A kórházak többsége igyekszik az egészségügyi pályaválasztást saját erőforrásaihoz mérten népszerűsíteni. A Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Kórház-Rendelőintézet is évről évre pályaorientációs napot szervez.

A nemzetközi statisztikák szerint egy orvosra ideális esetben három ápolónak kellene jutnia átlagban. Magyarországon 1000 lakosra 3,3 orvos és 6,5 nővér jut (1000 lakosra számolva), amely még mindig közelít az átlaghoz a környező országokhoz viszonyítva. Az ápolói és orvosi szakmákban a korfa szerint a generációk nem egyenletesen oszlanak el, míg a 35-49 év közöttiek aránya nagyjából megközelíti az 50-69 évesek arányát, addig a 34 év alattiak száma jóval kevesebb. A szakma már évek óta küldi a vészjelzéseket, öregszik az egészségügyi dolgozói bázis. Hamarosan sokkal többen mennek nyugdíjba, mint amennyire a fiatalok az egészségügyi pálya iránt érdeklődést mutatnak. Ezért is fontosak a pályaválasztási tanácsadások, kiállítások, a kórházak nyitott ajtó politikája, amikor a helyszínen mutatják be a szakma szépségeit a benne dolgozók.

A Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Kórház-Rendelőintézet vezetése kiemelten kezeli a szakdolgozói utánpótlás helyzetét. Ezért különösen örömteli, hogy a napokban közel száz középiskolás fiatal látogatott el a Hetényi Géza Kórházban szervezett pályaorientációs napra. A szolnoki Vásárhelyi Pál Szakképző Iskola egészségügyi szakmacsoportjának évfolyamain tanuló diákok már korábban eldöntötték, hogy ezt a területet választják hivatásként. Többségük járt is már a kórházban gyakorlaton, most azonban az intézet olyan részlegeit is alkalmuk nyílt megismerni, melyeken korábban még nem jártak. A diákok betekinthettek a központi laboratórium, a nukleáris medicina részlegen folyó munkába, illetve a patológián a szövettani asszisztensek munkájával is megismerkedtek.

A pályaorientációs nap célja, hogy a végzés után a diákok az egészségügy területén helyezkedjenek el, és ne váltsanak szakmát, illetve országhatáron belül tervezzék a jövőjüket.

Linkek

nnk emblema logo

 

Kövess bennünket!

nnk emblema logo

Elérhetőségeink:

(+36 1) 476 1100
Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
1097 Budapest, Albert Flórián út 2-6.