A diabetes mellitus a XXI. század elejének egyik legjelentősebb népegészségügyi problémájává vált és előkelő helyet foglal el a nem fertőző, úgynevezett „civilizációs” betegségek sorában. Becslések szerint a 2000-ben 171 millióra tartott cukorbetegszám 20 éven felüliek körében 2030-ra várhatóan 366 millióra fog növekedni, mely a társuló szövődmények folytán világméretű gondokat okoz. Népbetegség jellege már nem vitatható, hazánkban az ismert cukorbetegek száma évről évre növekszik. A cukorbetegség kezelése terén az inzulin felfedezése a XX. század egyik legjelentősebb orvostudományi áttörése volt: a korábban halálos kimenetelű, 1-es típusú cukorbetegségben szenvedő betegek élete megmenthetővé vált.

A diabetes mellitus hazai előfordulása

Hazánkban a felnőttkorban előforduló cukorbetegség gyakoriságáról megbízható adatokkal alig rendelkezünk. A világméretű trendet tekintve hazánkban az ismert cukorbetegség gyakorisága 5,0 - 5,5%-ra becsülhető, azaz kb. fél millió magyar állampolgár szenved cukorbetegségben. E betegek döntő (90%-ot meghaladó arányú) többségének felnőttkori, 2-es típusú diabetese van.
Napjaink jellegzetes gondja, hogy a 2-es típusú diabetes kialakulása egyre fiatalabb életkor felé tolódik el. Így a gyermek- es ifjúkori 2-es típusú cukorbetegség észlelése már hazánkban sem számit ritkaságnak. A rossz irányú változások hátterében az elhízás és a metabolikus szindróma világméretű, látszólag feltartóztathatatlan terjedése áll.

Mi is a cukorbetegség?

A cukorbetegség - diabetes mellitus (vagy rövidítve diabétesz), a cukor feldolgozási zavara, melynek oka a hasnyálmirigy szigetei által termelt inzulin nevű hormon hiánya, vagy a szervezet inzulinnal szembeni érzéketlensége (inzulinrezisztencia, relatív inzulinhiány), vagy mindkettő. Az abszolút vagy relatív inzulinhiány következtében, mivel a sejtek inzulin hiányában nem képesek a glükóz felvételére, a vércukorszint megemelkedik, ezek együttesen okozzák a betegség fő tüneteit.
A cukorbetegség egy összetett anyagcserezavar, a szénhidrátanyagcsere-zavar ugyanis együtt jár a fehérje és zsíranyagcsere zavarával is. A diabetes mellitus elnevezés szószerinti fordításban édes (mellitus), bő vizelést (diabinein = túlcsordulás) jelent, arra a tünetre utalva, hogy a vizeletben cukor jelenhet meg.

A cukorbetegség kialakulásában több tényező játszik szerepet

 • Nagyon ritka esetben valamilyen trauma a hasnyálmirigy területén vagy az agyban
 • Öröklődés – az öröklődés módja nem ismert, cukorbetegek rokonai között több a cukorbeteg, mint az átlag lakosságban
 • Elhízás – főleg 2-es típusú diabetes esetében
 • Mozgásszegény életmód
 • Endokrin betegségek (hormonháztartás betegségei) – másodlagos diabetes, azaz egy másik betegség következménye a cukorbetegség, ez nem ugyanaz, mint a 2. típusú (acromegália: a hypophysis elülső lebenyének fokozott növekedés hormon termelése. Cushing-syndroma: a mellékvese-kéreg fokozott működése)
 • Idegrendszeri hatások
 • Fertőzések

A cukorbetegség legfontosabb tünetei

 • Szomjúságérzés – más néven polidipsia – száraz tapadó nyelv és torok a sok folyadék fogyasztása ellenére
 • Poliuria: nagy mennyiségű vizelet, 2-3 l vizelet is lehet naponta, gyakori vizelés
 • Polifágia: (éhség érzet) nem gyakori tünet. A cukorveszteség folytán elégtelen kalóriamennyiség következtében a beteg állandóan éhes, de a nagy éhségérzetet hamarosan étvágytalanság váltja fel.
 • Testsúlycsökkenés: különösen fiatalkori diabetes esetén jellemző
 • Asthenia: fáradtságérzés, gyengeség, izomerő csökkenése, rossz közérzet
 • Pruritus: viszketés a külső nemi szerveken és a nemi szervek környékén
 • Impotencia férfiakon, sterilitás nők estében: a cukoranyagcsere rendezésével befolyásolható
 • Nehezen gyógyuló sebek, főleg az alsó végtagon
 • Nagyon magas vércukorral járó súlyos anyagcserezavar, mely tudatzavarhoz, eszméletvesztéshez vezethet és kezelés nélkül halalt okozhat.
 • Elsősorban a 2-es típusú diabetes azonban gyakran lehet tünetszegény, ilyenkor a diagnózis egy már elszenvedett szövődmény kapcsán derülhet ki.

A diabetes mellitus diagnózisa

A cukorbetegséget általában a klinikai tünetek keltette gyanú alapján, máskor szűrővizsgálat keretén belül végzett vércukor-meghatározás eredménye biztosítja.
 • Ha klasszikus tünetek figyelhetők meg, és
- az éhgyomri (az utolsó energia-felvételt követően minimum 10 óra múlva mért) vércukorszint kóros, azaz értéke eléri vagy meghaladja a 7,0 mmol/l érteket vagy - étkezes után bármely időpontban mért vércukorszint eléri vagy meghaladja a 11,1 mmol/l érteket.
 • Ha klasszikus tünetek hiányában az éhgyomri vércukorszint értéke ismetelten mérve eléri vagy meghaladja a 7,0 mmol/l érteket.

A diagnózis megállapításához professzionális szintű laboratóriumi meghatározás szükséges, a kisméretű, hordozható, a cukorbetegek ellenőrzésére vagy önellenőrzésre használt vércukormerők mérési eredménye alapján a cukorbetegség kórisméjét megállapítani nem lehet.

A cukorbetegség típusai

 • 1-es típusú cukorbetegség
 • 2-es típusú cukorbetegség
 • másodlagos cukorbetegség
 • Gestációs, magyarul terhességi cukorbetegség

1-es típusú diabetes mellitus:
Az 1-es típusú diabetes mellitus a gyermek vagy serdülőkori kezdetű forma, e típus fiatal felnőtt korban, általában 35 év alatt kezdődik, s ritkaságnak számít az, ha magasabb életkorban alakul ki (életkor alapján önmagában nem lehet a diabetes típusát megállapítani). Ekkor a hasnyálmirigy nem termel elegendő inzulint, gyakran teljes inzulinhiány igazolható. Viszonylag rövid idő alatt alakul ki és a kezelést csak az inzulin pótlása jelentheti. Inzulin kezelés nélkül kóma, végül halál következne be.
2-es típusú diabetes mellitus:
Felnőtt és idős korban kezdődő cukorbetegség. A hasnyálmirigy ugyan termel inzulint, de a sejtek pontosan nem ismert okból elvesztik érzékenységüket az inzulinnal szemben. A hasnyálmirigy kezdetben egyre több inzulin termelésével próbálja a helyzetet kiegyenlíteni, később azonban az inzulint termelő sejtek kimerülnek, s ténylegesen az inzulinhiány következményei állnak elő. A betegség gyakran lappangva évek alatt fejlődik ki, szinte észrevétlenül. Sok esetben más okból végzett orvosi, illetve laboratóriumi vizsgálat deríti ki a magas vércukorértéket. Kezelésében kezdetben a diéta, később a diéta melletti tablettás kezelés kap elsődleges szerepet. Ha a tabletták adása eléri a maximális adagot, vagyis a legerősebben ható vércukorcsökkentő tabletták adására sem reagál a szervezet, ebben az esetben is szükségessé válik az inzulinadagolás.
Fontos megemlíteni, hogy kialakulásában örökletes hajlam mellett jelenlévő külső tényezők is szerepet játszanak, mint az elhízás, túlzott mértékű alkoholfogyasztás. Azonban a legdöntőbb ok a testsúlyfelesleg, ami a mai mozgásszegény életmódunk tekintetében rendkívül jellemző. A legtöbb estben az emberek által felvett, elfogyasztott energia jóval meghaladja az általa napközben leadott energiát és így lerakódva súlyfeleslegként jelenik meg. A testsúlyfelesleg következtében a rendelkezésre álló inzulin ugyanis egyre kevésbé tudja kifejteni hatását s a vércukor ennek következtében fokozatosan emelkedik, s bizonyos idő elteltével cukorbetegség alakulhat ki.
Egyéb specifikus típusok:
E csoportba tartoznak a más szervek, szervrendszerek, pl. a hasnyálmirigy megbetegedéseihez társuló formák, hormonrendszer zavaraihoz csatlakozó, gyógyszerek és kémiai anyagok kiváltotta, fertőzéshez társuló formák.
Gesztációs vagy terhességi diabetes:
A terhességi diabetes olyan különböző súlyosságú magas vércukorszintet okozó szénhidrátanyagcsere-zavar, amely első ízben a terhesség során kezdődik vagy ekkor kerül felismerésre. Fogalma nem zárja ki annak a lehetőséget, hogy a betegség már a terhesség előtt is fennállt. A meghatározás nem tesz különbséget aszerint, hogy az állapot igényel-e inzulinkezelést, vagy sem, ill. hogy fennáll-e a terhességet követően is, vagy sem. A terhesek általános diabetes-szűrését a terhesség 24-28. hetében indokolt elvegezni. A szűrést a 75 gramm glukózzal történő, standard orális terhelés (OGTT) formájában kell lebonyolítani (vízben oldva meginni). Szülés után leghamarabb 6 héttel, általános esetben ennél később, újabb terheléses vizsgálat végzendő, ami alapján megállapítható, hogy fennáll-e még vércukor eltérés. A gesztációs diabetesben szenvedő terhes a később kialakuló cukorbetegség szempontjából fokozott kockázatúnak tekintendő. A diabetes kezelésének három alappillére a megfelelő étrend, a napi rendszerességű fizikai aktivitás és az ezekhez adaptált gyógyszeres kezelés, ideértve az inzulinadást is. Jövő héten a megfelelő diétás étrenddel folytatjuk.

NNK feher logo

Az egeszseg.hu a Nemzeti Népegészségügyi Központ tulajdona.
Minden jog fenntartva 2021 ©

szechenyi 2020 also