A legtöbben, akik életmódváltással szemezgetnek előbb vagy utóbb találkoznak a címben szereplő fogalmakkal és a legtöbbször nem tudnak a kettő közt különbséget tenni. Lássuk most a lényeget. Oxigénfelvétel szempontjából megkülönböztetünk anaerob és aerob mozgásformát.
Anaerob edzésről beszélhetünk, amikor az izommunkához szükséges energia előállításához a szervezet számára nem áll rendelkezésre elegendő mennyiségű oxigén. A magas intenzitás és a nagy erőkifejtés miatt az anaerob tartományban történő edzés csak rövidebb ideig tartható fenn, amit pihenési szakasz követ.
Anaerob jellegű mozgás például a sprintfutás, az erősítő tornagyakorlatok, vagy a súlyzós edzés. Ezek alapvetően nem fokozzák a zsírégetést, hanem az izmok tömegének növelését, illetve az állóképesség fejlődését szolgálják. Az izmok ekkor a szükséges energiát a
szénhidrátokból nyerik, ugyanakkor a súlyzós edzés hasznos része lehet egy diétának is, mivel nagyobb tömegű izom nagyobb mennyiségű energiát használ fel.
Aerob edzés során a testmozgáshoz szükséges energia fedezése nagy mennyiségű oxigén felhasználásával történik. A szervezet a rendelkezésére álló energia-tartalékokat, ebben az esetben zsírt, oxigén segítségével égeti el, s így biztosítja az izmok számára szükséges energiát.
Aerob mozgás például egy kocogás, kényelmes tempóban történő kerékpározás, úszás. Előnye, hogy kis megterheléssel jár, hátránya azonban, hogy időigényes folyamat, 35-40 perc monoton, egy tempóban történő munkavégzés szükséges eredmény eléréséhez.

NNK feher logo

Az egeszseg.hu a Nemzeti Népegészségügyi Központ tulajdona.
Minden jog fenntartva 2021 ©

szechenyi 2020 also