Szócska Miklós egészségügyért felelős államtitkár és Dr. Ofner Péter, a Gottsegen György Országos Kardiológiai Intézet főigazgatója a transzzsír káros hatását hirdető liftmatricát ragasztott ki az intézet kardiológiai osztályán. A figyelemfelkeltő akció oka, hogy a transzzsír rendelet 2014. február 18-án vált hatályossá. A matricákat és plakátokat már több budapesti kórházban felragasztották, de a legtöbb vidéki ellátó intézménybe és több bevásárlóközpontba is kikerül a transzzsír liftmatrica.

„Magyarországon évente 9000 kg transzzsírt fogyasztunk el. Ez megegyezik az Eiffel-torony vagy 850 BKV busz súlyával.” – hívta fel az elrettentő adatokra a figyelmet Szócska Miklós egészségügyért felelős államtitkár – „A transzzsír káros hatásaira hívja fel a figyelmet a kiragasztott liftmatrica is, ami egy átfogó felvilágosító kampány része.”


Az Európai Unióban harmadikként Magyarországon szabályozza rendelet az élelmiszerek transzzsír tartalmát. A mesterséges transzzsírsavak  az élelmiszerek ipari feldolgozása során keletkeznek és bizonyítottan károsak az egészségre. A WHO szerint a napi 2 gramm feletti bevitel már kockázatosnak számít.


„Az élelmiszerek csomagolásán a hidrogénezett növényi olajok kifejezést kell keresni, ha szeretnénk transzzsírmentesen étkezni.” – magyarázta az államtitkár – „Nagy mennyiségű hidrogénezett növényi olajat tartalmaznak például a kakaómasszát, ételbevonót felhasználó édességek, bizonyos margarinok.”


A rendelet értelmében 2014. február 18. után tilos olyan élelmiszert forgalomba hozni, amely összes zsírtartalmának 100 grammjában a transzzsírsavak mennyisége meghaladja a 2 grammot. A jogszabály 12 hónapos türelmi időt ad azoknak az előre csomagolt élelmiszereknek, amelyeket a rendelet hatályba lépésekor már legyártottak.


A jogszabály azokra az olajokra, zsírokra, zsíremulziókra terjed ki, amelyeket önmagukban vagy valamely élelmiszer összetevőjeként szánnak a fogyasztóknak. Az állati eredetű zsírokban természetesen előforduló transzzsírsavakra nem vonatkozik a szabályozás.


Forrás: egeszseg.hu, OÉTI, MTI

Linkek

nnk emblema logo

 

Kövess bennünket!

nnk emblema logo

Elérhetőségeink:

(+36 1) 476 1100
Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
1097 Budapest, Albert Flórián út 2-6.