A HIV és az AIDS olyan fogalmak, amelyek több mint 20 éve részei a köztudatnak. De vajon biztosan tudja mindenki mi a különbség a kettő között, illetve azt, hogy hogyan fertőződhet meg a szervezet?

A HIV és az AIDS, mi a különbség?

A HIV az angol „Human Immundeficiency Virus” rövidítése, amelynek magyar jelentése emberi immunhiányt okozó vírus. Az AIDS az angol „Acquired Immune Deficiency Syndrome” rövidítése, magyarul szerzett immunhiányos tünet-együttes, amelyet a HIV fertőzés okoz.
A közfelfogás nem tesz különbséget a két rövidítés között, annak ellenére, hogy orvosilag a két elnevezés mögött jelentős különbség van.
A HIV pozitivitás a fertőzés tényét jelzi, azt, hogy a vírus jelen van a szervezetben. A HIV fertőzött személy hosszú ideig, évekig, akár évtizedekig is tünetmentes lehet. Ez alatt az időszak alatt az immunrendszer csak részben károsodott, azaz még működik a védekezőrendszer más fertőzések és daganatos betegségekkel szemben.
Az AIDS rövidítés jelentése azt foglalja magában, hogy az immunrendszer károsodása már súlyos, és megjelennek a betegségre jellemező tünetek. A laboratóriumi értékek kórosak, a szervezet érzékennyé válik a legközönségesebb fertőzésekre is, emiatt a banális légúti betegségek is súlyosan zajlanak. Egymást érik a gombás, bakteriális és vírus fertőzések, szövődmények, szervi károsodások, például az idegrendszeré, az emésztőrendszeré vagy a vizeletelválasztó rendszeré.

Hogyan fertőződhet a szervezet?

A szex minden fajtájával, amikor a nemi váladékkal nyálkahártya érintkezik Intravénás kábítószer-használattal, ha a tűt fertőzött személlyel osztjuk meg; Ha az anya fertőzött, a gyermek a terhesség, a szülés és a szoptatás során fertőződhet A fertőzött intravénás kábítószer-használó két úton is továbbadhatja a vírust: egyrészt a vele közösen használt fecskendővel és tűvel, másrészt szexuális úton Már egyetlen védekezés nélküli (óvszer) szexuális kapcsolat, vagy egyetlen egyszer beadott kábítószer is veszélyes lehet!

Hogyan NEM terjed az HIV vírus?

A felmerülő tévhitekkel ellentétben a HIV vírus nem terjed:
közös mosdó és WC használatával, érintéssel, öleléssel vagy csók útján, uszodában, közös zuhanyozóban vagy fürdőszobában, tüsszentéssel, köhögéssel, iskolában, munkahelyen, szórakozóhelyen és a szokásos érintkezéssel, a betegeknek nyújtott baráti szeretettel, gyengédséggel és gondoskodással.

Mik a fertőzés korai tünetei?

A fertőzést követő 1-2 hónapon belül az esetek 30 százalékában enyhe, magától múló tünetek jelentkezhetnek. Kiütések, nyirokcsomó-megnagyobbodás, levertség, láz, izomfájdalom léphet fel a test egészén. A tünetek néhány hét alatt maguktól elmúlnak, de ha a HIV fertőzés lehetősége felmerül, orvoshoz kell fordulni!

Kiknek javasolt a szűrővizsgálat?

Mindenkinek, akinek az elmúlt hónapokban volt olyan kapcsolata, ahol a partner szexuális életéről semmit sem tud Mindenkinek, akiknek az elmúlt hónapokban a leginkább veszélyeztetett földrészekről – például Távol-kelet, Afrika - volt védekezés nélküli szexuális partnere Minden olyan intravénás droghasználónak, aki a tűt és fecskendőt másokkal közösen használja Mindenkinek, aki az elmúlt hónapokban olyan intravénás droghasználóval létesített védekezés nélküli szexuális kapcsolatot, aki a fokozottan veszélyeztetett Oroszországból, a Balti államokból, vagy Ukrajnából érkeztek Javasolt olyan párnak, akik most találtak egymásra. Érdemes együtt elmenni, és tiszta lappal, felszabadult, nem a múlt kísértéseivel állandóan hadakozó, rettegő kapcsolatot kialakítani!

Mikor mutatható ki a fertőzés a szervezetben?

A fertőzést követő 4-6 hét múlva jellegzetes ellenanyagok jelennek meg a vérben. „Ablak periódusnak” nevezik azt az időszakot, amikor a vírus már a szervezetben van, de még laboratóriumi vizsgálattal nem mutatható ki az ellenanyag. A szokásos szűrővizsgálattal, csak az ablakperiódus elteltével lehet bizonyítani a fertőzést.
Térítésmentes, anonim szűrésre és tanácsadásra mindenkinek lehetősége van Budapesten és több vidéki helyszínen egyaránt.
Forrás: Országos Epidemiológiai Központ

Linkek

nnk emblema logo

 

Kövess bennünket!

nnk emblema logo

Elérhetőségeink:

(+36 1) 476 1100
Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
1097 Budapest, Albert Flórián út 2-6.