A dohányzásról való leszokásnak az első és nagyon fontos lépése, hogy a dohányos eldöntse, és tényleg komolyan is gondolja, hogy leszokik a dohányzásról. Ez egy olyan lépés, ami nélkülözhetetlen, mert komoly elhatározás nélkül nincs az a csoda vagy elhivatott szakember, aki leszoktatná a dohányost, viszont aki elhatározza, azt lehet és tudjuk támogatni, segíteni ebben.

Miért olyan nehéz?

Mint ahogy már előző hírlevelünkben is írtuk a nikotin erősen addiktív szer, függőséget okoz. Mindenki hallott már olyan történetet, hogy „csak úgy” abbahagyta és kész, vannak ilyen erős akaratú emberek, akik csak saját elhatározásból, vagy valami nagyon erős motivációval (pl: terhesség) külső segítség nélkül le tudják tenni a cigarettát. Viszont sokan vannak, akiknek nem sikerült így, megpróbálták segítség nélkül, de vissza szoktak vagy le sem sikerült tenni. Ők sem rosszabbak attól, ha elfogadják a segítséget, és megtalálják azokat a készítményeket, amelyek átsegítik őket a leszokás nehéz időszakán, és így tartós eredményt érhetnek el.
A nikotinfüggőség mellett foglalkozni kell a pszichés függőséggel is. A leszokás alatt érdemes megkeresni azt az elfoglaltságot, ami segít a leszokásban, változtat a szokásokon és segít a stressz oldásában. Ez mindenkinél más lehet: jóga, autogén tréning, kertészkedés, kirándulás, kötés stb.

Felkészülés a leszokásra

Ha megvan az elhatározás a leszokásra, akkor lehet szakember véleményét kérni, ehhez a területi tüdőgondozóban, tüdőgyógyászati szakrendelésen tudnak megfelelő szakmai támogatást nyújtani.
Sok dohányos azt képzeli, hogy csak fokozatosan hagyja abba, előbb felére, majd harmadára, negyedére csökkenti a szívott cigaretták számát. Ez azonban ritkán vezet eredményre. Ki kell tűzni egy napot és a megfelelő előkészületek után már nem szabad rágyújtani, ez az ún. „stop nap”.
Felkészülés a „stop nap”-ra: Bizonyos szempontból ez egy új élet kezdete, ezért érdemes kiválasztani egy kevésbé stresszes időszakot, amikor mód van a megszokott tevékenységek megváltoztatására. A motiváció megerősítése mellett érdemes megismernie a dohányzási szokásait. Vezessen dohányzási naplót ahhoz, hogy tudja, mikor, milyen helyzetekben dohányzik. A dohányzást kiváltó körülmények pontos megismerésének fontos szerepe van abban, hogy célzottan tudjon változtatni a dohányzáshoz kötődő szokásokon. Ha már ismeri az Ön számára veszélyes dohányzást kiváltó körülményeket, akkor kidolgozhatja saját stratégiáit ezeknek a helyzeteknek a kezelésére.
Már a cigaretta letétele előtt foglalkozni kell azokkal az aggodalmakkal, amelyek esetleg gyengíthetik a szándékát. Ezek közül a legfontosabb a testsúly. A nem kívánatos súlynövekedés megelőzése érdekében növelnie kell napi mozgását és némileg változtatni kell a táplálkozási szokásain
Jó, ha a közvetlen környezet is támogatja a leszokni készülőt, mert szükség lehet a megértésre és a türelemre a nikotin hiánya miatt ingerlékenyebb, feszültebb napokban. Ha a családban nincs más dohányos (vagy egyszerre szoknak le), akkor a lakást is felkészítjük az „új életre”. Érdemes minden dohányzással kapcsolatos tárgyat eltávolítani a lakásból, kimosni a függönyöket és textíliákat, hogy a dohányfüstöt megszüntessük.
###Leszokási módszerek
@Gyógyszermentes módszerek@
1. Egyéni elhatározás
Kizárólag egyéni elhatározásra erős akaratú személyek minden külső segítség nélküli hagyják abba a dohányzást. Sokat számít az erős motiváció, ami gyakran dohányzással összefüggésbe hozható hirtelen fellépő egészségi állapot változás okozta ijedtség, vagy saját maguknál vagy közeli rokon/barát esetében. Számos oka lehet a dohányzásról való leszokásra. Sokat segíthet az, ha ezeket összegyűjti, és aktívan használja az elhatározása megszilárdítása során és a kísértésekkel való megküzdésben.
Ehhez azonban az Ön számára fontos okokat kell megtalálni. Mások nem mondhatják meg Önnek, hogy miért szokjon le a dohányzásról, de Ön összegyűjthet minél több okot, és ezek között mérlegelve kiválaszthatja az Ön számára személy szerint legfontosabbakat. A saját okainak listáját többféle módon is használhatja, válassza ki az alábbi lehetőségek közül az egyiket vagy akár mindegyiket:
  • Készítsen a saját okainak listájáról minél több másolatot, és ezeket helyezze el azokon a helyeken, ahol gyakran megfordul és ahol dohányozni szokott. Ez majd emlékezteti arra, hogy miért akar leszokni a dohányzásról.
  • Válassza ki a legfontosabb okokat, és helyezzen el emlékeztető kártyákat a táskájában, a pénztárcájában és minden olyan helyre, ahol a cigarettát tartani szokta. Ez is emlékezteti a legfontosabb okaira éppen akkor, amikor cigarettát vásárolna, vagy cigarettáért nyúlna.
  • Adja oda a listát családtagjainak, valamint barátainak, és kérje meg őket, hogy emlékeztessék Önt ezekre az okokra, ha rá akarna gyújtani.

Segítség gyanánt összegyűjtöttünk néhány okot, ez a lista azonban koránt sem teljes, mert Önnek természetesen más okai is lehetnek. Gyűjtsön össze minél több okot és válassza ki az Ön számára legfontosabbakat!
2. Telefonos tanácsadás
Magyarországon is működik helyi tarifával hívható telefonos támogató szolgálat. A leszokó páciens akut krízishelyzetben, stresszhelyzetben segítséget kap a nikotin utáni vágyódás leküzdésében. A telefonokat tanácsadásra kiképzett szakember fogadja, aki segítséget nyújt a krízishelyzet leküzdésében, de egyéb dohányzással, leszokással kapcsolatos információt is nyújthat.
3. Orvosi segítség
Dohányzás leszoktató rendeléseken, személyes konzultációs lehetőség van. Folyamatos nyomon követés valósul meg. Az orvosi tanácsadás hatékonysága gyógyszerek nélkül is majdnem a kétszerese is lehet az egyéni elhatározásnak.
4. Csoportterápia
Magyarországon kevésbé, de más országokban elterjedt a csoportos leszokás támogatás. Ilyenkor 10-15 leszokni vágyó dohányos alkot egy-egy csoportot, és a foglalkozásokat képzett szakember vezeti. Ebben az esetben a szakember folyamatos vezetésén kívül a csoport tagjai egymást is motiválhatják, átsegíthetik a nehéz időszakokon.
5. Internetes oldalak/tájékoztatók
Önmagában a tájékoztató kiadványok nem hatásosak, inkább segítik a tájékozódásban azokat, akik még nem döntötték el, hogy leszokjanak-e. Illetve a különböző megbeszélésen (orvos, csoportterápia) elhangzott információkat kiegészíthetik. Ma már elérhetők olyan internetes oldalak, ahol programszerűen vezetik a pácienseket végig a leszokás útján. Ellátják információkkal, és folyamatosan követik az előrehaladását, de a kapcsolattartás általában csak online, ezért hátrány a csoportterápiához képest a személyes kapcsolat hiánya.
6. Alternatív módszerek
Számos módszer ismeretes, amelyek gyógyszermentesen, különböző módon ígéri, hogy gyorsan és egyszerűen segít a leszokásban. Anélkül, hogy ezeket kritizálni szeretnénk, hiszen nincs kutatásokon alapuló bizonyítékunk arra, hogy ezek nem működnek, arra szeretnénk felhívni a figyelmet, hogy arra sincs bizonyíték, hogy működnek. Ezért fontos, hogy mielőtt belefogunk egy ilyen bizonytalan, de sokat ígérő módszerbe, gondoljuk végig és nézzük meg, hogy Mit ígér?, Mennyi idő alatt? és Mennyi pénzért?
@Gyógyszeres módszerek@
1. Nikotinpótló terápia
Közepes, vagy erős függőség esetén erősebb és kitartóbb megvonási tünetek jelentkezhetnek, kisebb az esély arra, hogy gyógyszeres támogatás nélkül is sikeres lesz a leszokás. Közepes, vagy erős nikotin függőségre kell gondolnunk, ha valaki több mint tíz éve dohányzik, s naponta elszív egy doboz cigarettát. Erre utal az is, ha valaki reggel az ébredést követően fél órán belül rágyújt az első cigarettájára. Mint már írtuk a dohányzás abbahagyását a nikotinfüggőség nehezíti meg. Ebben az esetben a cigaretta elhagyása következtében megjelenő nikotin megvonási tünetek enyhítésének érdekében nikotint juttatunk a szervezetbe fokozatosan csökkenő adagban (kevesebbet, mint ami a cigarettákkal bejut). Ráadásul további, mintegy négyszáz mérgező anyag már nem kerül a páciens tüdejébe. A gyógyszeres támogatással történő leszokás is akkor a legsikeresebb, ha három hónapig tartó szakember által támogatott leszokási program keretében történik, 4-6 találkozással
Eszközei:
  • Tapasz
  • Rágógumi
  • Szopogató tabletta
  • Nyelv alá fújható spray

2. Nikotinmentes készítmények
Vareniklin
Ezt a gyógyszert kifejezetten a dohányzás leszokás céljára fejlesztették ki. Három hónapos leszokási program keretében ajánlott az alkalmazása. A vareniklin csökkenti a nikotin éhséget, csökkenti a megvonási tüneteket. Részleges dopamin felszaporodást eredményez, ami csökkenti a megvonási tüneteket, közben pedig gátolja a nikotin receptorokat, így a dohányos hiába szívja el a cigarettát, a nikotin nem képes kötődni a receptorhoz, nem érzi a megszokott számára kellemes érzést a cigaretta elszívásakor. Vényköteles gyógyszer, szakorvosok rendelhetik.
Bupropion
A bupropiont eredetileg anti-depresszáns szerként alkalmazták, később figyelték meg azokat a hatásait, amelyek alapján alkalmazható a dohányzás leszokás támogatás terén. A bupropion emeli a dopamin és a noradrenalin szintjét, így enyhíti a rágyújtásra késztetést, a sóvárgást és csökkenti a megvonási tüneteket.

A gyógyszeres terápia megkezdése előtt ki kell tűzni a cigaretta elhagyásának napját a „stop nap”-ot. Erre azért van szükség, mert előbb kell elkezdeni a szedését a megfelelő vérszint elérése végett, mint elhagyni a dohányzást. Nincsen „büntető jellegű” hatása a gyógyszernek; az első 7–14 napban, amikor még dohányzik a páciens, ez a gyógyszer nem okoz rosszullétet. A gyógyszer alvási problémákat okozhat, ezért célszerű nem lefekvéskor, hanem már délután bevenni. A dohányzást a 8–15. nap között kell abbahagyni, ezután tudja a gyógyszer biztonsággal kivédeni a kínzó sóvárgást és enyhíteni az elvonási tüneteket. A bupropion szintén vényköteles gyógyszer, szakorvosok rendelhetik.

NNK feher logo

Az egeszseg.hu a Nemzeti Népegészségügyi Központ tulajdona.
Minden jog fenntartva 2021 ©

szechenyi 2020 also