Az utóbbi hónapokban egyre nagyobb hisztéria övezi a D-vitamin fogyasztását itthon és külföldön egyaránt. Csodaszerről beszélhetünk vagy egy egyszerű mezei tápanyagról? Mi most annak néztünk utána, hogy szakértők milyen összefüggéseket találtak a túlsúly és D-vitamin bevitel között.

Már egyértelműen bebizonyosodott, hogy a D-vitamin nem megfelelő és elegendő fogyasztása rendkívül sok betegséghez járulhat hozzá. Ezek a következőek lehetnek, persze sok más egyéb betegség mellett:


  <li>ischaemiás szívbetegség</li>
  <li>magas vérnyomás</li>
  <li>cukorbetegség</li>
  <li>elhízás</li>
  <li>rosszindulatú dagantok</li>
  <li>sclerosis mulitplex</li>
  <li>tüdőbaj</li>

 


Fotó: Health Gauge / Flickr


Az elhízás kapcsán már körülbelül 30 éve felfigyeltek a D-vitamin jelentőségére, azonban csak az elmúlt pár évben sikerült tisztázni az összefüggéseket. Az derült ki ugyanis, hogy a D-vitamin (a kalciummal együtt) befolyásolja az energia- és a tápanyagbevitelt, illetve azok hasznosulását is. Lehetséges tehát, hogy ezek a folyamatok a testtömeg szabályozására is kihatnak: a D-vitamin befolyásolja a zsírsejtek képződését és érését, hiánya pedig egyenesen növeli az elhízás kockázatát. Ehhez a folyamathoz az is hozzájárulhat, hogy a D-vitaminnak gyulladásgátló hatása is van, és ez is hozzájárulhat az elhízás megelőzéséhez.


Mérések után az volt látható, hogy mind a túlsúlyosak, mind a normális testsúllyal rendelkezők esetében a D-vitamin szint és a testtömeg-index fordított arányban álltak egymással. Minél kevesebb D-vitamin volt tehát a szervezetben, annál nagyobb testtömeg-indexsze volt az illetőnek.


Különösen a túlsúlyosak és elhízottak esetében igaz az, hogy megnövelt D-vitamin felvétellel el lehet érni az optimális D-vitamin szintet.


Forrás: A D-vitamin és az elhízás (Barna Mária); In: Obesitologia Hungarica 2014; (13) Supplementum 1, S1-S40


Elhízottak D-vitamin felvétele (Halmy E, Paksy A, Halmy L); In: Obesitologia Hungarica 2014; (13) Supplementum 1, S 1-S40

Linkek

nnk emblema logo

 

Kövess bennünket!

nnk emblema logo

Elérhetőségeink:

(+36 1) 476 1100
Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
1097 Budapest, Albert Flórián út 2-6.