Az inzulin egy olyan hormon, amely segít a vércukorszint szabályozásában. Néhány esetben azonban nem látja el megfelelően a feladatát, emiatt a vérben a kelleténél magasabbra emelkedik a cukor szintje. Ezt az állapotot nevezzük cukorbetegségnek.

Mikor termel a szervezetünk inzulint?


Az inzulin egy olyan hormon, amit a hasnyálmirigy termel és az alapvető feladata a vércukorszint szabályozása. Az egészséges emberi szervezetben a nap 24 órájában folyamatosan termelődik az úgynevezett alap vagy más néven bázisinzulin, ami az inzulinszükséglet mintegy felét jelenti. Emellett az étkezéseket követően a hasnyálmirigy érzékeli a vércukorszint megemelkedését, és többletinzulin elválasztással reagál.

  • Étkezés után a szénhidrát-tartalmú ételeket a szervezetünk cukorrá bontja, ami bekerül a véráramba. A cukor a szervezet sejtjeit látja el energiával, az agytól kezdve egészen az izomszövetig.
  • Amikor a szervezet az étkezés után érzékeli, hogy megemelkedett a vércukorszint, jelet küld a hasnyálmirigynek.
  • A hasnyálmirigy erre válaszul inzulint bocsát a vérbe.
  • Az inzulin egyfajta kulcsként működik: kinyitja a sejthártyát, a cukor a véráramból a sejtbe kerül, ami így az energiaszükségletét tudja fedezni belőle.
  • Ahogy a cukor bekerül a sejtekbe, a vérben a cukor szintje normális értékre csökken.
  • A vércukorcsökkenés jelzés a hasnyálmirigynek hogy csökkentse az inzulin kibocsátását. Szükség esetén a folyamat megismétlődik.


Mit nevezünk cukorbetegségnek?


Ha a szervezet nem tudja szabályozni a vércukor szintjét, felesleges cukor halmozódik fel a vérben, aminek egy része a vizelettel együtt távozik a szervezetből. Ezt az állapotot cukorbetegségnek, vagy más néven diabétesznek nevezzük, amelynek főbb fajtái az 1-es és 2-es típusú cukorbetegség.


1-es típusú cukorbetegség


Az 1-es típusú cukorbetegségnél a hasnyálmirigy nem képes inzulin elválasztásra. Rövidebb vagy hosszabb idő alatt a termelt inzulin mennyisége folyamatosan csökken, majd megszűnik, ezért az 1-es típusú cukorbetegek naponta többször pótolják injekció segítségével a hiányzó inzulinmennyiségüket. A cukorbetegségnek ezt a fajtáját régebben ifjúkori diabétesznek is hívták, ugyanis leggyakrabban gyermek, serdülő vagy ifjúkorban alakul ki, habár megjelenhet felnőttkorban is. 1-es típusú cukorbetegséggel a cukorbetegek körülbelül 10 százaléka él együtt.


2-es típusú cukorbetegség


2-es típusú cukorbetegségnél általában az inzulintermelés normális vagy akár fokozottabb is lehet az egészségesnél. Ilyenkor a beteg szervezetében egy adott mennyiségű inzulin kisebb biológiai választ vált ki, azaz kevésbé hatékonyan látja el a feladatát. Ezt a jelenséget hívjuk inzulinrezisztenciának. Idővel azonban már a szervezet inzulintermelése is csökkenhet, így inzulinhiány lép fel.


A 2-es típusú cukorbetegeknek az orvos felírhat tablettákat, amelyek a szervezet által termelt inzulinnal együtt hatnak. Ha a hasnyálmirigy végül már túl kevés inzulint termel, az orvos inzulinkezelést ajánlhat önmagában vagy a tabletták szedése mellett.


A kezelés alapja azonban, a gyógyszeres kezelés mellett mindkét típusnál a helyes étrend és a megfelelő fizikai aktivitás, ami szükséges ahhoz, hogy a betegek minőségi életet éljenek.


Forrás: Magyar Diabetes Társaság

Linkek

nnk emblema logo

 

Kövess bennünket!

nnk emblema logo

Elérhetőségeink:

(+36 1) 476 1100
Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
1097 Budapest, Albert Flórián út 2-6.