Sokan, sokat és már egészen fiatalon isznak a magyarok. Az Európai Unió tagállamai közül az ötödik legbővebb torkú ország vagyunk. A 16 évesek túlnyomó többsége rendszeresen fogyaszt alkoholt. A becsült adatok szerint az elfogyasztott alkoholos italok ötöde lehet bizonytalan eredetű.

alcohol<em>abuse</em>01


Sokan, sokat és sokfélét iszunk


A nyolcvanas évek alkohol-csúcsa után csak nagyon lassan csökken az alkoholfogyasztás Magyarországon. Tiszta szeszben (96 százalékos tisztaságú alkohol) kifejezve minden magyar évente több mint 14 litert fogyaszt. Ennek csaknem 20 százaléka házi készítésű vagy illegális eredetű.


Hazánkban százezer emberből több mint száz halála közvetlen összegfüggésbe hozható az alkoholfogyasztással. Ezzel Európában és a szomszédaink között is a szomorú élmezőnybe tartozunk. A túlzott alkoholfogyasztás miatt számos megbetegedés – például a daganatos betegségek – kockázata is nő. A közvetlen összefüggéseket azonban csak az utóbbi évek vizsgálatai kezdték el bebizonyítani.


A fiatalok háromnegyede iszik


Az ESPAD (European School Survey Project on Alcohol and Other Drugs) 2011-es vizsgálata alapján a 16 éves magyar fiatalok túlnyomó többsége fogyaszt valamilyen rendszerességgel alkoholt. A felmérést megelőző egy hónapban nemtől függetlenül a fiatalok kétharmada legalább egyszer ivott valamilyen szeszes italt. A legnépszerűbb alkohol a bor volt. A vizsgálat megmutatja azt is, hogy majdnem minden második fiatal többet iszik egy pohárnál. Csaknem negyedük pedig havonta egyszer részegre issza magát.


Mit isznak a magyarok?


A magyarországi alkoholfogyasztásra jellemző, hogy az elfogyasztott szeszesitalok megközelítőleg ötöde házi készítésű vagy bizonytalan eredetű. Mindkét esetben a fogyasztók komoly egészségkárosodási kockázatnak vannak kitéve. Az illegálisan előállított italok sokszor szennyezett alapanyagokból, a technológiai előírások mellőzésével készülnek. Az így készült szeszes italok gyakorlatilag idegmérgek és rákkeltőek.


„Népbetegség” az alkoholizmus és az ittas vezetés


Az alkoholbetegek népességen belüli arányáról nincs pontos adat. A Központi Statisztikai Hivatal becslése szerint nagyjából 475 ezer lehet az alkoholbetegek száma, két harmaduk férfi. Az elmúlt két évtizedben sokat javult ugyanakkor a közlekedők magatartása. A balesetek számának általános csökkenése mellett jelentős mértékben, 30 százalékkal esett vissza az ittasan okozott balesetek száma. 2011-ben 1645 balesetet okoztak ittas vezetők, ez az összes baleset tizede.

NNK feher logo

Az egeszseg.hu a Nemzeti Népegészségügyi Központ tulajdona.
Minden jog fenntartva 2021 ©

szechenyi 2020 also