Egy kifújás és kiderül, mennyi szén-monoxidot tartalmaz a levegő a tüdőnkben. Mire jó ez? Tanácsadóink elmondják és még a dohányzásról való leszokást is igyekeznek megkönnyíteni.

Hogyan derítik ki, hogy melyik csoporthoz tartozom?


Egy egyszerű készülékkel megmérhető a kilélegzett levegő, ami a tündőből áramlik ki. Önnek annyit kell tennie, hogy megfújja a készülékhez tartozó csutorát, a kijelzőn azonnal megjelenik a mért érték, ami azt mutatja, hogy mennyi szén-monoxidot tartalmaz a tüdőlevegő. A kapott információk alapján szakembereink könnyebben segíthetnek önnek a dohányzásról való leszokásban.


Miért árt a szén-monoxid?


A szén-monoxid egy agresszív gáz, amely a vörösvértestekhez kapcsolódik az emberi szervezetben. Így akadályozza az oxigén szállítását, ezzel a sejteket tulajdonképpen fulladásra ítéli.


Csak a dohányzással kerülhet szén-monoxid a tüdőmbe?


A dohányzás az általunk belélegzett szén-monoxid legfőbb forrása, de elsősorban ipari tevékenység révén keletkezik.


Mi az elfogadható határérték?


A szabványos egészségügyi határérték - azaz a környezeti levegő megengedett szén-monoxid szintje 8,5 ppm (ppm=pars per million). Ez azt jelenti, hogy legfeljebb 8,5 szén-monoxid-részecske lehet egymillió légnemű részecske között. A nem dohányzók tüdőlevegőjében 0-6-os ppm közötti értéket mutat a műszer.


Milyen értéket kapnak a dohányosok?


Az aktív dohányosokra 5 és 30 ppm közé eső, átlagosan 17-es ppm a jellemző, vagyis akár az egészségügyi határérték kétszerese.

NNK feher logo

Az egeszseg.hu a Nemzeti Népegészségügyi Központ tulajdona.
Minden jog fenntartva 2021 ©

szechenyi 2020 also