A melegebb időszak beköszöntével sokan számolnak be a tavaszi fáradtság jellemző tüneteiről: fokozott fáradékonyságról, álmosságról, levertségről, dekoncentráltságról és rossz közérzetről. A tavaszi fáradtság viszont nem betegség, hanem vitaminhiány következménye. Éppen ezért megfelelő életmóddal tehetünk a legtöbbet a tünetek megszüntetéséért.

 

Mi okozza a tavaszi fáradtságot?

 

Kialakulásában szerepe lehet a fényszegény téli napoknak, a mozgáshiánynak, valamint a vitaminokban és ásványi anyagokban szegényebb táplálkozásnak.

 

Mely vitaminokra és ásványi anyagokra van fokozott szüksége a szervezetnek?

 

Leggyakoribb ilyenkor a C- és a D-vitamin hiánya.

 

Hogyan lehet legyőzni a tavaszi fáradtság tüneteit?

 

  • Többször keveset! Az év többi részében is, de ilyenkor kiemelten fontos a kiegyensúlyozott és rendszeres étkezés. Egyen naponta többször kisebb mennyiséget, így folyamatosan energikus lehet, és nem fogja leterhelni a szervezetét az emésztés sem.
  • Könnyebb ételeket válasszon! Míg télen általában az energiában dúsabb ételeket érdemes előnyben részesíteni, addig tavasszal tudatosan próbálja meg csökkenteni a zsíros és szénhidrátgazdag ételek fogyasztását.
  • Újra itt vannak a friss zöldségek és gyümölcsök! Amint lehet, válasszon friss idényzöldségeket és gyümölcsöket, hiszen ezeknek a legmagasabb a tápértéke. Lehetőleg nyersen fogyassza őket!
  • Egyen csíráztatott magvakat! Ezeket otthon is el lehet készíteni, de már nagyon sok boltban is elérhetőek. Valódi vitamin- és ásványi anyag bombák, amelyek felélénkítik a szervezetet.
  • Figyeljen a megfelelő D- és C-vitamin bevitelre! Tél végére kiürülnek a szervezet fontos C- és D-vitamin raktárai, így ezeket minél előbb pótolni kell. Fontos D-vitamin források az állati eredetű élelmiszerek, különösen a máj és a belsőségek, de a tojássárgája és a tejtermékek is tartalmaznak jelentősebb mennyiségű D-vitamint. A C-vitamin pótlására sok zöldség és gyümölcs, különösen a citrusfélék, bogyós gyümölcsök, valamint a zöldség- és főzelékfélék fogyasztása ajánlott.
  • Igyon legalább 1,5-2 liter folyadékot! A legegészségesebb ilyenkor is az, ha ásványvizet, 100 százalékos gyümölcsleveket vagy zöldségleveket juttatunk a szervezetünkbe.

  

Mit tehet még a tavaszi fáradtság ellen?

 

Töltsön minél több időt a szabadban! A napfény és a rendszeres mozgás a szabad levegőn feltölti a testet és a lelket is. Figyeljen oda a pihenésre és az elegendő mennyiségű, legalább hat órányi alvásra is. A kevés alvás ugyanis általában együtt jár a rendszertelenebb étkezéssel, a testsúlynövekedéssel, a koncentráció és így a teljesítmény csökkenésével is.

NNK feher logo

Az egeszseg.hu a Nemzeti Népegészségügyi Központ tulajdona.
Minden jog fenntartva 2021 ©

Impresszum

Adatkezelési tájékoztató

Oldaltérkép

sz2020 also infoblokk