Az orvosi műszerek fejlődése és elterjedése lehetővé tette, hogy a betegségek nagy része, beleértve a daganatos megbetegedéseket is, már korai fázisban kimutatható legyen. Hazánkban is a leggyakrabban előforduló daganatok szűrése több éve, évtizede elindult, melyeknek köszönhetően számtalan betegség megelőzhető és gyógyítható, ha idejében észrevesszük és orvosoljuk a problémát. De mely szűrések a legfontosabbak a nők számára, és mikortól érdemes őket elkezdeni? Ennek jártunk utána szakértő segítségével.
###Emlővizsgálat
A nők számára hazánkban az emlőszűrés, valamint a méhnyakrák szűrése társadalombiztosítási alapon végezhető arra kijelölt intézetekben. Ezen szűrések életkorhoz kötöttek. A mellben előforduló daganatok szűrését 45 és 60 év között már több mint egy évtizede centrumokban végzik az országban, ahová minden nő kap behívót. Azonban a megjelentek száma elmarad a kívánttól; alig több, mint 40%-ot ér el, mondja dr. Szalai Klára radiológus. Emellett a 45 év alatti korcsoportban is igen nagy százalékban fordulnak elő az emlődaganatok, így joggal merül fel a kérdés, mikortól és hogyan vizsgáljuk az emlőt. Nagyon fontos dolog már a serdülő lányokat is ránevelni az emlő vizsgálatára: ezt minden hölgynek meg kell tanulnia, hogy kellő időben orvoshoz tudjanak fordulni. Emellett az ultrahangtechnika az a módszer, amelyet serdülőkortól egészen 40 éves korig nem szült nőknél lehet végezni. Fontos azonban, hogy a rosszindulatú elváltozások nem mindegyike látható jól a vizsgálattal, ezért emlődiagnosztikában jártas szakembert érdemes keresni. Dr. Szalai Klára radiológus szerint az emlő ultrahangos vizsgálatát mindenképpen érdemes évente elvégezni fiatal, nem szült hölgyeknél, fogamzásgátló szedése esetén, ha a családban előfordult emlő-, petefészek-, vastagbéldaganat.
"A jóindulatú emlőelváltozások követésére is ez az egyik alkalmas módszer. Azonban nem szabad megfeledkezni arról, hogy a nőgyógyászati vizsgálat része az emlők fizikális észlelése, azaz a tapintás, mely részét kell képezze az éves nőgyógyászati szűrésnek."
###Méhnyakrák szűrése
A női kismedencei szervek vizsgálatánál a legfontosabb a méhnyakrák szűrése, amelyet a partneri kapcsolat meglététől ajánlott évente elvégeztetni, jóllehet a nyugati társadalmakban ez 3 évente ajánlott.
"Tekintettel arra, hogy a daganat kialakulásában nagy szerepe van a humánpapillomavírus-fertőzésnek, aktív szexuális életet nem élőknél a vírus jelenlétét vizsgálhatjuk szűrések alkalmával. Ma már Magyarországon is sok helyen támogatott a HPV elleni oltás, amellyel a méhnyakrák kialakulásának arányát csökkenteni tudjuk. Az oltást érdemes a szexuális élet megkezdése előtt megadni, azonban nem kizáró ok a párkapcsolat" – vallja Dr. Szalai Klára.
###Petefészekrák szűrése
A petefészekrák ugyan kisebb arányban fordul elő, azonban tekintettel arra, hogy igen fiatal korban is megjelenhet, nagyon fontos a szűrése.
"Erre nincs bevett protokoll, azonban ultrahangvizsgálattal jól kimutatható. Főként azok a nők veszélyeztetettek, akik családjában előfordult emlő-, tüdő-, gyomor- és vastagbéldaganat."
###Kismedencei ultrahangvizsgálat
Fontos, hogy a nőgyógyászati szűrések alkalmával történjen kismedencei ultrahangvizsgálat is, pontosan megítélve a petefészkek állapotát.
"Ezen vizsgálattal nemcsak a daganatokat, hanem más kórképeket is tudunk vizsgálni, melyek lehetnek a hölgyeknél gyakran előforduló meddőség okai is. A policisztás ovárium (petefészek) képét is így könnyen tudjuk diagnosztizálni."
###Endometrózis
"A meddőség másik gyakori oka az endometriózis, amelynek egyik tünete az erős, ciklustól függő görcsös fájdalom, amely a menstruáció kezdetén enyhül. Hasonló tüneteket a ciklusban elhelyezve székeléskor is észlelhet a páciens"
mondja Dr. Artner Attila, az endometriózis diagnosztikájával foglalkozó nőgyógyász. Ezt az elváltozást körültekintő ultrahangvizsgálattal a gyakorlott diagnoszta jól ki tudja mutatni. Ezen kórképre a meddőség okaként is kell gondoljunk.
Dr. Szalai Klára hozzáteszi, a fent jelzett leggyakoribb női "bajok" nem szabad, hogy megrémítsenek minket!
"Fontos végiggondolni, hogy nekünk, nőknek mint családösszetartóknak, az otthon melegét megteremtőknek példát kell mutassunk az egészség megőrzésében, az arra való nevelésben, amelynek része a magunkkal szembeni igényesség az egészség terén is."
Forrás: www.life.hu

NNK feher logo

Az egeszseg.hu a Nemzeti Népegészségügyi Központ tulajdona.
Minden jog fenntartva 2021 ©

szechenyi 2020 also