Tudta Ön a transzzsírsavakról?

  • A mesterséges transz-zsírsavak (angolul trans fatty acid, vagy rövidítve TFA) az élelmiszerek ipari feldolgozása során keletkeznek és bizonyítottan károsak az egészségre.
  • Csökkentik a „jó” és növelik a „rossz” koleszterin szintjét.
  • Emelik a szív- és érrendszeri betegségek, a cukorbetegség, az egyes daganatos betegségek, a hasi elhízás, sőt az Alzheimer-kór kialakulásának kockázatát is.
  • A mesterséges TFA nem része az egészséges táplálkozásnak!
  • A WHO szerint a napi 2 gramm feletti TFA-bevitel már kockázatosnak számít.
  • Jelenlétükre az élelmiszercímkén a „részlegesen hidrogénezett olaj, zsír vagy zsiradék”  kifejezések utalnak.
  • Fogyasztásuk csökkentésével évente több ezer haláleset lenne megelőzhető Magyarországon.

Miben lehet transzzsírsav?

  • péksütemény, croissant, leveles tészta
  • krémmel töltött cukrászsütemény, torta
  • töltött keksz, édes aprósütemény, nápolyi
  • bevonómasszás édesség, rossz minőségű csokoládé
  • mélyhűtött pékáru, fagyasztott pizza
  • kényelmi termékek (kész szószok, öntetek, stb.)

Mit tehet Ön?

  • Mindig olvassa el az élelmiszercímkét! Kerülje a részlegesen hidrogénezett olajat, zsírt vagy zsiradékot tartalmazó termékeket!
  • Válassza az alacsonyabb zsírtartalmú termékeket!
  • Készítse maga az ételeit, desszertjeit! Ötletekért látogasson el A főzés 6alma főzőiskola Facebook-oldalára.

Az Országos Élelmezés- és Táplálkozástudományi Intézet (OÉTI) jelenleg is méri az élelmiszerek TFA-tartalmát. Kövesse a folyamatosan frissülő listát!

Forrás: OÉTI

Linkek

nnk emblema logo

 

Kövess bennünket!

nnk emblema logo

Elérhetőségeink:

(+36 1) 476 1100
Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
1097 Budapest, Albert Flórián út 2-6.