Minden évben április negyedik szerdája a Vakvezető Kutyák Világnapja, idén ez a nap április 27-re esik.

A vakvezető kutya nem taxi és nem GPS, vagyis nem vezeti el a gazdát A pontból B pontba, a látássérült gazdának kell tudnia tájékozódni és a megfelelő vezényszavakkal irányítani a kutyát. A kutya nem tesz mást, mint akadálytól akadályig biztonságosan elvezeti a látássérült személyt. Megállással jelzi az akadályokat, majd biztonságosan kikerüli azokat, utat keres bonyolultabb akadályok, például útlezárások vagy a járdán parkoló autók esetén, valamint meghatározott objektumokat, például gyalogátkelőt, lépcsőt, ajtót, buszmegállót, ülőhelyet, stb. megkeres és bejelez a gazda részére.

A vakvezető kutya és gazdája teljesen együttműködve oldják meg a feladatokat, pl. a vakvezető kutya nem a jelzőlámpa színétől függően kel át gazdájával a zebrán, hanem a gazdának kell tudnia a forgalom és/vagy a hangjelzést adó jelzőlámpa hangját figyelve, hogy mikor kelhetnek át a zebrán, illetve, mivel a vakvezető kutya természetesen nem tudja leolvasni a tömegközlekedési eszközök számát, ebben a helyzetben a látássérült személynek kell segítséget kérnie.

Kivételt képez a vészhelyzet, amikor a vakvezető kutya „értelmes engedetlenséget” mutat, vagyis szükségszerűen felülbírálja a gazda döntését, ezzel megvédve annak testi épségét.

Miről lehet felismerni egy vakvezető kutyát?

A vakvezető kutyák legfontosabb ismertető jele a hám, amit munka közben folyamatosan viselnek. A Magyar Vakok és Gyengénlátók Országos Szövetsége (MVGYOSZ) által kiképzett vakvezető kutyák hámja egységesen piros színű és látható rajta a kiképző intézmény logója. Ha a kutyán rajta van a hám, akkor dolgozik még abban az esetben is, ha éppen nem vezeti a gazdáját, hanem helybenmaradásban várakozik. Ilyenkor a kutyával kontaktusba kerülni, például szólítgatni, hívogatni, etetni vagy simogatni tilos! Ha a kutya nem viseli a hámot, akkor nem dolgozik, ilyenkor ugyanolyan kutya, mint a többi, legfeljebb engedelmesebb, szófogadóbb.

v2.jpg

A vakvezető kutya igazolvánnyal rendelkezik, melyet az oltási könyvvel együtt a gazda köteles mindig magánál tartani. Ez jogosítja fel arra, hogy a segítőkutyákra vonatkozó jogi szabályozásnak megfelelően gazdájával együtt bárhova bemehessen, hogy a közösségi közlekedés járművein ingyenesen és szájkosár nélkül utazhasson.

Tudta?

Az időszámítás szerinti 79-ből származik a legelső, vakokat vezető kutyák létezését bizonyító emlék. Az azóta eltelt évszázadok során különböző országokban használtak vakvezető kutyákat, például az ókori Kínában és a középkori Európában is. Jogszabályban először 1838-ban, a brit parlament mentesítette az ebadó alól a vakvezető kutyák gazdáit. Az első hivatalos intézményt 1934-ben Guide Dogs for the Blind Association néven alapították, mely az első vakvezető kutya kiképző szervezet volt Angliában. Magyarországon – hivatalosan- 1979 óta zajlik vakvezető kutya kiképzés, amelyet Magyarországon elsősorban a MVGYOSZ Vakvezetőkutya-kiképző Központja végez.

Hogyan lesz egy kölyökből vakvezető kutya?

v3.jpg

A vakvezető kutyák többségének már a születése is tervezett, az anya- és az apaállatok is egészséges, jó idegrendszerű, kiegyensúlyozott és mentálisan alkalmas kutyák. A kölyökkutyákat önkéntesek nevelik fel folyamatos szakmai tanácsadás és kontroll mellett. A kölyöknevelők feladata, hogy a kölyökkutyákat ismertessék meg más kutyákkal, más háziállatokkal, illetve a hétköznapi élet jellemző helyzeteivel, például tömegközlekedés, forgalmas utca, üzletekben való mozgás, stb.

Mielőtt az 1 éves, vagy pár hónappal idősebb, alkalmasnak ítélt kutyák vakvezetővé képzését elkezdik a szakemberek, többféle szűrő vizsgálaton és felmérésen kell átesniük és megfelelniük. A kiképzés során a kutyák hat hónap alatt megtanulják az alapvető fegyelmezettséget, és a három legfontosabb dolgot, amit egy vakvezető kutyának tudnia kell. Megállással jelezni az akadályokat, majd biztonságosan kikerülni, objektumokat bejelezni, elvezetni a látássérült gazdát A pontból B pontba a gazda jó tájékozódása és utasítása szerint és felülbírálni a gazda döntését akkor, ha az veszélyezteti annak testi épségét.

Milyen fajta kutya alkalmas vakvezetőnek?

Alapvetően az adott egyed fizikai, mentális és egészségügyi tulajdonságai, képességei határozzák meg, hogy alkalmas-e egy látássérült segítésére. Egy vakvezető kutya nem lehet ijedős, képesnek kell lennie akár 50 különböző feladatot vezényszóra végrehajtani, több lépéssel előre kell tudnia gondolkodni. Elég erősnek kell lennie ahhoz, hogy irányba húzza az általa vezetett látássérültet, nem lehet agresszív sem más kutyákkal, sem más állatfajtákkal, sem emberekkel szemben. Hajlandónak kell lennie „felvenni a munkát” bármikor, amikor azt a gazdája igényli, illetve ki kell bírnia a tétlenséget addig, amíg feladatot nem kap.

A tapasztalatok azt mutatják, hogy a Labrador retriever fajtájú kutyák között – megfelelő tenyésztési háttér esetén – arányaiban véve sok egyed lehet alkalmas a vakvezető vizsgára történő felkészítésre. Egyes Labradoodle kutyák is kiképezhetők segítőkutyának, akár vakvezetőnek is. Külföldön is első helyen a Labrador retriever áll, de az Egyesült Államokban létezik még Németjuhász tenyészet, melynek egyes egyedei alkalmasak vakvezetésre, Németországban fellelhetők Skótjuhászok és Nagyuszkárok is a vakvezető kutyák között.

Ki kaphat vakvezető kutyát?

Vakvezető kutyát olyan látássérült kaphat: aki igénylést nyújt be, ha látna, akkor is lenne kutyája, képes a tájékozódásra, vakvezető kutya nélkül is képes önállóan közlekedni, képes egy kutya fizikai, mentális és érzelmi szükségleteit kielégíteni, alkalmas a vakvezető kutyával történő közlekedés, az ezzel járó jogok és kötelességek elsajátítására, következetesen betartja a kiképzői utasításokat, megbecsüli, használja és gondozza a vakvezető kutyát.

Minden esetben a kiképzett kutyához kell gazdát választani. A cél, hogy a kutya és gazda habitusa összhangban legyen egymással. Ez a záloga a bizalmon, tiszteleten és szereteten alapuló, kiegyensúlyozott közös munkának és együttélésnek.

A vakvezetőkutyás látássérült segítésének 10 fő szabálya

  1. A segítő szándékú ember kérdezze meg a vakvezető kutyával rendelkező látássérültet, hogy igényel-e segítséget.
  2. Ne érezzen csalódást, ha nem igényel!
  3. Ha csak tájékoztatást kér a látássérült, akkor elég, ha röviden elmondja neki, amire kíváncsi.
  4. Ha fizikai segítséget is igényel, akkor a kutyával ellentétes oldalra állva segítsen.
  5. A látássérült a segítő behajlított könyökéhez lazán hozzáérve követi a segítőt.
  6. Mindig a segítő halad elöl.
  7. A látássérült egy lépéssel a segítő mögött jár.
  8. A segítő a kutyával semmilyen módon nem kommunikálhat.
  9. Kérdés nélkül is lehet segíteni tájékoztatással, az alábbi helyzetekben: A hangjelzést nem adó jelzőlámpánál hangosan kimondva a jelzés színét (zöld van, piros van), vagy az olyan megállókban, ahol többféle viszonylatban közlekedő busz, villamos vagy trolibusz állhat meg,  a beérkező jármű viszonylatszámát (7-es busz, 49-es villamos, stb.).
  10. Kérés nélkül is lehet segíteni a mozgó járműveken az ülőhely átadásával.

 

10 dolog, ami NEM segít a vakvezetőkutyás látássérültnek, ezért TILOS!

Jelen felsorolásban vakvezető kutya alatt a vezetőhámot viselő kutya értendő.

TILALMAK a kutya látássérült gazdáján kívül MINDENKIRE VONATKOZNAK.

A vakvezető kutyákat lehet csodálni, elismerni, szeretni, de kizárólag a kutya és gazdája zavarása nélkül. A zavarás balesetveszélyes helyzeteket is előidézhet, közvetlenül és közvetett módon is.

1.      Tilos a vakvezető kutyát simogatni!

2.      Tilos a vakvezető kutyát etetni!

3.      Tilos a vakvezető kutyához beszélni!

4.      Tilos a vakvezető kutyának mutogatni!

5.      Tilos a vakvezető kutyával szemezni!

6.      Tilos a vakvezető kutyához másik kutyát odaengedni!

7.      Tilos a kutya felőli oldalról segíteni!

8.      Tilos a vakvezető kutya pórázát, vagy hámját, hámfogóját megfogni!

9.      Tilos a látássérültet tolni!

10.  Tilos megtévesztő információt adni a látássérültnek!

Forrás: MVGYOSZ - Vakvezetőkutya Kiképző Központ honlapja; https://vakvezetokutya.hu/

NNK feher logo

Az egeszseg.hu a Nemzeti Népegészségügyi Központ tulajdona.
Minden jog fenntartva 2021 ©

szechenyi 2020 also