?


A cukor a szervezet elsődleges energiaforrása, amit a testünk folyamatosan használ fel a működéséhez. Az elfogyasztott ételek szénhidráttartalmát cukorrá bontjuk le, de ha nem tudjuk megfelelően felhasználni ezt az energiaforrást, az inzulin abszolút vagy relatív hiánya miatt, akkor a vércukrunk szintje a normálisnál magasabbra emelkedik. A felgyülemlett cukor egy része ilyenkor akár a vizelettel együtt is távozhat is a szervezetből, amelyből ilyenkor ki is mutatható.


A vércukorérték szorosan összefügg az inzulintermeléssel és az inzulin-felhasználással. Az inzulin feladata, hogy segítse a szervezet cukorfelhasználását, és normális tartományon belül tartsa a vércukorszintet. Ha a cukorháztartás normális, a vércukorszint is az.


A cukorbetegséget vagy más néven diabéteszt leginkább egy olyan állapotként lehet leírni, amely kezelés nélkül magas vércukorszinttel jár. A betegség oka egyrészt, ha a hasnyálmirigy inzulintermelő képessége csökken, másrészt, ha az általa termelt inzulin nem fejti ki a hatását. A szervezet ilyenkor nem képes szabályozni a vérben lévő cukor mennyiségét és felhasználását sem.


Jelenleg a cukorbetegség nem gyógyítható, de eredményesen kezelhető, és tünetmentes lehet, ha a vércukor értéke a normálishoz közelít. Ezt gondosan megtervezett étrenddel, rendszeres fizikai aktivitással és szükség szerint gyógyszeres és inzulinkezeléssel lehet elérni.Melyek a cukorbetegség legfontosabb típusai?


A cukorbetegségnek két fő típusa van – az 1-es típusú és a 2-es típusú cukorbetegség.


1-es típusú cukorbetegség


Az 1-es típusú cukorbetegségnél a hasnyálmirigy nem képes inzulin elválasztásra. Rövidebb vagy hosszabb idő alatt a termelt inzulin mennyisége folyamatosan csökken, majd megszűnik, ezért az 1-es típusú cukorbetegek naponta többször pótolják injekció segítségével a hiányzó inzulinmennyiségüket. A cukorbetegségnek ezt a fajtáját régebben ifjúkori diabétesznek is hívták, ugyanis leggyakrabban gyermek, serdülő vagy ifjúkorban alakul ki, habár megjelenhet felnőttkorban is. 1-es típusú cukorbetegséggel a cukorbetegek körülbelül 10 százaléka él együtt.


Az 1-es típusú cukorbetegség okai


A betegség pontos oka nem ismert. A betegek egy részében a szervezet immunrendszere elpusztítja a hasnyálmirigy inzulintermelő sejtjeit. Egy családon belül előfordulhat több 1-es típusú beteg, de általában nem ez a jellemző.


2-es típusú cukorbetegség


2-es típusú cukorbetegségnél általában az inzulintermelés normális vagy akár fokozottabb is lehet az egészségesnél. Ilyenkor a beteg szervezetében egy adott mennyiségű inzulin kisebb biológiai választ vált ki, azaz kevésbé hatékonyan látja el a feladatát. Ezt a jelenséget hívjuk inzulinrezisztenciának. Idővel azonban már a szervezet inzulintermelése is csökkenhet, így inzulinhiány lép fel.


A 2-es típusú cukorbetegeknek az orvos felírhat tablettákat, amelyek a szervezet által termelt inzulinnal együtt hatnak. Ha a hasnyálmirigy végül már túl kevés inzulint termel, az orvos inzulinkezelést ajánlhat önmagában vagy a tabletták szedése mellett.


A kezelés alapja azonban, a gyógyszeres kezelés mellett mindkét típusnál a helyes étrend és a megfelelő fizikai aktivitás, ami szükséges ahhoz, hogy a betegek minőségi életet éljenek.


A 2-es típusú cukorbetegség tünetei


Mivel a vércukorszint 2-es típusú cukorbetegségnél lassan nő, általában a beteg a betegség korai szakaszában jellegzetes tünetet nem érez. A betegség későbbi időszakában az alábbi tünetek fordulhatnak elő:

 • Fáradtság érzés
 • Bőrviszketés
 • Zsibbadó vagy bizsergő érzés a kézfejben vagy a lábfejben
 • Szájszárazság, szomjúság érzés
 • Gyakori vizeletürítés
 • Látási problémák
 • Lassan gyógyuló sérülések, sebek
 • Szexuális problémák

A 2-es típusú cukorbetegség okai


A 2-es típusú cukorbetegség pontos oka nem ismert, de nagyobb valószínűséggel fordul elő az alábbi esetekben:

 • 40 év felettieknél
 • Túlsúly, vagy elhízás esetén
 • Ahol a cukorbetegség több családtagnál is előfordul
 • Akiknél terhességi cukorbetegség már előfordult
 • 4 kg-nál nagyobb súlyú gyermek szülése esetén
 • Hasi típusú elhízás (haskörfogat férfiak esetében 94, nőknél 80 cm-nél nagyobb) esetén
 • Magas vérnyomásúknál
 • Bizonyos népcsoportokhoz tartozóknál.

Ha hozzátartozójánál a fentiek közül három vagy több is előfordul, érdemes kezelőorvosánál vizsgálatot végeztetnie a cukorbetegség kizárására. Mivel a rendszeres testmozgás és a testsúly normális szinten tartása bizonyos esetekben megakadályozhatja vagy késleltetheti a 2-es típusú cukorbetegség kialakulását, fontos, hogy a szűrővizsgálatot az orvosa idejében elvégezze.


forrás: Magyar Diabetes Társaság

Linkek

nnk emblema logo

 

Kövess bennünket!

nnk emblema logo

Elérhetőségeink:

(+36 1) 476 1100
Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
1097 Budapest, Albert Flórián út 2-6.