Gondolta volna, hogy a húsvéti csokinyuszi nem is mindig olyan ártalmatlan? Ha ugyanis a jó szívvel megvásárolt édességünk transzzsírt tartalmaz, az rögtön hadjáratot indít a szervezet ellen. A transzzsírok fogyasztása hosszabb távon szívinfarktust, érelmeszesedést, daganatot vagy akár meddőséget is okozhat.      

Fotó: Patrick Nouhailler / Flick

 

Fotó: Patrick Nouhailler

 

Összegyűjtöttünk néhány tippet, hogy könnyebben elkerülhessük a transzzsírokat a húsvéti ünnepek időszakában is:

 

1. Ha biztosra menne, készítse el otthon a húsvétra szánt édességeket! Ha a bevásárlás során minőségi alapanyagokat választ, garantáltan elkerülheti, hogy transzzsír-tartalmú csokikat hozzon otthon a húsvéti nyúl. S ez még nem minden: a kézzel készített édességeknek a kicsik és minden bizonnyal a nagyok is jobban örülnek majd.

 

2. Vásároljon kevesebb, de minőségi terméket! Mivel a transzzsírok keletkezéséhez szükséges hidrogénezési eljárás igen olcsó, az így előállított termékek ára is jellemzően alacsonyabb a transzzsírmentes termékekénél. A nagyobb cégek egy része már jóval a rendelet hatályba lépése előtt áttért az ilyen termékek gyártására, így ezek az édességek már most megfelelnek az előírásoknak.

 

3. Olvassa el az élelmiszer címkéjét, mielőtt az édességet a kosárba teszi! A magas árkategóriájú termékekben se bízzon mindenek felett, így mindenképpen vessen egy pillantást a csomagolásra, mielőtt megvenné azt. Minél előrébb szerepel ugyanis ez a veszélyes hozzávaló az összetevők felsorolásában, annál több transzzsírt tartalmaz a termék.

NNK feher logo

Az egeszseg.hu a Nemzeti Népegészségügyi Központ tulajdona.
Minden jog fenntartva 2021 ©

Impresszum

Adatkezelési tájékoztató

Oldaltérkép

sz2020 also infoblokk