Dr. Csernavölgyi István immár kilenc éve a Fejér Megyei Szent György Egyetemi Oktatókórház főigazgatója. Vele beszélgettünk a sürgősségi betegellátás mindennapjairól, a beruházásokról, és a manapság oly felkapott témáról, az orvoshiányról is.

 • Országos viszonylatban a Szent György Kórház bonyolítja a második legnagyobb sürgősségi betegforgalmat. Többször hallani arról, a betegek zúgolódnak a hosszú várakozás miatt. Mit érzékelnek ebből?
 • A sürgősségi osztály egyre nagyobb betegforgalmat lát el. 25 százalékkal több sürgősségi esetet látunk el naponta, mint a 2013-at megelőző időszakban. Mit érez ebből a beteg? Tényszerű, hogy adott esetben órákat kell várnia, ez egy olyan szakma, ahol meghatározott módon történik a betegellátás, a sorrendiséget az eset súlyossága határozza meg. Több mint 20 éve az un. Triázs-rendszer szerint dolgozunk, ami egy betegosztályozási rendszer, az esetek súlyossága alapján „rangsorolja” a pácienseket. Ha panaszaival beérkezik az osztályra egy beteg, nem arról van szó, hogy valaki rávet egy pillantást és húsz perc múlva már haza is mehet – ez teljesen felelőtlen dolog lenne. Bizonyos esetek többféle vizsgálatot igényelnek. Szükség lehet CT/MR vizsgálatra, laborvizsgálatra, EKG vizsgálatra, adott esetben szakkonzíliumokra – ez mind-mind idő. Igen, valóban olykor 4-5 órát is igénybe vesz egy-egy ilyen folyamat – főleg, hogy naponta 150 beteg fordul meg a belgyógyászati típusú sürgősségi osztályon. Minden beteget kellő szakmai alapossággal megvizsgálunk, senkit sem küldünk haza ellátás nélkül.
 • Tehetnek-e valamit a betegek, mit tehetnek a páciensek?
  Óvják az egészségüket, vegyenek részt szűrővizsgálatokon! A kórház és a város rendszeresen szervez ilyeneket. Amennyiben vizsgálati időponttal rendelkeznek és nem tudják igénybe venni azt, kérjük jelezzék felénk, hogy ne növeljük a várakozási időt. Panaszaikkal időben forduljanak orvoshoz, akár az alapellátásban, akár a kórházi szakellátásban. Ezeket a vizsgálatokat később ne a sürgősségi betegellátás keretében kelljen elvégezni. A sürgősségi ellátás ily módon mentesülne számos, nem sürgősségi kezelést igénylő eset terhétől. Értelemszerűen több idő és energia maradna a ténylegesen sürgősségi vizsgálatot igénylő esetekre, s rövidülne a várakozási idő a sürgősségi pontokon. Higgyék el sok felesleges konfliktustól mentesülne a rendszer. Hangsúlyozni szeretném, hogy az egészség óvása a gyógyító és a páciens közös felelőssége.
 • A várakozás mellett néha a stílust emlegetik fel, mármint, hogy az orvosok, nővérek nem éppen kedvesen szólnak a beteghez.
 • Ekkora leterheltség mellett nyilvánvalóan nem minden pillanatban lehet mosolyogni. Hogy ki, kivel, hogyan kommunikál, az mind a két félen múlik. Azt gondolom, hogy a stílus, a hozzáállás, a sürgősségi osztály dolgozói részéről megfelelő. A lakosság részéről érezhető időnként egyfajta türelmetlenség, mert akárhányszor is kommunikáljuk, nem lehet mindenki tisztában azzal, hogy hány órát és milyen komoly szervezést igényel az, hogy ennyi beteget megfelelően ellássunk. Az időfaktor néha türelmetlenséget generálhat. Ugyanakkor ne felejtsük el, hogy a dolgozók vállát a kommunikáción túl a gyógyítás felelőssége is terheli. Vannak nálunk a Sürgősségi osztályon a gyógyító team mellett diszpécserek, plusz Triázs-csapatot állítottunk munkába, igyekszünk csökkenteni a kellemetlenségi faktorokat.
 • Ha már a „kényes” témáknál tartunk, engedje meg, hogy még egyet megemlítsek. Többen úgy tartják, ha valaki szakrendelőbe megy, háromnapi hideg élelmet és WC-papírt, szappant is vigyen magával…
 • Tudja nagyon nehéz úgy gyógyítani, hogy 24 órában a legmagasabb gyógyítói technikát, ami rendelkezésre áll, működtetésben tartsuk, mosolyogva gyógyítsunk, miközben fals fotók, fals információk, ellenőrizetlen tényközlések érnek minket napi szinten. A Szent György Kórház életében is előfordult az, hogy nem az itteni mosdókat fotózták le. Vádaskodtak a sürgősségi kapcsán is, például nincs elég vérnyomásmérő. Ez nonszensz, az ország második legnagyobb betegforgalmát bonyolítjuk le, dokumentáltan magas szakmai színvonalon – abszurd vádaskodások ezek. A rosszindulatú vádaskodásokkal nehezítik a betegellátást, nehezítik a dolgunkat, ráadásul csökkentik a beteg – orvos közötti bizalmi faktort, pedig ez a gyógyításhoz nélkülözhetetlen.
 • Az orvoshiányról is ejtsünk pár szót, ez is felkapott téma manapság.
 • Nyilván vannak olyan szakterületek, ahol annyira polarizálódik az ellátás, hogy az új funkciókra, amiket ellátunk, új team kell, mondjuk egy szívkatéterezéshez, bizonyos intenzíves funkciók ellátásához. Amikor egy új technika vagy irány lép be egy intézmény életébe akkor az paradox módon, adott esetben szülheti azt, hogy több speciálisan képzett munkaerőt igényel, főleg, ha ezt ügyeleti szinten látjuk el. De van az orvoshiánynak olyan része is, ami minket is érint, amikor bizonyos területeken, például a krónikus ellátási területen, vagy épp az onkológián, ahol a gyógyítói felelősségen túl nagy a pszichés teher, nehezebb ellátó teamet építeni. Az ott dolgozóknak ugyanis gyógyítóként nehéz sikert elérni, rendkívül elkötelezettnek kell lenniük.
 • Két egyetemnek is oktatókórháza a Szent György Kórház, ez megfelelő utánpótlást eredményez?
 • Esetükben a jövőre nézve biztató tendenciáról számolhatok be. Abszolút pozitívum, a nálunk dolgozó orvosok 25 százaléka szakvizsga előtt álló fiatal. Ez országos szinten kiemelkedő adat – bátran mondhatjuk az intézmény népszerű. Számos területen nyújtunk számukra vonzó lehetőségeket, a felelősségünk pedig az, hogy ne csak megtanítsuk őket a betegellátásra, hanem itt is tartsuk őket.
 • A térség egyik legnagyobb kórháza a fehérvári, ehhez az infrastrukturális fejlesztések is kellenek. Ezen a területen, hogy áll az intézmény?
 • 2010 óta több mint 15 milliárd forint értékű fejlesztés zajlott a kórházban. A központi telephelyen számos újítást valósíthattunk meg: új műtőblokk, új intenzívosztály, új invazív kardiológia került kialakításra, a sürgősségi osztályt bővítettük. Teljes egészében megújult a gasztroenterológiai részleg, a legmodernebb eszközparkkal gazdagodott az intézmény, energetikai fejlesztések történt. Emellett a telephelyeinket is fejlesztettük, Enyingen új rendelő épült, Sárbogárd, Mór is fejlesztésre került. Jelenleg is zajlik a Modern Városok Program, aminek részeként egy nagy ívű új beruházást tervezünk: új tömbfejlesztéssel, kórház rekonstrukciós lépésekkel és klímatizálással. A fertőző osztályt is felújítjuk. Kialakítunk egy új egynapos sebészeti osztályt. Mindez a megvalósult nagy volumenű fejlesztéseken túl további jelentős előrelépést jelent az intézmény életében. Ha ezeket meg tudjuk valósítani, akkor azt gondolom, hogy ez a kórház megfelel az elvárásoknak a jövő kihívásai szempontjából is.
 • Az egynapos sebészet az, ami sokak szerint csak arra kell egy kórháznak, – és most pőrén fogalmazok – hogy hamarabb hazazavarhassák a betegeket. Erre mit mondana?

Rosszul látják a kétkedők. Az egynapos sebészet lényege pontosan az, hogy egy gyors, jól szervezett ellátással lecsökkenthessük azt az időt, amit a beteg kórházban kénytelen tölteni. Senki sem szereti hosszú kórházi tartózkodást, távol a szeretteitől a munkahelyétől. Természetesen, ha azt észleljük az ellátás közben, hogy a beteg állapota megkívánja, hogy tovább kezeljük, akkor itt marad annak rendje és módja szerint. Az egynapos sebészet lehetőséget teremt több páciens gyógyítására – ez a lakosság érdeke. Hogy látja összeségében az elmúlt közel egy évtized történéseit a kórház kapcsán? A megvalósult fejlesztések által támogatva a gyógyítói lehetőségek jelentősen bővültek a szakmai színvonalat mutatja, hogy két egyetem gyakorló, illetve oktató kórháza lettünk – Semmelweis Orvostudományi Egyetem és a Pécsi Tudományegyetem. Ugyanakkor tisztában vagyunk azzal, hogy van feladatunk bőven a jövőt illetően, akár a fejlesztésekre akár a szorosabb értelemben vett szakmai munkára gondolok. Legfontosabb küldetésünknek az elkötelezett gyógyítás szellemiségének megőrzését tartjuk.

NNK feher logo

Az egeszseg.hu a Nemzeti Népegészségügyi Központ tulajdona.
Minden jog fenntartva 2021 ©

Impresszum

Adatkezelési tájékoztató

Oldaltérkép

sz2020 also infoblokk