Mi az a BMI, és mi történik, ha kiderül, hogy túlsúlyos vagyok? Alma vagyok vagy körte? Szakembereink megmondják és életmód-tanácsaikkal segítenek megszabadulni a felesleges kilóktól is.

Mi az a BMI?


Az utóbbi években a táplálkozási szakemberek elsősorban a testtömeg-index segítségével különítik el az egészséges, optimális testtömeg, a túlsúly illetve az elhízás kategóriáit. A Body Mass Index, röviden BMI a testtömeg kg-ban és a testmagasság méterben mért négyzetének a hányadosa.

bmi

A felnőttekre érvényes BMI-értékek értékelése nemek szerint:

bmi2

Tehát a képlet segítségével magunkról is könnyen megállapíthatjuk, hogy testsúlyunk optimális-e. Például, ha egy nő 160 cm magas és 60 kg, akkor a képlet így alakul: 60/1,6×1,6 vagyis 60/2,56=23,43. Eszerint a nő testsúlya optimális.


Elég a BMI?


Önmagában a BMI meghatározása nem elég a kategóriák pontos besorolásához, a test összetételének (zsírtartalmának) ismerete is fontos. Ezt egy készülékkel mérik, ami a betáplált – életkor, nem, testsúly, testmagasság – adatok ismeretében kijelzi a testzsír-százalékot.

A táblázatokból kiolvasható, hogy az illető nő vagy férfi testzsír százaléka normál érték határok közt van, vagy ettől eltér.


bmi3


Almák és körték


Az elhízás, attól függően, hogy hol rakódik le a zsírfelesleg, két fő típusra osztják: alma- és körte típusú elhízásra. A hasra terjedő (alma típusú) elhízásban a belső szervek közötti zsírtartalom nő meg, míg a perifériás (körte típusú) elhízásban a zsírszövet a csípőn, a combokon rakódik le elsősorban.

Az alma típusú elhízáshoz magas vérnyomás, infarktus, agyvérzés, emelkedett vérzsírszint, cukorbetegség társulhat. A körte típusú elhízás elsősorban mozgásszervi és visszérbetegségek kialakulásának kockázatát növeli.

Ezért az elhízás pontos megállapításához a testtömeg-index meghatározása mellett, a derék-körfogat mérésére, valamint a derék-csípő arány kiszámítása is szükség van.


Megmérhetem magamnak!


A derék-körfogat a köldök felett kb. 2–3 haránt ujjnyira mért, centiméterben kifejezett érték. A derék-körfogat méretéből már önmagában is következtetéseket lehet levonni. Férfiaknál 94, nőknél 80 cm felett kezdődhet a szívbetegség rizikója.


bmi4


Amennyiben a derék-körfogat és a csípő-körfogat elosztásával kapott érték meghaladja nők esetében a 0,8-at, férfiak estében a 0,9-et, akkor centrális, alma típusú elhízásról, így fokozott kockázatról beszélünk. Az ez alatti értékek körte típusnak tekinthetők.


bmi5

Linkek

nnk emblema logo

 

Kövess bennünket!

nnk emblema logo

Elérhetőségeink:

(+36 1) 476 1100
Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
1097 Budapest, Albert Flórián út 2-6.