A Diabétesz Világnapot november 14-én ünnepeljük, amelyet a Nemzetközi Diabétesz Szövetség (IDF) és tagszervezetei rendeznek meg minden évben szerte a világban. Ezen a napon született Frederick Banting, aki Charles Besttel karöltve fedezte fel az inzulint 1922-ben.

A Nemzetközi Diabétesz Szövetség új adatai a cukorbetegség világszerte riasztóan növekvő előfordulására hívják fel a figyelmet.

537 millió cukorbeteg felnőtt él ma a világon, ez 17%-os (79 millió fő) növekedést jelent a 2019-es becslésekhez képest. Ezt a tendenciát folytatva 2045-re a világon akár 783 millió cukorbeteg is lehet.

Az inzulin felfedezésének közelgő századik évfordulója egyedülálló lehetőséget kínál arra, hogy elgondolkodjunk a cukorbetegség hatásain, és rávilágítsunk arra, hogy sürgősen javítani kell az érintettek számára az ellátáshoz való hozzáférést bizonyos országokban.

Magyarországon az ellátáshoz és az inzulinhoz való hozzáférés megoldott, jól szervezett keretek között zajlik. A cukorbetegek kezelése és gondozása részben az alapellátásban, részben pedig szakellátásban valósul meg. 2-es típusú diabétesz gondozása alapesetben a háziorvos feladatkörébe tartozik, bizonyos esetekben, például speciális készítmények felírásához, terápiaváltás céljából szakorvos bevonása szükséges. Az 1-es típusú betegség gondozása (a háziorvosokkal együttműködésben) jellemzően a szakellátáshoz kapcsolódik.

Az inzulinok, inzulinanalógok többféle beviteli formában (pl.: előre töltött injekciós toll, patron), bizonyos feltételek teljesülése esetén 90-100%-os támogatással hozzáférhetők hazánkban. A vércukorszint önellenőrzésére szolgáló, illetve egyes, bevitelhez és adagoláshoz szükséges eszközök gyógyászati segédeszközként pedig részesülnek társadalombiztosítási támogatásban.

A cukorbetegség kezelése folyamán pedig rendkívül fontos, hogy meg kell tanítani a pácienst a diabétesszel kapcsolatos legfontosabb ismeretekre, hiszen a sikeres kezelés érdekében az együttműködés elengedhetetlen.

A világ számos pontjain sajnos a cukorbetegséggel élők majdnem fele nincs diagnosztizálva. 5-ből 4 cukorbeteg közepesen fejlett és fejlődő országokban él, így becslések szerint a világon minden második cukorbeteg, akinek inzulinra van szüksége, nem jut hozzá, vagy nem engedheti meg magának a megfelelő terápiát, például az inzulint.

Ha a cukorbetegséget nem ismerik fel és nem kezelik megfelelően, nagyobb a kockázata a súlyos és életveszélyes szövődményeknek, mint például a szívroham, a szélütés, a veseelégtelenség, a vakság és az alsó végtag amputációja. Ezek a szövődmények csökkentik az életminőséget és magasabbak az egészségügyi költségek.

Globálisan nézve, a cukorbetegek több mint 90%-a 2-es típusú cukorbetegségben szenved. A 2-es típusú cukorbetegségben szenvedők számának növekedését társadalmi-gazdasági, demográfiai, környezeti és genetikai tényezők együttes kölcsönhatása okozza. A legfőbb tényezők közé tartoznak az urbanizáció, a népesség elöregedése, a fizikai aktivitás csökkenése, valamint a túlsúly és az elhízás növekvő előfordulása.

A bizonyítékok azt mutatják, hogy a 2-es típusú cukorbetegség gyakran megelőzhető, mindemellett a korai diagnózis és a megfelelő ellátáshoz való hozzáférés minden típusú cukorbetegség esetén elkerülhetővé teszi, vagy késlelteti a szövődményeket.

Hasznos Linkek:

  • Az Egy Csepp Figyelem Alapítvány november 14-én előzetes regisztrációhoz kötött, védettségi igazolvánnyal látogatható ingyenes egészségnapot szervez.

https://egycseppfigyelem.hu/egy-csepp-vilagnap-regisztracio/#

  • A Magyar Dietetikusok Országos Szövetségének legfrissebb októberben megújult táplálkozási ajánlása, amely a kiegyensúlyozott vegyes táplálkozással kapcsolatban használható anyag, alkalmas lehet a cukorbetegek tájékoztatására is.

OKOSTÁNYÉR:

http://www.okostanyer.hu/wp-content/uploads/2018/08/mdosz_kreativ_v25.pdf

Receptek:

http://www.okostanyer.hu/2021/05/27/30-ev-30-recept/

  • A 2021. évi kampány kapcsán a Magyar Diabetes Társaság által magyar nyelvre fordított plakátok, letölthetők és megtekinthetők az alábbi linken:

https://www.doki.net/tarsasag/diabeteslaikus/info.aspx?sp=402&web_id=

Forrás:

Nemzetközi Diabétesz Szövetség https://www.idf.org/news/240:diabetes-now-affects-one-in-10-adults-worldwide.html

Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége https://mdosz.hu/uj-taplalkozasi-ajanlasok-okos-tanyer/

Magyar Diabetes Társaság : https://www.doki.net/tarsasag/diabeteslaikus/info.aspx?sp=402

Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő http://neak.gov.hu/sajtoszoba/kozlemenyek_eu_napok/egeszsegugyi_vilagnapok_cukorbetegseg

Egészségvonal https://egeszsegvonal.gov.hu/c-cs/765-cukorbetegseg-diabetesz.html

Kép forrása: www.pexels.com 

Melléklet(ek):
Filesorrend
Download this file (DIABÉTESZ VILÁGNAPJA 2021_végleges2.jpg)diabetesz infografika 

NNK feher logo

Az egeszseg.hu a Nemzeti Népegészségügyi Központ tulajdona.
Minden jog fenntartva 2021 ©

szechenyi 2020 also