A kényszeres vásárlás valójában egyfajta függőség és hátterében lelki problémák állnak. Ha ezt a megbúvó problémát sikeresen megoldjuk, nagy valószínűséggel a „vásárlási tünetek” is eltűnnek majd az életünkből.

Mikortól kóros a vásárlási láz?


Valószínűleg már sokan megtapasztaltuk életünk során, hogy nagyon vágytunk valamilyen olyan dologra, amelyre valójában semmi szükségünk nem volt. Ilyenkor magára a birtoklásra van szükségünk, arra, hogy az a dolog a mienk legyen. Ez a jelenség teljesen természetes és önmagában egyáltalán nem számít kórosnak. Problémáról akkor beszélhetünk, ha ez a vágyakozás gyakran felbukkan az életünkben, illetve olyan méreteket ölt, amely már rontja az életminőségünket és esetleg a családunkkal való kapcsolatunkat is.


Mi áll a háttérben?


A kényszeres vásárlást szinte kivétel nélkül egy mélyebben fekvő lelki zavar okozza és hívja elő. Ezek általában a következők lehetnek:


  <li>súlyos szorongás</li>
  <li>állandó belső feszültség</li>
  <li>depresszió</li>
  <li>önértékelési problémák vagy</li>
  <li>más társuló pszichés megbetegedés (például evészavar).</li>

A szorongással, problémákkal terhelt hétköznapok és a stresszes életvezetés is kihozhatja belőlünk a kényszeres tüneteket, így mindenképpen érdemes tudatosnak maradnunk, ha úgy látjuk, hogy régóta stresszes az életünk és nehezen tudjuk levezetni a felgyülemlő feszültségeket. Ezekben a szituációkban kifejezetten ajánlottak lehetnek a különféle relaxációs és meditációs technikák, hiszen segíthetnek csökkenteni a stressz és a feszültség idegőrlő tüneteit.


Fotó: Zoetnet / Flickr


Milyen tünetek árulkodnak a bajról?


A kényszeres vásárlók gyakran éreznek leküzdhetetlen, rohamszerű vágyat a vásárlásra, főleg akkor, ha valamilyen negatív érzelmi hatás – például egy rossz hír vagy egy feszültséget okozó beszélgetés – éri őket. A vásárlást követően ez a belső feszültség általában csökken és az érintettek gyakran könnyebbséget és felszabadultságot éreznek. Nem sokkal a vásárlás után azonban a szorongás még erősebb lesz, és mindennek a tetejében bűntudat is jelentkezik a felesleges vásárlás és pénzköltés miatt. S ha mindez elmúlik, egy rövidebb vagy hosszabb idő múlva újra megjelenik a vágy a vásárlásra.


A problémának további negatív velejárói és következményei is lehetnek a kényszeres vásárló számára:


  <li>A szégyenérzet miatt dugdosni kezdi a megvásárolt dolgokat a család elől</li>
  <li>Kevesebb örömöt él meg más tevékenységei során</li>
  <li>Anyagilag nehéz helyzetbe sodorja magát és a családját</li>
  <li>Munkahelyi és magánéleti problémák lépnek felszínre (például a családtagok megharagszanak a betegre, amiért felesleges dolgokra költi a család pénzét</li>
  <li>Társas kapcsolatai romlanak, el-elmaradoznak</li>

Ha hosszabb ideje észleljük magunkon a tüneteket érdemes felkeresnünk egy pszichológust, pszichiátert, hogy közösen megoldják a tünetek hátterében meghúzódó lelki problémákat.


Forrás: GoodTherapy

Linkek

nnk emblema logo

 

Kövess bennünket!

nnk emblema logo

Elérhetőségeink:

(+36 1) 476 1100
Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
1097 Budapest, Albert Flórián út 2-6.