Van még javítanivaló a magyar egészségügyön: több szakemberre és az ellátás minőségének kiegyenlítésére lenne szükség a WHO Mentális Egészségügyi és Kábítószer Osztályának igazgatója szerint.  Shekhar Saxena a napokban vett részt több megbeszélésen is a magyar egészségügy irányítóival.  Konferencia keretében mutatták be a hazai szakemberek a magyar egészségügy jelenlegi helyzetét, különös figyelemmel a Nemzeti Lelki Egészség Stratégiára. A WHO küldöttsége több kórházba is ellátogatott, hogy felmérje a hazai állapotokat. Az egeszseg.hu ekkor beszélgetett Shekhar Saxenával . ( Az angol nyelvű verzió itt olvasható .)

 


Milyen a világ lelki egészsége?


A mentális zavarok világszerte óriási terhet jelentenek. Sokszor halállal végződnek (például öngyilkossággal), vagy gyakran tartós fogyatékkal. Ez óriási probléma, mivel a funkcióvesztések (élettér beszűkölése, napi rutin betartásának nehézsége) harmadát a mentális és viselkedési zavarok okozzák. Ennek megoldása az egész világ, de különösen Európa elé állít óriási kihívást.


Minek köszönhető ez a nagy arány?


A mentális betegségek nagyon elterjedtek és gyakran okoznak fogyatékosságot. A legtöbb rendellenesség gyerekkorban kezdődik, és utána csak fokozódik. Ez az egészségügynek és a gazdagságnak is hatalmas terhet jelent. A legtöbb mentálisan beteg embernek nem engedik, vagy nem tud ugyanolyan mértékben hozzájárulni a társadalmi terhekhez, mint az egészségesek. A mentális zavarok kezelése tehát óriási gazdasági vállalással jár.


Milyen tényezők befolyásolják az egyes ember, közösségek, így például egy nép lelki állapotát?


Meg kell vizsgálni, hogy hogyan javítható a mentális egészség illetve, hogy a lelki zavarok hogyan kezelhetők vagy előzhetők meg. Mindkét szempont egyaránt fontos, az adott államhoz kell viszonyítani, hogy mit tud nyújtani az ország lakóinak. Fel kell mérni, hogy az adott helyen vajon támogatott-e a mentális egészség fenntartása? Ez azt jelenti, hogy meg akarják szüntetni a pszichés gondokkal küzdők elleni diszkriminációt, és javítani próbálják a teljesítményüket. Hogy egy olyan társadalmi környezetet építenek, ami elfogadó a betegekkel szemben, és biztosítják az őket megillető alapvető emberi jogokat, például munkahelyeket teremtenek számukra.  Meg kell találnunk a mentális zavarokat okozó kockázati tényezőket, és meg kell szüntetnünk őket. Ezzel a hangsúlyt a megelőzésre helyezzük. Egy támogató egészségügyi és társadalmi rendszer szükséges, amely kielégíti a kliensek minden szükségletét. Ez nagyon szerteágazó, de egy jól működő egészségügyi rendszernek minden szükségletre válaszolnia kell.


Dr. Shekhar Saxena


Mivel fejleszthető egy állam lelki egészsége?


A mentális zavarokkal rendelkezők kezelését a közösségen belül, és nem az intézményekben kell megoldani. Több állam, így Magyarország is a gyógyítás többségét intézményes keretek között végzi, aminek változnia kell.  A kezelést úgy kell biztosítani, hogy a páciens otthon, családi körben maradjon. Ha ez helyileg nem, csak nagy kórházakban lehetséges, akkor félő, hogy sérülnek a kliensek jogai. Az ellátás inkább hasonlít egy őrizetre, mint egy kezelésre. Mind a gyógyszeres, mind a pszichoterápiás képzésnek a közösségen belül kell zajlania. Ezen az úton kell járnunk, de Európa és ezen belül Magyarország is messze áll ettől.


Lát kifejezetten Magyarországra jellemző speciális problémát?


Magyarországnak rengeteg olyan gondja van, amely megegyezik számos európai országéval. Az egyik ilyen könnyen azonosítható az emberi erőforráshiány, ami elengedhetetlen a megfelelő egészségügyi ellátáshoz.  Növelni kell a pszichiáterek számát, illetve a háziorvosoknak képzettebbeknek kell lennie, hogy kezelni tudják a mentális zavarokat. Más szakembereket, mint például pszichiátriai ápolókat, pszichológusokat és szociális munkásokat is fokozottabban kellene bevonni a mentális egészségügyi ellátásba. Tehát az elegendő emberi erőforrás biztosítását sürgősen meg kellene oldania Magyarországnak. A másik probléma az összevont betegellátás hiánya, amikor az egyén már a háziorvosától is mentális egészségügyi ellátást kap, és egyből elirányítják a megfelelő szakemberhez. Ez most nem így történik Magyarországon. A jelenlegi modell nagyon széttördelt, az ellátás minősége attól függ, hova mész. Ezt a bizonytalanságot kell megszüntetni, és egy kiszámítható, összevont mentális egészségügyi rendszert kell létrehozni.

Linkek

nnk emblema logo

 

Kövess bennünket!

nnk emblema logo

Elérhetőségeink:

(+36 1) 476 1100
Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
1097 Budapest, Albert Flórián út 2-6.