Fókuszban a fizioterápia címmel szervezett tudományos ülést a Jávorszky Ödön Kórház. A hét gyógytornász által tartott előadássorozatban felelevenítették a fizioterápia múltját, bemutatták a jelenét, valamint ismertették a járó- és fekvőbeteg osztályok feladatait.

A Jávorszky Ödön Kórház fennállásának 50. évfordulója alkalmából egész éves programsorozattal készül az intézmény. Legutóbb tudományos ülésre várták a kórház orvosait, szakdolgozóit, Vác és térsége egészségügyi dolgozóit. A résztvevőket, dr. Marjanek Zsuzsanna a tudományos bizottság elnöke köszöntötte, majd az előadások sorát Keczkó Erzsébet a központi fizioterápiás osztály részlegvezető gyógytornásza kezdte, aki történeti áttekintést követően bemutatta az osztályt, valamint beszélt az általános és speciális járóbeteg ellátásról, az egyéni és csoportos kezelésekről.

Virágné Forján Rita gyógytornász munka szükségességére hívta fel a figyelmet. Bemutatta, hogy milyen munkafázisok mentén dolgozik a szakember, milyen terápiát alkalmaz a különböző megbetegedések (cukorbetegség,  tüdőgyulladás, idegrendszeri, vérszegénység, tumor vagy trauma), legyengült állapot esetén. A balesetekből származó sérülések közvetlen hatásairól, az általános fizikai kondicionálás lehetőségeiről a Traumatológiai osztály gyógytornásza, Dékány Dorottya mesélt.

Nagyné Endrész Valéria a sebészeti osztályon műtött betegek mozgatásának  lehetőségeit ismertette. A korszerű műtéti eljárások, lehetővé teszik a gyorsabb felépülést. A váci sebészeten egyre több laparoszkópos beavatkozás történik, vagyis az operáló orvos nem végez nagyobb metszéseket, így a beteg minél hamarabb elkezdhet mozogni és a lábadozás időszakában is aktívabb.

A neurológiai osztályon történő gyógytorna kihívásairól és lehetőségeiről Vogel Mariann beszélt. Több neurológia betegség közül kiemelte a stroke-ot. Felhívta a figyelmet a Neglect szindróma veszélyeire, ami stroke után alakulhat ki. Az adott személy, attól függően, hogy melyik agyfélteke sérül, az egyik oldalának érzékelése kiesik. Amennyiben egy neglectes beteg balesetet szenved, az érintett testfelén nem érzékeli a sérülést. Számára ez a terület olyan, mintha nem is létezne.  A tréningek elsődleges feladata, hogy a betegek megtanulják használni az érintett testrészeiket.

Állapotfelmérés, mobilizálás, légzési fizioterápia, állóképességi tréning, mozgásterápia, pozicionálás, edukáció, pszichés vezetés, dokumentáció. Ezeket a feladatokat látja el a gyógytornász az intenzív osztályon – mondta Gelencsér Edina, részletesen kifejtetve a terápiás lehetőségek menetét, bemutatva néhány légzést segítő segédeszközt is.

A gyógytornászok munkájáról szóló tényeket és tévhiteket Kincsesné Víg Andrea a rehabilitációs osztály gyógytornásza osztotta meg. Előadásában rávilágított a fizio- és a fizikoterápia közötti különbségre. Mint mondta a fizioterápia a mozgás hatásmechanizmusát és a természettől kapott energiákat használja fel a mozgásszervi problémákkal küzdők állapotának javítására, és nem tévesztendő össze a fizikoterápiával, amely ennél szűkebb fogalmat jelöl és a fizikai energiák felhasználását jelenti. Osztályukra leggyakrabban stroke-os, traumatizált, amputált betegek érkeznek, de ortopédiai, reumatológiai, kardiológiai, onkológiai betegséggel küzdőkkel is foglalkoznak.

A gyógytorna eredményessége a beteg pozitív hozzáállásán is múlik. Fontos, hogy a gyógytornászok, az orvosok, ápolók, hozzátartozók minden támogató segítséget megadjanak a betegeknek a gyors felépülés érdekében. Ez egy igazi team munka, ahol a gyógytorna, a pszichés vezetés, az oktatás mind a mozgás örömét adhatja vissza a sokszor reményvesztett embereknek.

Linkek

nnk emblema logo

 

Kövess bennünket!

nnk emblema logo

Elérhetőségeink:

(+36 1) 476 1100
Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
1097 Budapest, Albert Flórián út 2-6.