Orosházi Kórház nővérei különleges képzésen vehettek részt, hogy felfrissíthették fel tudásukat, gyakorolhassák az újraélesztést és megtanulhassák a legújabb fogásokat. A képzést az intenzív osztály mesterápolói szervezték.
2019.08.23.
Egy egészségügyi intézményben minden esetben fontos, hogy a dolgozók naprakész elméleti és gyakorlati tudással rendelkezzenek az újraélesztés folyamatáról. Ez adta az ötletet a Központi Aneszteziológiai és Intenzív Terápiás Osztály (KAITO) két mesterápolójának, Patakiné Márkus Ágnesnek és Király Istvánné Mariannának, hogy az Orosházi Kórházon belül tartsanak gyakorlattal egybekötött továbbképzést az intézeti alapszintű újraélesztésből.
– Ezeken a foglalkozásokon a nővérek gyakorolni tudták az egyszerű légútbiztosítást és a szituációs gyakorlatokat. Így, ha egy súlyos állapotú beteg vagy egy klinikai halott ellátásában váratlan helyzetbe kerülnek, még összehangoltabb, hatékonyabb munkát tudnak végezni, ezzel növekszik a betegbiztonság és emelkedik a szakmai színvonal is – fogalmazott Patakiné Márkus Ágnes. A képzés a kórház vezetésének támogatásával, a KAITO osztályvezető főorvosa, dr. Irsai Ákos szakmai felügyelete mellett zajlott két napon át, 55 szakdolgozó részvételével.
– Az ápoló kollégák sokszor keresnek meg minket, hogy segítsünk szakmai tanácsokkal. Innen jött az ötlet, hogy ne csak néhány embernek adjuk át a tudásunk és tapasztalatunk, hanem mindenkinek legyen erre lehetősége. Nagy előny, hogy kollégák vagyunk, így sokkal nyitottabban, őszintébben merik feltenni a kérdéseiket vagy megosztani velünk a kételyeiket, így pedig valódi szakmai párbeszéd alakul ki – mondta Király Istvánné Mariann.
Az Orosházi Kórházban egy pályázatnak köszönhetően több mint egy éve működik egy újraélesztő csapat, ami az éppen ügyeletben lévő, megfelelő képesítésekkel rendelkező orvosokból és ápolókból áll. Amennyiben a kórházban valaki újraélesztésre szorul, az osztályon dolgozók – miután megkezdték az intézeti szintű újraélesztést – őket hívják egy erre a célra létesített belső vonalon.
– Amíg az emelt szintű egység megérkezik, nagyon fontos, hogy az osztályon dolgozó nővérek pontosan tudják az újraélesztés lépéseit, és haladéktalanul, megfelelő sorrendben azt csinálják, amit kell. Sokszor ezen múlik az újraélesztés sikere. Azért is fontos a pontos ismeret, mert egy emelt szintű újraélesztésnél az egység tagjainak az osztályos nővérek adják a kezükbe a szükséges eszközöket, tehát ismerniük kell azok pontos használatát. Ezt is átvettük lépésről lépésre – ismertette Patakiné Márkus Ágnes.
A nővérek kötelező továbbképzése ötévente esedékes, ám a képzés sikerét látva a tervek szerint Orosházán ilyen jellegű belső képzésen évente mindenki ismételné a tudnivalókat. A két mesterápoló azt is tervezi, hogy az újszülött-, csecsemő- és gyermek újraélesztést is oktatni fogják az érintett osztályon dolgozó kollégák számára, sőt a kórház technikai dolgozóinak is megtanítanák a laikus felnőtt alapszintű újraélesztést.
– Ez olyan tudás, amit az utcán, boltban, koncerten vagy akár otthon is lehet használni ha szükség van rá, ez pedig megteremti a lehetőséget, hogy a klinikai halál állapotába került beteget újra lehessen éleszteni a mentők kiérkezéséig – mondta el Márkus Ágnes.

Linkek

nnk emblema logo

 

Kövess bennünket!

nnk emblema logo

Elérhetőségeink:

(+36 1) 476 1100
Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
1097 Budapest, Albert Flórián út 2-6.