Sok ember számára a karácsony a pihenésről és az együtt töltött időről szól, míg másoknak ez az év legstresszesebb időszaka. Mit tegyünk, hogy az ünnep ne váljon rémálommá?

Sok ember számára a karácsony a pihenésről és az együtt töltött időről szól, míg másoknak ez az év legstresszesebb időszaka. Mit tegyünk, hogy az ünnep ne váljon rémálommá?


Rengeteg stresszt spórolhatunk meg magunknak, ha úgy érezzük, tudunk hatni a minket érintő eseményekre és akár előre is tudjuk jelezni azokat. A karácsony időpontja adott, tehát fel tudunk rá készülni és egy kis előrelátással a felmerülő problémákat is könnyen orvosolhatjuk.1)     Mese helyett reálisan: Nem kell hollywoodi luxus-karácsonyt varázsolnunk a fenyőfa mellé, hogy jól sikerüljön az ünnep. Válasszunk pénztárcánknak megfelelő ajándékokat és olyan fogásokat a karácsonyi menübe, amelyek elkészítése nem vonja el energiáinkat más, fontosabb dolgok elől.


2)     Tervezzünk előre: Írjuk össze teendőinket és osszuk be az időnket! Jó ötlet néhány sávot szabadon hagyni a naptárunkban, mert így egy-két nem várt esemény sem fogja felborítani a programunkat.


3)     Fontos a sorrend: Találjuk ki időben, hogy mik lesznek a legfontosabb teendőink az ünnepi készülődés során. A többi dolgot tegyük a lista végére és csak akkor szánjunk időt rájuk, ha úgy látjuk, gond nélkül beleférnek a programba.


4)     Az utolsó pillanat átka: Hol van megírva, hogy csak aranyvasárnap lehet bevásárolni? Szerezzünk be és készítsünk el mindent, amilyen hamar csak lehet. Például válasszunk olyan süteményeket és egytálételeket, amelyeket akár hetekkel az ünnepek előtt is elkészíthetünk, és a mélyhűtőben tárolhatunk az ünnepi vacsoráig.


5)     Nem szégyen a segítségkérés: Vonjuk be az előkészületekbe azokat, akikkel együtt fogunk ünnepelni! Ez egyrészt komoly terheket vesz le a vállunkról, másrészt közös programokra is lehetőséget ad: az ajándékvásárlás, csomagolás, sütés-főzés, fadíszítés vagy akár a takarítás is jó móka lehet, ha együtt csináljuk.


6)     Egyeztessük az igényeket: Kérdezzük meg családtagjainkat, ki hogyan szeretne ünnepelni, milyen ajándéknak örülne a legjobban, mit szeretne enni-inni az ünnepek alatt. Így mindenki érezheti, hogy részese az előkészületeknek és hogy számít a véleménye. Ezáltal valószínűleg együttműködőbbek lesznek (ami akár csökkentheti a konfliktusok előfordulását is) és sokkal szívesebben segítenek majd be az ünnepi teendőkbe is.


7)     Hova-mikor-hogyan: Sok családnál állandó vitaforrás, hogy melyik ünnepnapot kinek a szüleinél és családjánál töltsék. Nehéz mindenkinek megfelelni, és nem is megy kompromisszumok nélkül. Kialakíthatunk például egy rotációs rendszert: egyik évben az egyik, következő évben pedig a másik családnál töltjük az ünnepeket.


8)     Hagyjunk időt a pihenésre is: A karácsonyi pörgésben álljunk meg néha és szánjunk időt saját magunkra is: egy kellemes hangulatú reggeli, egy kényeztető fürdő, de akár egy jóga óra is feltölthet az ünnepek előtti stresszes időszakban.


9)     Előzzük meg a karácsonyi balhékat: Az év folyamán felgyülemlett sérelmeinket hajlamosak vagyunk éppen karácsonykor a másikra borítani. Érdemes tehát már a karácsonyt megelőző időszakban egy kis időt szakítani kapcsolataink ápolására, hogy ne az ünnepi asztalnál kerüljenek terítékre a régóta elhallgatott problémák.

Linkek

nnk emblema logo

 

Kövess bennünket!

nnk emblema logo

Elérhetőségeink:

(+36 1) 476 1100
Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
1097 Budapest, Albert Flórián út 2-6.