Nyáron olyan könnyű volt jól csinálni! Egyik program hozta a másikat, és ez minket is közelebb hozott gyerkőcünkhöz. Az iskolakezdés azonban mindenkit megvisel – mi most összegyűjtöttünk pár tippet, hogy zökkenőmentes legyen az átmenet nyárból az őszbe.

Fotó: Bruce McKay / Flickr


Előzzük meg a szorongást. Az iskolába való visszatérés stresszes lehet minden gyermek számára – legyen 7 vagy akár 12 éves. Ezért már jóval az iskolakezdés előtt érdemes elkezdenünk foglalkozni a témával – tanácsolja Renee Clausell, New York-i gyermekpszichológus. Beszéljük meg a gyerekekkel a régi-új szokásokat és akár játsszuk el azokat: az iskolatáska bepakolásától kezdve egészen a szekrény bezárásig.


Vegyük komolyan saját félelmeinket. „Ha ideges iskolakezdő vagy, akkor bizonyára gyermeked is ideges iskolakezdő lesz” - mondja Edward Christopherson gyermekpszichológus. Érdemes lehet ilyenkor egy „csapatépítő” bulit szerveznünk – saját magunknak és gyerkőcünknek. Egy laza este sok játékkal és nevetéssel nagyszerű alkalom lehet arra, hogy elbúcsúzzunk a nyártól és üdvözöljük az új tanévet mindazzal a sok jóval, amit hozni fog.


Könnyű visszatérés a megszokott napokba. Nyár végére a gyerekek már hozzászoktak ahhoz, hogy sötétedésig kint rohangáljanak az udvaron vagy a parkban. Így iskolakezdésre igazi sokként érheti őket, ha újból korán kell kelniük és sietniük kell az iskolába. Hogy megkönnyítsük az átállást, körülbelül egy héttel az első iskolanap előtt tegyük minden nap egy picit előrébb a lefekvést és a felkelést is, amíg vissza nem álltunk a megszokott kerékvágásba.


Maradjunk kapcsolatban a természettel! Az osztályterembe való visszatérés nem jelenti azt, hogy a gyerekeinknek búcsút kellene intenie a szabadtéréi tevékenységeknek. Csináljunk szabadtéri elfoglaltságokat iskola után is, ameddig csak az időjárás engedi. Amikor az időjárás hidegebbre fordul, tartsunk házon belüli „sátorozást” – javasolja Sarane Marshall az amerikai Természetvédelmi Felügyelőség globális klímaváltozással foglalkozó csapatának a vezetője. Kapcsoljunk ki minden elektromos kütyüt és játsszunk valamilyen jó kis társasjátékkal.


Vissza az egészséges étkezéshez! Persze a legjobb az, ha egész évben igyekszünk egészségesen étkezni, mégis előfordulhat az, hogy a nyári hévben elengedjük magunkat és belefutunk egy kis bűnözésbe. Az ősz beköszönte jó alkalom lehet arra, hogy megtanítsuk gyerkőcünknek: az egészséges étkezés szórakoztató is lehet. Bolti tejes jégkrémjeiket lecserélhetjük házi fagyasztott joghurtra vagy fahéjjal és barna cukorral megszórt sült gyümölcsökre - javasolja Rania Batanyeh, San Francisco-i táplálkozási és wellness coach. A hektikusabb napokra pedig érdemes felkészülnünk előre egészséges harapnivalókkal, például kölesgolyókkal vagy aszalt gyümölcsökkel.


A minőségi idő aranyat ér! Minden nap találjunk lehetőséget arra, hogy minőségi időt töltsünk együtt, kettesben a gyermekünkkel. Igen, ez nagy kihívásnak tűnhet sokszor - különösen akkor, ha a napjaink abból állnak, hogy logisztikai szakembereket meghazudtoló módon furikázzuk gyerkőcünket egyik helyről a másikra. Legyen szó meseolvasásról, közös mesealkotásról vagy csillaglesésről, a gyerekek érezni fogják osztatlan figyelmünket.


Forrás: PBS.org

Linkek

nnk emblema logo

 

Kövess bennünket!

nnk emblema logo

Elérhetőségeink:

(+36 1) 476 1100
Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
1097 Budapest, Albert Flórián út 2-6.