###Miért kell diétáznia a cukorbetegnek: Az inzulinkezelés alatt álló cukorbetegeknek azért kell diétáznia, mert az alkalmazott inzulinkészítmények hatása nem fedi a táplálékból felszívódó szénhidrátok által okozott vércukor emelkedést. A modern inzulin terápiában van lehetősége a betegnek az elfogyasztott táplálék szénhidráttartalma alapján kiszámolni a szükséges inzulin mennyiséget, de akkor is figyelni kell a táplálkozásra is, mert a szervezetnek nem tesz jót a vércukorszint nagyfokú ingadozása.
Az inzulin nélkül kezelt cukorbetegek esetében pedig azért fontos a diéta, mert az étkezések során, a vércukor szinten tartásához szükséges inzulin elválasztása késve indul meg, másrészt a termelődő inzulin a fennálló inzulinrezisztencia miatt nem képes hatását teljes értékűen kifejteni.
A diétás kezeléssel ehhez úgy tudunk alkalmazkodni, hogy:
- kerüljük a gyors vércukor emelkedést okozó ételeket,
- naponta többször, étkezésenként meghatározott szénhidráttartalmú ételt kell fogyasztani.
Az étrendi kezelés célja:
- az optimális testtömeg és tápláltsági állapot elérése és megtartása,
- a vércukorértéknek a normális értékhez legközelebb eső tartományban tartása,
- a szövődmények kialakulásának megelőzése illetve késleltetése,
- nem elhízott cukorbetegnél elegendő energiát kell biztosítani az ideális testtömeg fenntartásához,
- elhízott cukorbetegeknél (a 2-es típusú cukorbetegek 80-85%-a tartozik ide) célszerű a testsúly csökkenését elősegítő étrendet alkalmazni.
###Az étkezések gyakorisága:
Általában reggelire kevesebb szénhidrátot szabad fogyasztani, mint délben vagy este. A három főétkezést tekintve az ebéd tartalmazza a legtöbb szénhidrátot, a reggeli a legkevesebbet és a vacsora a kettő közti mennyiséget. A napi szénhidrát-bevitelben 5 grammos eltérés fogadható el. Hogy kinek, mikor mennyi szénhidrátot kell fogyasztania, több tényező függvénye, minden cukorbetegnek szükséges a vércukor beállításakor diétás tanácsadáson részt venni.
Fontos, hogy minden étkezésnek megfelelő mennyiségű szénhidrátot kell tartalmaznia és kevesebbet sem szabad az előírtnál. Ennek oka inzulinnal kezelt cukorbetegek esetében az, hogy ha az inzulinhatást gyakran ismétlődő szénhidrátbevitellel nem ellensúlyozzák, akkor az a vércukorszint hirtelen leeséséhez - hypoglykaemiához vezethet.
Mi a hypoglikémia:
A vér cukortartalmának 3 mmol/liter alá történő esését értjük, amelynek számos tünete van. Kezdeti tünetei között szerepel az éhségérzet, száj körüli és nyelvzsibbadás, verejtékezés, szapora pulzus, izgatottság, remegés. Súlyosabb tünetei a koncentrációs készség csökkenése, a reflexidő megnyúlása, gyengeség érzés, agresszív viselkedés, átmeneti kettős látás és rosszabb esetben eszméletvesztés és görcsös állapot. Mindezen tünetek az agy cukorral való elégtelen ellátottságára vezethetőek vissza.
Fontos tudni! Hypoglykaemia esetén a cukorbeteggel cukros vizet kell itatni (kivéve, ha eszméletlen, mert eszméletlen betegnek sem enni, sem inni nem szabad adni). Ezt követően viszont célszerű keményítő jellegű táplálékot (kenyér, zsemle, burgonya, tészta stb.) fogyasztatni a beteggel, hogy a hypoglykaemia ne térjen vissza. Semmi esetben sem célszerű csokoládét, fagylaltot, vajkrémes süteményt adni, mert ezek magas zsírtartalmuk miatt lassabban szívódnak fel és így nem elég gyorsan emelik a vércukrot. (Ez nem jelenti azt, hogy a cukorbeteg diétába ezek az ételek beleférnek, hiszen gyorsan felszívódó cukrokat valóban tartalmaznak.)
A hypoglikémia oka lehet:
- nem megfelelő adag inzulin adása
- nem megfelelő mennyiségű szénhidrát fogyasztása
- a szénhidrátok nem megfelelő felszívódása (hasmenés)
- túl sok mozgás
- alkoholfogyasztás
###Szénhidrátfogyasztás:
A cukorbeteg étrendjének legkörültekintőbben mérlegelendő alkotórészei, amelyek a legfőbb energiát szolgáltató tápanyagok.
Egyszerű szénhidrátok: natív cukrot tartalmazó táplálékokat ne fogyasszon a cukorbeteg. Ilyen a szőlőcukor, malátacukor, répacukor, méz és minden olyan élelmiszer, étel, ital, mely ezek felhasználásával készült (lekvár, befőtt, kompót, édesség, cukrászsütemény, cukrozott üdítő, csokoládé, fagylalt, parfé).
A magas cukortartalmú ételek, gyors és nagy vércukor-emelkedést okoznak, de értékes tápanyagtartalmuk nincs, vagy nem sok. Az egyszerű cukrok közül a vércukor szintjét legjobban a szőlőcukor (glukóz) emeli, ezt követi a malátacukor (maltóz), a répa(nád)cukor (szaharóz), a tejcukor (laktóz) és a sor végén áll a gyümölcscukor (fruktóz), amelyet ezért diétás cukorként tartunk nyilván.
A másik csoportba tartoznak a magas keményítő tartalmú nyersanyagok:
Gabonafélék: búza, árpa, rozs, rizs, köles.
A gabonából készült malomipari termékek:
- lisztek: búzaliszt, rizsliszt, kukoricaliszt,
- keményítők: búzakeményítő, kukoricakeményítő, rizskeményítő, burgonyakeményítő, búzadara, rizs, kukoricapehely, zabpehely, búzakorpa, zabkorpa,
- száraztészták: 2 tojásos, 4 tojásos, 8 tojásos
- kenyerek
- péksütemények: zsemle, kifli, császárzsemle
- hüvelyes magvak: szárazbab, sárgaborsó, lencse
- szója granulátum és kocka
Az ebbe a csoportba tartozó nyersanyagok szénhidráttartalma magas, egyesek viszonylag gyors vércukor-emelkedést okoznak, tehát mennyiségüket korlátozni kell, mért mennyiségben fogyaszthatók. Viszont a gabonafélék a cukorbetegek étrendjében is fontos helyet foglalnak el, szénhidráttartalmuk mellett növényi fehérjéket, vitaminokat, ásványi sókat, nyomelemeket és élelmi rostokat is tartalmaznak. Előnyben kell részesíteni a magvas, korpás, teljes kiőrlésű lisztből készült, magasabb rosttartalmú termékeket. A száraztészták közül a durum búzából készültek fogyasztása előnyösebb, ugyanis alacsonyabb a glikémiás indexük (azaz, hogy milyen gyorsan emelik a vér cukorszintjét). Kedvező tulajdonságuk, hogy a bennük lévő keményítő eltérő szerkezetű a hagyományos búzában lévőtől és nehezebben emészthető.
###Zöldség és gyümölcs:
Bőségesen fogyaszthatók a zöldség és főzelékfélék. Többségük cukortartalma alacsony és lassan növelik a vércukor szintet. Szokásos adagban, beszámolás nélkül fogyaszthatók az 5 g-nál kevesebb szénhidrátot tartalmazók.
Zöldségek:
- Nagyon alacsony szénhidráttartalmúak: sóska, paraj, kínai kel, retek fejes saláta, brokkoli, uborka, spárga
- 3-5 g közöttiek: zöldpaprika, paradicsom, karfiol, kelkáposzta, mángold, zeller, rebarbara, padlizsán, cukkíni
- 6-10 g közötti: fejes káposzta, gyökér, cékla, kelbimbó, spárgatök, patisszon, zöldbab, karalábé, sárgarépa, hagyma,
- 10 g feletti: zöldborsó, sütőtök, burgonya téli, kukorica, fejtett bab
Gyümölcsök esetében 15-20 dkg gyümölcsöt fogyaszthatunk egyszerre, elsősorban kisétkezésekre (tízórai, uzsonna), az alacsonyabb szénhidráttartalmú gyümölcsökből gyakrabban a magasabb szénhidráttartalmúakból ritkábban fogyasszunk.
Gyümölcsök:
- Nagyon alacsony szénhidráttartalmú: citrom
- 5-10 g között: málna, alma, ribiszke, grapefruit, földieper, egres, narancs, őszibarack, birsalma, mandula,
- 11-14 g között: meggy, kivi, ananász, körte, naspolya, szilva, zöldringló, cseresznye, dió, földimogyoró
- 15 g felett: szőlő, banán, gesztenye, (fogyasztásukkal vigyázunk)
###Tej, tejtermékek:
Tej, tejtermékek szénhidráttartalma alacsony, vércukornövelő hatásuk lassú, de számolni kell az értékükkel! Lehetőség szerint tejet – magas tejcukor tartalma miatt – reggeli mellé ne fogyasszunk, mert a reggeli utáni vércukorértékeket nagyon megemeli, a nap többi szakában 1-2 dl tej fogyasztható egyszeri mennyiségre. Kefírt, joghurtot, túrót, sajtokat akár reggelire is fogyaszthatunk (tejcukor tartalmuk alacsonyabb).
###Növényi rostok:
A szénhidrátokon belül beszélnünk kell még a rostok szerepéről is. Az étrend élelmi rost tartalmának növelése kedvezően befolyásolja (csökkenti) a vércukor szintet és az inzulin igényt. Leghatásosabbak a vízoldékony élelmi rostok (pektin, guar-gumi, zabkorpa, árpa, hüvelyesek), a gyomorürülést és az emésztést lassítva. Az ajánlott élelmi rost bevitel 40 gramm körüli értéket is elérhet, de a kedvező effektus individuális. Ha a cukorbeteg sok zöldséget, salátát, gyümölcsöt, valamint fehér kenyér helyett barna kenyeret fogyaszt, optimális szintre emelheti rostbevitelét. Ugyanakkor a rostok csökkentik étvágyát (telítő értékük miatt), ezzel biztosítják a fogyókúra sikerét és rendezik bélműködését is.