Évente átlag 55 ezer röntgenfelvétel készül a Szigetszentmiklós Szakorvosi Rendelőintézet Röntgen Osztályán. Most új röntgenkészüléket kapott az intézmény, amely kisebb sugárterhelést jelent a betegeknek.

 

A még 2011-ben üzembe helyeztek egy direkt digitális röntgen készüléket. Már a kezdetektől működési-működtetési gondok jelentkeztek a műszerben, majd egyre gyakoribb lett a meghibásodás, mivel a készülék nem bírta a nagy igénybevételt.

Röntgendiagnosztika szakmában a Szigetszentmiklós Szakorvosi Rendelőintézet területi ellátási kötelezettsége a Ráckevei kistérség tíz településének közel 122 ezer lakosára terjed ki, de egyes szakrendelések vonatkozásában, mint a tüdőgyógyászat és a tüdőgondozás, húsz település közel 164 ezer lakosát látják el. A Vis Maior Bizottság 2019 áprilisi döntése értelmében új, direkt digitális röntgen felvételező rendszer beszerzéséhez 49 millió forint vissza nem térítendő támogatásban részesült az intézet. Ebből az összegből és további 4,5 millió forint intézeti ráfordításból sikerült új röntgent vásárolni.

Az új berendezés előnyei, hogy nagyobb teljesítményű generátorral és nagyobb kapacitással működik. A mennyezetre van felfüggesztve, így a röntgencső könnyen mobilizálható. A berendezéshez csúszólapos asztal tartozik, ami lehetővé teszi a betegek könnyű mozgatását. Automata fókusszal, automata detektorkövetéssel, valamint részletesebb, jobban kezelhető számítógépes programmal látták el. Kisebb sugárterhelés mellett jobb minőségű képek készíthetők az új röntgen készülékkel.

Linkek

nnk emblema logo

 

Kövess bennünket!

nnk emblema logo

Elérhetőségeink:

(+36 1) 476 1100
Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
1097 Budapest, Albert Flórián út 2-6.