Az egészségügyi szakmákat népszerűsítette a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Kórházak és Egyetemi Oktatókórház Jósa András Oktatókórháza, a Nyíregyházi Szakképzési Centrummal, valamint a Zay Anna Egészségügyi Szakgimnáziummal közösen a nyíregyházi Bem József Általános Iskolában.

 Az egészségünk őrei- a szakképzés az egészségügy szolgálatában címmel megrendezett szakmai nap apropóját a közelgő, február 19-ei középiskolai jelentkezések határideje adta. Sok általános iskolás nehezen vagy egyáltalán nem tudja eldönteni merre is vegye a továbbtanulási irányt. Ebben igyekeztek az egészségügyi szakmát bemutató intézmények segítséget nyújtani a felső tagozatos diákoknak.

A Bem József Általános Iskola tornacsarnoka megtelt zsibongó, kíváncsi tekintetű gyerekekkel, akiket elsőként a kórházcsoport főigazgatója köszöntött. Dr. Adorján Gusztáv azzal bíztatta a gyerekeket, éljenek a lehetőséggel, próbálják ki az újraélesztést, adjanak injekciót a demonstrációs babának, de ne felejtsék kipróbálni, hogyan lehet vért venni egy karból. Ahogy fogalmazott: ma házhoz jött az egészségügy.

Az egyik állomáson nagyon izgult a nyolcadikos Kristóf, aki arra vállalkozott, hogy vért vesz a demonstrációs karból, és már elsőre sikerült piros folyadékot szívnia a fecskendőbe.

– Annyiszor vettek már tőlem vért, nagyon izgatott, milyen, amikor én veszem a vért. Hát legalább annyira izgultam, pedig tudom, hogy nem igazi kart kell megszúrnom. Még nem döntöttem el mi szeretnék lenni, de érdekes és izgalmas lehet embereket gyógyítani – mondta el Kristóf.

A másik standon Réka élesztette újra a demonstrációs babát. A gyerekeknek hasznos megtanulni, hogy ha a családban, az utcán baj történik valami, hogyan kell segítséget hívni, mit kell a mentők diszpécserének elmondani, hogyan kell a sérülthöz letérdelni. Réka sokat volt már kórházban, egyszer balesete is volt, mikor mentőt kellett hozzá hívni. Szerinte mindenkinek tudnia kellene, mit kell csinálni vészhelyzetben, hogy segíthessünk a másikon.

A Nyíregyházi Szakképzési Centrum főigazgatója, Gurbánné Pap Mária szerint már általános iskolában el kell kezdeni a gyerekek érzékenyítését a szakmák iránt, megmutatva milyen érdekes, izgalmas lehet egy-egy terület jól képzett szakemberének lenni. A Nyíregyházi SZC a következő tanévre 19 ágazatban közel 60 szakmát ajánl a jelentkezőknek. Egyik ilyen az egészségügyi és a szociális ágazat.

Linkek

nnk emblema logo

 

Kövess bennünket!

nnk emblema logo

Elérhetőségeink:

(+36 1) 476 1100
Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
1097 Budapest, Albert Flórián út 2-6.