Bonyhádon októberben az Egészségfejlesztési Iroda szervezésében egy három részes előadássorozat foglalkozik „belső erőinkkel”. Az első program a függőségekről, a második a veszteség feldolgozásáról, az utolsó pedig a családi problémák megoldásáról szól. Debulay-Nagy Melinda pszichológussal beszélgettem a témáról. 2019.09.27.
- Pontosan mit jelent az előadássorozat címében a belső erőink kifejezés?
  • Ez az elnevezés arra mutat rá, hogy mindenki rendelkezik olyan belső eszközökkel, amelyekkel a negatív életeseményeket hatékonyan fel tudja dolgozni. A program során igyekszünk rámutatni, hogy az életben adódó veszteségek, nehézségek, problémák, traumák, krízisek megoldása pozitív kimenetelű is lehet, nem törvényszerű a negatív megoldás, úgy mint az öngyilkosság, alkohol-, gyógyszer- és drogfüggőség, vagy a depresszió. Valójában rajtunk áll, hogy milyen eszközöket választva küzdünk meg válságokkal, veszteségekkel, krízisekkel.

  • Ezek szerint vannak olyan technikák, amelyek segítségével meg tudunk küzdeni a negatív életeseményekkel?

  • A megküzdési technikák egy részét a családunktól, barátainktól, vagyis attól a társas közegtől tanuljuk, amiben gyermekként majd később felnőttként élünk. Másik része saját tapasztalataink révén alakul ki. Például rájöhetünk arra, hogy családunkban a házassági problémákra nem csak az a megoldás, hogy elválunk. Ha ezt a mintát felismerjük, van lehetőségünk változtatni rajta, vagyis a válás helyett megbeszéljük, feldolgozzuk a házassági problémákat.

  • A negatív életesemény bekövetkezte után mikorra tehető, hogy a helyzet pozitívumait is meglássuk?

  • A veszteségek, krízisek, válságok feldolgozás folyamat eredménye. Az első időszakokban a beszűkült tudatállapot miatt nem látjuk meg azonnal a pozitívumokat. Ez természetes része a folyamatnak. Ahogy halad előre az idő, úgy leszünk képesek észrevenni, hogy mit kaptunk mi attól az adott helyzettől, mivel lettünk gazdagabbak, hogyan fejlődött személyiségünk. A veszteségek hatására probléma megoldási eszköztárunk új lehetőségekkel bővül, hatékonyabbá válik.

NNK feher logo

Az egeszseg.hu a Nemzeti Népegészségügyi Központ tulajdona.
Minden jog fenntartva 2021 ©

Impresszum

Adatkezelési tájékoztató

Oldaltérkép

sz2020 also infoblokk