Ketyeg az óra, hamarosan indul az idei Ne gyújts rá Világnap! Ön csatlakozik a kihíváshoz?

Ma már szinte mindennek van világnapja. A békének, a választásoknak, a házasságnak, de meghökkentő világnapokat is számot tartanak, úgy, mint a csók vagy épp a párnacsata világnapját. A betegségek mellett sem mehetünk el szó nélkül, és talán évente egyszer, legalább ezeken a napokon, a különböző rendezvényeknek köszönhetően kicsit megállunk és végig gondoljuk, mi mindent teszünk az egészségünkért. Vagy éppen az ellen. 

Minden év november harmadik csütörtökje a Ne gyújts rá Világnap. A szakemberek célja ekkor nem csupán az, hogy felsorolja az érveket és kockázati tényezőket, hogy miért is ne füstölögjünk: arra buzdítják a dohányosokat, legyen legalább egy nap, amikor nem gyújtanak rá.

Igazi kihívássá nőtte ki magát a kezdeményezés, melyhez bárki csatlakozhat, arra buzdítják a cigaretta „szerelmeseit”, csatlakozzanak a kihíváshoz, vegyen fordulópontot az életük. Mivel digitális világban élünk, a technikát is segítségül hívták: a Gond? Egy szál se elnevezésű mobilapplikációt bárki letöltheti telefonjára. A szoftver segítséget jelenthet a leszokásban, használatával áttekinthetjük, milyen erős a nikotinfüggőségünk, tanácsokkal segít megtervezni a leszokás folyamatát, fenntartja a motivációt, sőt, azt is kiszámolja, mennyit takarítottunk meg, mióta nem gyújtottunk rá.

A telefonokon ma már számtalan alkalmazást futtatunk, és talán így a fiatalabb nemzedékhez is eljut az üzenet lényege. Megdöbbentők ugyanis az adatok, hogy hány fiatal erősíti a dohányzók táborát. 2016-ban készült el a Nemzetközi Ifjúsági Dohányzás legutóbbi felmérése, (Global Youth Tobacco Survey) melyet a hetedik, nyolcadik és kilencedik évfolyamos diákok megkérdezésével készítettek. A Dohányzás Fókuszpont által közzétett adatokból szemezgettünk: a megkérdezett korcsoport 32 százaléka már kipróbálta a dohányzást, 11 százalékuk ekkor még tíz éves sem volt. 45 százalékunknak legalább egyik szülője dohányzik, 51 százalék megpróbált legalább egyszer leszokni az elmúlt évben a dohányzásról.

De milyen segítséget kaphatnak azok, akik változtatni szeretnének?

A városi tüdőgondozó intézetekben működik dohányzásról való leszoktató program, a kisebb városokban is. Fejér megyében három, Komárom-Esztergom és Veszprém megyében öt helyszínen várják azokat, akik segítséget szeretnének kapni a leszokáshoz. Székesfehérváron például, a Szekfű Gyula utcai tüdőgondozóban évek óta ingyenes, hathetes csoportterápia működik, de Ajkán, Tapolcán, Sárbogárdon, és Esztergomban is segítségre lelhetnek az érintettek, valamint az Egészségfejlesztési Irodákhoz is fordulhatnak azok, akik úgy érzik, egyedül nem tudnak nemet mondani a füstölgésre.

NNK feher logo

Az egeszseg.hu a Nemzeti Népegészségügyi Központ tulajdona.
Minden jog fenntartva 2021 ©

Impresszum

Adatkezelési tájékoztató

Oldaltérkép

sz2020 also infoblokk