,,A szerelem vak” – szól a közmondás, amelynek valódi értelmével senki sem vitatkozik, de lássuk be, hogy a szemünket és a többi érzékszerveinket igencsak sokat használjuk a hódítás során.  A szavak nélküli csábítás nagyobb információértékkel bír, mint a verbális kommunikáció, és ha valaki ügyesen csinálja, nyert ügye van.

Kép: flicker.com/Glenn Loos-Austin


Az egymás közötti távolságok


Az egyik legalapvetőbb mutatója annak, hogy ki az, aki iránt vonzódunk az, hogy milyen közel engedjük magunkhoz, vagy mi mennyire közeledünk felé. Ismerkedés során általában 46cm és 1,22m közötti távolságban állunk a másiktól. Ezt nevezzük személyes zónának.


Ettől kisebb az intim zóna területe, amely 15 és 45 cm között mozog, és normális esetben csak hozzátartozót vagy barátot engedünk be ide. Ha valaki behatol az intim zónánkba, annak két oka lehet: vagy ellenséges szándékkal jött, vagy pedig szexuálisan közeledik felénk. Ha a másik fél hátralép a közeledésünkkor, akkor azt jelzi, hogy nem fogadja el a kezdeményezésünket. Ha a közeledés kellemetlen, vagy szokatlan, mégsem kívánunk teljesen elhatárolódni az illetőtől, akkor általában ahhoz folyamodunk, hogy hátradőlünk, elfordítjuk a fejünket, esetleg nem nézünk a szemébe. Így próbáljuk csökkenteni az intimitást.


Az intim zónán belül található a szoros intim zóna, amely már a testi kontaktust is magába foglalja. Ha ketten megcsókolják egymást, akkor behatolnak a másik intim zónájába, de a kapcsolatuk, vonzalmuk szorosságáról a csípőik távolsága árulkodik. A szerelmesek szorosan egymáshoz préselik a csípőiket.


Mikor „védőkorlátokat” emelünk


A keresztbe vetett lábak, és a keresztbe tett karok távolságtartást, bizalmatlanságot vagy védekező magatartást jeleznek. A „védőkorlátokat” gyakran alkalmazzuk idegenekkel szemben, de amint az illető kellemesen kezdi érezni magát az újdonsült ismerős jelenlétében, a feszültség egyre inkább feloldódik. Ez úgy jelenik meg, hogy a lábkeresztezés megszűnik, és a két láb semleges helyzetben egymás mellé kerül, beszélgetés közben a keresztbe tett karok közül a felül lévő kimozdul a helyéről, elővillan a tenyér, a karok szétnyílnak. Ekkor míg az egyik kar gesztikulál, a másik pihen, testsúly pedig a jobb, vagy a bal lábra nehezedik.


Az beszélgetés közben felvett alakzatok


Amikor két ember bizalmasan kíván beszélgetni egymással, akkor a testük által alkotott szög 90 fokról 0 fokig csökken. Olyan helyzetben, ahol több ember beszélget egymással érdemes figyelni a lábjelzésekre. Ugyanis, lehetséges, hogy nincs konkrét udvarlási jelzés, de a lábfejek közül legalább egy a felé a személy felé fog fordulni, akit az illető a leginkább érdekesnek tart.


Tükröt tartunk egymásnak


Ha két személy szimpatizál egymással, akkor jellemző módon átveszik a másik mozdulatait, tartását. Visszatükrözik azt a másiknak, akinek ezzel növelik a szimpátiáját.


Érdeklődés, értékelés


Az értékelés egyik kifejezője a kézkulcsolás lehet. Az összekulcsolt kezek eleinte magabiztosságot jeleznek, de valójában frusztrációs helyzetben használják őket, és enyhe negatív magatartást mutatnak.


Az arc és állgesztusok főként unalmat és értékelést fejeznek ki. Ha a másik fél a kezét fejtámaszként kezdi használni, akkor az az unalom jele, míg ha dobol az ujjával az asztalon, vagy a lábával a padlón akkor azzal a türelmetlenségét fejezi ki.


Az oldalra billenő fejtartás ezzel szemben az érdeklődés jele. A pupillák tágulása viszont ennél többet, szexuális vonzalmat is jelezhet. A szemkontaktussal megteremthetjük a kellő bizalmat, és utalhatunk vele a saját vonzalmunkra is. Ha a partner az idő kétharmadában a szemünkbe néz, az ugyancsak a fokozott érdeklődés jele lehet (másik esetben ellenséges kihívást közvetíthet). Az érdeklődést fejezi ki a bizalmas nézés is, amely esetén a két szem illetve a partner mellkasa háromszöget zár be egymással, és a tekintet ide-oda cikázik.


Udvarlási gesztusok férfiaknál


Jellemző magatartás hogy a nyakukhoz nyúlnak, megigazítják nyakkendőjüket, vagy más ruhadarabjukat. Hajukat lesimítják, vagy épp feltúrják, tehát megpróbálják legvonzóbb külsejüket mutatni. Az övbe, vagy a zseb felső részébe dugott hüvelykujj agresszív szexuális vonzalmat jelent (erőteljesen hangsúlyozza a nemi szervét), főleg, ha a lábfejek is a nő felé fordulnak. A férfiak gyakran állnak csípőre tett kézzel, ezzel hangsúlyozva testi nagyságukat, és készenlétüket a kalandra. Ha a férfi vonzódik egy nőhöz, akkor társaságban szinte sohasem fordít neki teljesen hátat, valamint beszélgetés közben többször rá vagy felé mutat kezével.


Udvarlási gesztusok nőknél


A férfiaknál említett gesztusok finomított verziói a nőknél is megjelennek, de vannak további jelzések, amelyek a női udvarlást, és magakelletést változatosabbá, színesebbé teszik. Ilyen a fej hátravetése a haj hátrafelé dobásával, így szabaddá teszik nyakukat. Jellemző a csukló, illetve a tenyér felfedése is. Szexuálisan vonzó férfi esetén a lábaikat jobban szétteszik. Ez a gesztus ülő, és álló helyzetben egyaránt jelentkezhet.


Jellemző gesztus még a ringó csípő és az oldalpillantások. Ilyenkor a nő félig lehunyt szemmel nézi a partnert addig, amíg az észre nem veszi, majd sietve elfordítja tekintetét. Ennek egy változata lehet a felhúzott vállak feletti oldalpillantás, amivel a kerek mellekre hívja fel a figyelmet. A kissé nyitott száj, az ajkak kiemelése rúzzsal vagy benedvesítése is szexuális felhívó jelleggel bír, ugyanúgy, mint a henger alakú tárgyak dédelgetése.


A nők három alaplábtartást alkalmaznak kacérságuk kinyilvánítására.  A térdmutogató gesztusnál az egyik lábát a másik alá dugja, és a térdét afelé fordítja, aki iránt érdeklődik. A cipővel való játék, alá ki-be tologatása fallikus asszociációkat kelt a férfiakban. Az egyik legvonzóbb lábtartás a szorosan keresztezett lábak, ami egyfajta feszültséget, izgalmat sugároz a partner számára. Jellemző még a lábak lassú szétnyitása, majd összezárása a férfi előtt, a combok lágy simogatása, kifejezve ezzel a férfi érintése utáni vágyat.


Forrás: PEASE A. (1989). Testbeszéd. Parki Könyvkiadó, Budapest.


PEASE A. & PEASE B. (2002). Miért hazudik a férfi? Miért sír a nő?. Park Könyvkiadó, Budapest.

NNK feher logo

Az egeszseg.hu a Nemzeti Népegészségügyi Központ tulajdona.
Minden jog fenntartva 2021 ©

szechenyi 2020 also