Nyolchetes tréning indul, melynek során a depresszióban szenvedők elsajátíthatnak egy, a problémamegoldó készség fejlesztésére kidolgozott módszert. A csoportot öngyilkossági kísérletet elkövetett, depresszióban szenvedő pűcienseknek indítják.

A tréningre a Semmelweis Egyetem Klinikai Pszichológia Tanszék titkárságán lehet jelentkezni, Ajtay Gyöngyi klinikai szakpszichológusnál.


Telefon: 459-1493,


e-mail: ajtay.gyongyi@med.semmelweis-univ.hu


Magyarországon továbbra is magasnak tekinthető az öngyilkossági kísérletek száma és népegészségügyi problémát jelent a depresszió, ezért az öngyilkosság megelőzésének kiemelt jelentősége van. Az öngyilkossági veszélyeztetettség kialakulása komplex jelenség, amelyben módosítható és nem módosítható kockázati tényezők játszanak szerepet.


Vannak olyan tényezők (pszichiátriai zavarok mint depresszió, szenvedélybetegség, skizofrénia, öngyilkosság előfordulása a családban vagy megelőző szuicid kísérletek) amelyek igen nagy jelentőséggel bírnak, ezek közül ha csak egy is fennáll komoly öngyilkossági kockázattal állunk szemben. Az életesemények megélésének meghatározó szerepük van a szuicid veszélyeztetettség kialakulásában is. Az öngyilkossági kísérletet elkövetett személyek életében is nagyon hasonló negatív életesemények fordulnak elő, mint mindenki másnál: fontos személyek elvesztése/halála, elválás, konfliktusok, a személy testi vagy pszichés fenyegetettsége, pénzügyi nehézségek. Azonban az ő esetükben a negatív gondolkodásmód és a problémamegoldó képességek alacsony szintje reménytelenséghez és szuicid veszélyeztetettség kialakulásához vezet.


Az öngyilkosság megelőzése különböző szinteken tud megvalósulni: fontos a pszichiátriai betegség (kiemelten a depresszió) szűrése a lakosság körében, a lelki elsősegély szolgálatok elérhetősége a krízisben lévők számára. Ha a személy nem tudja kontrollálni öngyilkossági késztetéseit kórházi (pszichiátriai) osztályra való befektetése szükséges. A krízis lecsengése után pszichológiai ellátás keretében elengedhetetlen a problémamegoldó készségek fejlesztésével, a reménytelenség valamint a negatív gondolkozásmód csökkentésével foglalkozni.


A problémamegoldó tréning a problémamegoldó készség fejlesztésére kidolgozott, jól felépített, logikus, viszonylag rövid idő alatt elsajátítható módszer, amelyet már régóta széles körben alkalmaznak a pszichés nehézségek kezelésében, hazánkban sajnálatos módon alig terjedt el. Célja a negatív hangulat hátterében álló problémák felismerése, szisztematikus módszer megtanítása az aktuális problémák megoldására valamint a problémákhoz való pozitív hozzáállás kialakítása.


Mind a nemzetközi mind a saját kutatásaink és a klinikai tapasztalat is azt mutatja, hogy a problémamegoldó tréning hatékonyan alkalmazható az öngyilkosságok megelőzésében: a résztvevők depresszió és reménytelenség szintje jelentősen csökken, a problémákhoz való hozzáállásuk pozitívabbá válik és problémamegoldó képességeik jelentősen javulnak.


2010 óta Tanszékünkön folyamatosan indítunk Problémamegoldó Tréninget öngyilkossági kísérletet elkövetett depressziós páciensek részére. A Problémamegoldó Tréning 8 hetes program keretében zajlik, a találkozások gyakorisága hetente egyszer 2 óra.

Linkek

nnk emblema logo

 

Kövess bennünket!

nnk emblema logo

Elérhetőségeink:

(+36 1) 476 1100
Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
1097 Budapest, Albert Flórián út 2-6.