Április 7. az Egészség Világnapja. Idén a WHO az emberek egészségén túl a bolygó egészségére, az egészséges bolygó jelentőségére is felhívja a figyelmet. Eheti cikksorozatunkkal mi is számba vesszük az emberi szervezetre is oly nagy befolyással bíró környezeti tényezőket.

A levegőminőség alakulását a meteorológiai helyzet, a földrajzi elhelyezkedés, illetve a légszennyező források kibocsátásának mértéke befolyásolja. Beltereinkben a kültéri forrásokból származó légszennyezők mellett számos beltéri légszennyező forrás is fellelhető (berendezési tárgyak, burkolatok, vegyszerek-barkácsszerek-kozmetikumok használata, sütés-főzés, dohányzás, stb.). Az NNK Környezetegészségügyi Laboratóriumi Főosztályának levegőhigiénés laboratóriuma vizsgálatokat végez a kültéri és beltéri levegőminőség vonatkozásában, ezek alapján a légszennyezettség egészségkárosító hatását értékeli, új egészségkockázatokat azonosít, és javaslatokat ad a kitettség csökkentésére.

Az NNK által naponta frissített Levegőhigiénés Index 2007 óta hiteles információt szolgáltat arra vonatkozóan, hogy a légszennyezettség milyen egészségkockázatot jelent a különböző csoportok (pl.: gyermekek, idősek, krónikus légzőszervi és egyéb, elsősorban szív- és érrendszeri betegségben szenvedők) számára. Az országos szintű tájékoztatás célja a várható rövid távú egészséghatások bemutatása, és tanácsok segítségével az érintett csoportok egészségének védelme (https://www.nnk.gov.hu/index.php/kozegeszsegugyi-laboratoriumi-foosztaly/terkepes-informaciok/levegohigienes-index)

Hogyan védekezhetek, ha a levegő minősége nem megfelelő?

A légszennyezettség által okozott betegségteher megfelelő odafigyeléssel, alkalmazkodással csökkenthető. Általánosságban a kedvezőtlen levegőminőségű időszakokban fordítsunk fokozott figyelmet egészségünkre (pl.: egészséges táplálkozás, a szervezetet terhelő egyéb káros hatások mérséklésére). Kedvezőtlen levegőminőség esetén a kisgyermekes szülőknek, a várandós kismamáknak, az időseknek, a krónikus légzőszervi, illetve szív- és érrendszeri betegségben szenvedőknek különösen oda kell figyelniük néhány általános tanácsra, melyeket az alábbiakban összegeztünk. Az egészségtanácsok a kedvezőtlen levegőminőség elkerülésére és a védekezés főbb lehetőségeire vonatkoznak.

Egészségtanácsok a légszennyezettség által okozott betegségteher csökkentésére

Levegőhigiénés Index kategóriái

Általános egészségtanácsok

elfogadható

Nincs szükség egyéni védekezésre.

kifogásolt

Az érzékeny lakosságcsoportba tartozók (különösen a légzőszervi, illetve szív- és érrendszeri betegségben szenvedők) a szabadban történő munkavégzést, intenzív sportolást és más fizikai tevékenységek végzését mérsékeljék, illetve lehetőségük szerint szüneteltessék.

egészségtelen

Nem javasolt hosszabb ideig a szabadban tartózkodni az érzékeny lakosságcsoport számára. Ne feledkezzünk meg a belső légterek, otthonunk rendszeres, gyors szellőztetéséről ilyenkor sem. A légzőszervi betegségben szenvedők számára szükség lehet egyéni védekezésre (pl.: inhalátor használata) is, orvosi javaslat alapján a gyógyszerek adagjának növelésére. Kerékpárral közlekedők számára javasoljuk megfelelő védőmaszkok (FFP2 vagy FFP3) használatát és a forgalmas útvonalak helyett a kisebb gépjárműforgalommal bíró mellékutcák, vagy a kerékpározás helyett a közösségi közlekedés választását.

veszélyes

A gyermekek, a várandós kismamák, az idősek, a krónikus légzőszervi, illetve szív- és érrendszeri betegségben szenvedők kerüljék a szabadban történő tartózkodást, töltsék idejüket beltéri környezetekben. Az egészségi állapot romlása esetén forduljanak orvoshoz. Az egészséges emberek is lehetőleg minél kevesebbet tartózkodjanak a szabadban.

 

 

Gyakori kérdések az egészségtanácsok kapcsán

Szellőztessek, ha rossz a kültéri levegő minősége?

Igen. A beltéri környezetben is számos légszennyező forrás található (pl.: új berendezési és használati tárgyaink, dohányzás, olajban sütés, vegyszerekkel történő takarítás, illatosítók és füstölők alkalmazása, felvert por), melyek rontják a beltéri levegő minőségét és így számos légszennyező koncentrációja akár magasabb is lehet a belső térben, mint kültéren. Továbbá, az általunk kilélegzett levegőben lévő szén-dioxid koncentrációja is magas lehet szellőztetés hiányában, mely a koncentrálóképesség csökkenését, fáradékonyságot vagy fejfájást okozhat. Kedvezőtlen kültéri levegőminőség esetén a forgalmas utak mentén nem célszerű a csúcsforgalom idején szellőztetni (reggeli és késő délutáni órák), azonban ezen időszakok kivételével a rendszeres, gyors és alapos szellőztetés elengedhetetlen. Fűtési szezonban általában a nappali, főleg a kora délutáni órák, fűtési szezonon kívül a késő esti és kora reggeli időszak a legalkalmasabb a szellőztetésre. A hosszasabb szellőztetést igénylő beltéri tevékenységeket (pl.: sütés, porral járó pakolás, szerelés) időzítsük ezekre a napszakokra. Kedvezőtlen levegőminőségű időszakot követő kiadós csapadékhullás alatt vagy után alaposan szellőztessünk.

Sportolhatok a szabadban kedvezőtlen levegőminőség esetén is?

Az érzékeny lakosságcsoportba tartozók számára kevésbé javasoljuk a kültéri sportolást kifogásolt levegőminőség esetén. A mozgás egészségnyereséggel jár, így az egészséges emberek számára kifogásolt levegőminőség esetén is javasoljuk a szabadtéri, mozgással járó tevékenységét végzését a mozgásszegény életmód választása helyett. Fűtési szezonban általában a nappali, főleg a kora délutáni órák, míg fűtési szezonon kívül a kora reggeli órák a legalkalmasabbak a sportolásra. Egészségtelen levegőminőség esetén már célszerű védekezni, a rendszeresen szabadban fizikai munkát végzők vagy a kerékpárral közlekedők számára javasoljuk megfelelő maszkok (FFP2 vagy FFP3) használatát. Veszélyes levegőminőség esetén válasszuk a beltéren végezhető sportolási tevékenységek valamelyikét.

Hatásos védelmet nyújtanak az egyszerű maszkok és szűrők a levegőben található részecskék ellen?

Nem szűrik ki a kisméretű aeroszol részecskéket azok a maszkok, melyek nem simulnak megfelelően az arcra, illetve a részecskeszűrő nélküli maszkok sem hatékonyak. Ezért javasoljuk az FFP2 vagy FFP3 típusú maszkok viselését veszélyes levegőminőség esetén főleg kerékpározás, vagy fizikai munkavégzés közben. A javasolt típusú maszkot beszerezheti munkavédelmi boltban, kerékpár szaküzletben vagy online vásárlás útján.

Légzőszervi betegségben szenvedek. A levegő romlása esetén több gyógyszert szükséges szednem?

Ha tünetei súlyosbodnak, akkor forduljon kezelőorvosához. Javasoljuk, hogy mindig legyen kéznél a készenléti gyógyszere (pl.: inhalátor) kedvezőtlen levegőminőség esetén.

NNK feher logo

Az egeszseg.hu a Nemzeti Népegészségügyi Központ tulajdona.
Minden jog fenntartva 2021 ©

szechenyi 2020 also