A Sántha Kálmán Mentális Egészségközpont és Szakkórház Addiktológiai Osztályán sokféle módon foglalkoztatják a szenvedélybetegeket, az egyik a zeneterápia. 2019.07.25.
A zeneterápiás szobából hol csörömpölés, hol valami sámáni zenéhez hasonló harmónia szűrődik ki, hol nevetés, hol pedig sírás hallható. Néha Vivaldi dallamai vagy éppen Beethoven harmóniái szállnak tova a folyosón. A csoport sok-sok hangszert ül körbe, dobokat, kongát, csörgőt, triangulumot, tik fából készült békát vagy éppen az ősi esőbotot véve a kezükbe. Csörömpölnek, majd egyszer csak összehangolódnak, válaszolnak egymásnak, követik a másikat, zenélnek elfelejtve szinte mindent az alkotás pillanatában. Elfelejtik, hogy az alkohol tönkre tette az életüket, betegek, elveszítve gyakran a még megtartó szociális kapcsolataikat. Csak játszanak, csak zenélnek, alkotnak, egy pillanatra megteremtik a harmóniát, amely az életükből hiányzik. A nagykállói Sántha Kálmán Szakkórház zeneterápiás szobája előtt állunk.
A magyar szakemberek egymillió körülire becsülik az alkoholbetegek számát hazánkban, nagy a látencia. Ez a lakosság tíz százalékát jelentheti, ami hihetetlenül nagy szám, de sokan túl szigorúnak ítélik meg azt, mi alapján is jelenthető ki valakiről, hogy alkoholista. Ez a halálos és progresszív betegség – még akkor is, ha hosszabb szünetet tart az illető két ivás között – a tagadás betegsége, ugyanis mind az érintett, mind környezete a legvégsőkig próbálja palástolni a kóros szenvedélyt, és azok következményeit.
A magyar társadalom kultúrájában kétféle, élesen ellentétes vélekedés él az alkoholfogyasztásról és az abból adódó problémákról. Az egyik elnéző a fogyasztással, sőt a lerészegedéssel szemben is, míg a másik vélekedés viszont a részegségben látja a családok felbomlásának, a feleségek és a gyermekek szenvedésének egyik fő okát és ennek megfelelően súlyosan elítéli a mértéktelen fogyasztást. Pedig ha valaki gyógyulni szeretne, van segítség.
A Sántha Kálmán Mentális Egészségközpont és Szakkórház Addiktológiai Osztályán nagy hangsúlyt helyeznek a szenvedélybetegek csoportos foglalkozásaira, melyből sok lehetőség közül választhatnak a betegek, egy ezek közül a zeneterápia.
A csoportok vezetése ideális esetben kettős, így van ez a zeneterápiás foglalkozásokon is. A zeneterapeuta hozza a sokszínűséget, a lehetőségek kombinációját. Előcsalogat, beindít. A pszichológus, pszichiáter kibont, és jó irányba terel. A hangszerek segítségével könnyebben szólalnak meg a betegek, hamarabb a többiek elé tárják szorongásaikat, kudarcaikat. csoport összetételét minden esetben a pszichiáter állítja össze. Elsődleges szempont, hogy nagyjából azonos szinten lévő betegek kerüljenek egy csoportba.
A terápiás foglalkozások alkalmasak arra, hogy megtalálja a terapeuta a beteggel közösen azokat a görcsöket, azokat a felhajtó erőket, melyek akár a betegség kialakulásához is vezethettek. A betegek egy része nincs belátással, vagy bagatellizálja a szenvedélybetegségének mértékét. A csoportfoglalkozások elején éppen az együttműködés kialakítása, majd fenntartása teszi próbára a terapeutákat, hiszen a zenélés nincs benne az emberek mindennapjaiban. A terápia ugyanakkor nem feltételezi a zenei ismereteket, a zenélés képességét, egyszerűen a játékra, a harmóniára, a zenei élmény keltette hatásra alapoz.
A zeneterápián elsődleges a zene élménykeltő hatása, a zene által keltett érzelmek közreadása, megbeszélése erősíti a betegeknek önmagukhoz és másokhoz való viszonyát, kapcsolódását. Ugyanakkor mindannyian tudjuk, hogy az alkoholista személy családon belüli helyzete nagy mértékben befolyásolja a gyógyulást, illetve a visszaesést. Gyakran épül rá a család az alkoholista életmódjára, a feleség/férj viselkedése, hozzáállása is benne tarthatja a betegek az állapotában.
A sokszínű terápiás formák alkalmazása, egymást kiegészítve sikerrel alkalmazhatóak azokban az esetekben, ahol a tágabb környezet támogatólag, együttműködve segíti a beteg gyógyulását.

NNK feher logo

Az egeszseg.hu a Nemzeti Népegészségügyi Központ tulajdona.
Minden jog fenntartva 2021 ©

Impresszum

Adatkezelési tájékoztató

Oldaltérkép

sz2020 also infoblokk