Április 7. az Egészség Világnapja. Idén a WHO az emberek egészségén túl a bolygó egészségére, az egészséges bolygó jelentőségére is felhívja a figyelmet. Eheti cikksorozatunkkal mi is számba vesszük az emberi szervezetre is oly nagy befolyással bíró környezeti tényezőket.

A megfelelő mennyiségű és minőségű ivóvíz meghatározó az emberi egészség szempontjából. Magyarország szerencsés helyzetben van: valamennyi településén biztosított a közműves ivóvíz-ellátás, csak külterületi, tanyasi lakókörzetekben, zártkertes vagy üdülőövezetekben vannak ellátatlan területek. A lakosság 95%-a számára elérhető a biztonságos ivóvíz.

 

Milyen Magyarországon a csapvizek minősége és ki ellenőrzi?

Magyarországon a legtöbb településen jó minőségű az ivóvíz. Az egyes települések ivóvízminőségére vonatkozó részletes információk megtalálhatóak a honlapon: https://www.nnk.gov.hu/index.php/kozegeszsegugyi-laboratoriumi-foosztaly/kornyezetegeszsegugyi-laboratoriumi-osztaly/vizhigienes-laboratorium/ivoviz/magyarorszagi-telepulesek-ivovizminosege

Az ivóvíz minőségét évente országosan mintegy 60 000 ivóvízmintából vizsgálják az ivóvízszolgáltatók és a népegészségügyi hatóság, közel 60 fizikai, kémiai és mikrobiológiai vízminőségi jellemző alapján. Az évi több mint 900 000 vizsgálati eredmény szerint az ivóvíz minősége 99-100%-ban megfelelő. A szolgáltatott ivóvíz összetételében, minőségében azonban jelentős területi eltérések vannak. Az ivóvíz minőségéért a vízátadási pontig - amely a gyakorlatban a vízórát jelenti – az ivóvízszolgáltató a felelős. Az épületen belüli vízminőség változás megelőzése azonban az ingatlan tulajdonosának feladata.

Milyen szennyezők lehetnek a csapvízben?

Az ivóvíz Magyarországon elsősorban felszín alatti vízből származik, a felszíni vízből biztosított ivóvízellátás csak a teljes ivóvízellátást 6%-át teszi ki. A főként felszínről bemosódó, talajvíz vagy szennyvíz eredetű szerves mikroszennyezők, mint pl. növényvédőszer-maradványok határérték feletti mennyiségben emiatt a hálózati ivóvízben jellemzően nem mutathatók ki. Gyakori aggodalom a gyógyszermaradványok jelenléte az ivóvízben. Bár jogszabály szerint ezeket az anyagokat nem kell vizsgálni, kutatási eredmények szerint hazánkban nem jelentenek az emberi egészségre érdemi kockázatot.

Az ivóvíz természetes eredetű arzén-, bór és fluoridtartalma korábban számos településen volt határtérték felett, de mára a legtöbb helyen kiépültek az eltávolításukhoz szükséges vízkezelő technológiák. A gyakran előforduló vas és mangán egészségre közvetlenül nem ártalmasak, de esztétikai kifogást okozhatnak, mint vörösesbarna vagy fekete csapadék megjelenése, zavaros vagy vasas ízű víz. Sok helyen van természetes, geológiai eredetű ammónium az ivóvízben. Bár az egészségre ez sem veszélyes, kedvezőtlen körülmények esetén nitrit képződhet belőle, ami a csecsemőknél veszélyes methaemoglobinémiás megbetegedést (köznapi néven kékkórt) okozhat. Szerencsére hálózati ivóvíz okozta methaemoglobinémiás eset a gondos felügyeletnek köszönhetően évtizedek óta nem volt, inkább a magánkutak (különösen a sekély ásott kutak) jelentenek kockázatot.

Csapvizet vagy ásványvizet, esetleg szűrt vizet igyunk?

Az egészségünk szempontjából nincs különbség a csapvíz és az ásványvizek között. Mindkettő tiszta és tartalmazza a szervezet számára fontos ásványi anyagokat, így egyéni ízlés szerint bármelyik fogyasztható. Az ásványvíz azonban sokkal drágább, mint a csapvíz, és a felesleges műanyag-hulladék és a szállítás pedig terheli a környezetet, így a csapvíz mindenképpen környezettudatosabb választás. Egy újratölthető kulacs még praktikusabb is, mint a palackos víz.

Háztartási vízszűrők alkalmazása a legtöbb esetben nem szükséges. A vízkezelő berendezések megvásárlását követően jelentős üzemeltetési költségekkel kell számolni, a megfelelő gyakoriságú szűrőcsere, fertőtlenítés a készülék áránál is többe kerülhet. A karbantartás elmulasztásával viszont nagyobb egészségkockázat keletkezik, mint amitől meg akartuk óvni magunkat a víztisztó berendezéssel.

Előfordulhat azonban esetenként, hogy – jellemzően az épület belső hálózata miatt – mégsem megfelelő a csapvíz minősége, például ha ólomvezeték található az épületben. Ilyenkor alternatíva lehet az ásványvíz vagy a kezelt víz fogyasztása.

További információk az ásványvízről és a víztisztító kisberendezésekről:

https://www.nnk.gov.hu/attachments/article/727/CSAPV%C3%8DZ%20VAGY%20%C3%81SV%C3%81NYV%C3%8DZ%20PLAK%C3%81T.pdf

https://www.nnk.gov.hu/attachments/article/724/T%C3%A9nyek%20%C3%A9s%20t%C3%A9vhitek%20a%20v%C3%ADztiszt%C3%ADt%C3%B3kr%C3%B3l.pdf

https://www.nnk.gov.hu/attachments/article/724/Csapv%C3%ADz%20vagy%20kezelt%20v%C3%ADz%20%C3%B6sszehasonl%C3%ADt%C3%A1s-plak%C3%A1t.pdf

 

NNK feher logo

Az egeszseg.hu a Nemzeti Népegészségügyi Központ tulajdona.
Minden jog fenntartva 2021 ©

szechenyi 2020 also