Nagyatádon sikerrel zárultak a Magyar Vöröskereszt nyári kampánya keretében megrendezett véradó napok. Először a köztisztviselők és a Kormányhivatal dolgozói körében szervezték meg a véradást, akik közül negyvennyolcan sikeresen adtak vért, majd ötvenkét véradót toboroztak a Nagyatádi Gyógyfürdő látogatói közül is.
2019.07.16.
A szünidő alatt nehezebb feladat a vérellátás zökkenőmentes biztosítása, ezért a Magyar Vérellátó Szolgálat és a Magyar Vöröskereszt nyári kampányt hirdetett „Neked egy óra, három embernek az élet!” címmel. Napi minimum 1600-1800 önkéntes véradóra van szükség ahhoz, hogy Magyarországon biztonságos legyen a vérellátás, amit hóban, fagyban és a nyaralásokkal tarkított nyári hónapokban is biztosítani kell. Éppen ezért fogott össze a két intézet és célozta meg a nyaralókat, fesztiválozókat az ország minden pontján, hogy körükben is népszerűsítse az önkéntes véradást. A tavalyi év igen sikeres volt, hisz tizenötezer véradó eseményen majd 390 ezer magyar élt az önkéntes véradás lehetőségével. A kampány címe valós tényekre utal, hisz egy véradás során 450 ml vért vesznek le, amelyből háromféle készítményt állítanak elő – vörösvérsejt koncentrátumot, vérlemezke koncentrátumot és friss fagyasztott plazmát –, így három rászorulónak segíthet az önkéntes.
Véradásra a 18 és 65 év közöttiek jelentkezhetnek, akiknek súlya eléri az 50 kilogrammot. Ismételt véradásra 56 nap után lehet újból jelentkezni. Egy egészséges férfi évi ötször, egy nő pedig évente négyszer adhat vért. Az alkalmasságot laboratóriumi vizsgálatokkal, fizikális vizsgálatokkal, illetve egy egészségi állapotra vonatkozó kérdőív kiértékelésével vizsgálják.

Linkek

nnk emblema logo

 

Kövess bennünket!

nnk emblema logo

Elérhetőségeink:

(+36 1) 476 1100
Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
1097 Budapest, Albert Flórián út 2-6.