Legtöbben a nyári vakáció jó részét a szabadban töltjük, így több napsugárzás éri bőrünket, mint máskor. A rendszeres és túlzásba vitt napozás azonban nagyon káros. A kóros napártalomról és lehetséges következményeiről dr. Péter Ivánnal, a Komlói Kórház bőrgyógyász főorvosa beszélt. 2019.07.23.
– A doktor úr enyhén lebarnult. Ezek szerint a bőrgyógyász is napozik?
– A bőrünknek alapvetően egyáltalán nem jó a napozás. A huszadik, huszonegyedik század divatja kifeküdni a napra, korábban egyáltalán nem volt sikkes barnának lenni. Különböző bőrtípusok vannak, én barna szemű, barna hajú vagyok, gyorsan lebarnulok, de vannak olyanok, akik hiába kínozzák a bőrüket, csak égnek. Bármely bőrtípushoz tartozunk, nagyon fontos azonban, hogy mindig kenjük magunkat minimum 30-as, de lehetőség szerint inkább 50-es faktorú naptejjel.
– Jó az, ha valaki lebarnul?
– A barnulás egy védekező reakció. A bőrben a melanin nevű festékes pigmentanyag megszaporodik, ezért lesz napozás után barnább a bőrünk. A védekező reakciót kisebb-nagyobb leégések váltják ki. Amiről mi azt gondoljuk, hogy szépen, fokozatosan lebarnultunk, az apró bőrirritációkat jelent, amivel bőrünk sejtjeit sanyargatjuk és pigment-termelésre kényszerítjük.
– Milyen következményekkel járhat a rendszeres napozás?
– Már akár fiatal korban is elszaporodhatnak a pigment foltok, anyajegyek, amelyek a kóros napártalom jelei. Szoros összefüggés van a gyermekkori krónikus napégések és a bőrrák kialakulása között, de természetesen felnőtt korban is ártalmas a napozás. Az UV sugárzás hatására alakulnak ki a szeplők, anyajegyek, pigment foltok, akár a szemölcsök is. Aki napozik, az számoljon azzal, hogy bőre gyorsabban öregszik és ez csak a legenyhébb velejárója a napártalomnak.
– Milyen hatása lehet még annak, ha sok időt töltünk a napon?
– A legsúlyosabb következménye a bőrrák, amelynek két típusát különböztethetjük meg, és mindkettő összefüggésbe hozható a napozással. A fénykárosodások területén kialakuló bőrdaganat a basalioma, amelyet a „földművesek betegségének”, illetve a „tengerészek betegségének” is neveztek. Ez a típusú bőrrák leginkább a fénynek kitett területeken, az arcon, nyakon, vállakon alakul ki. A bőrdaganatok másik típusa a melanoma, amely a legrettegettebb szövődménye lehet a krónikus napfényártalomnak. Nem csak a napozás következtében alakulhat ki ez az anyajegyekből és anyajegy szerű képletekből kialakuló bőrdaganat, azonban az utóbbi időben a melanomás esetek száma is megsokszorozódott. A korai felismerés nagyon fontos, hisz amennyiben nem távolítják el kellő időben, akkor gyorsan okozhat áttétet létfontosságú szerveken.
– Hogyan előzhetjük meg a bőrrákot?
– Akinek a családjában már előfordult bőrdaganat, akinek sok anyajegye van, illetve a nagyon fehér bőrűek (I-es bőrtípusba tartozók) mindenképpen még körültekintőbbek legyenek, mert a bőrrák kialakulása szempontjából magasabb rizikófaktorú csoportba tartoznak. Emellett mindenkinek ajánlom, hogy évente egyszer keresse fel bőrgyógyászát bőrrák-szűrés céljából, hisz a betegség időben történő felismerésével életet lehet menteni.

NNK feher logo

Az egeszseg.hu a Nemzeti Népegészségügyi Központ tulajdona.
Minden jog fenntartva 2021 ©

szechenyi 2020 also