Ételre, nem dohányra van szükség!

 A dohánytermesztés károsítja az emberek, a termelők és a bolygó egészségét. A dohányipar beavatkozik a dohánytermesztés helyettesítésére tett kísérletekbe, hozzájárulva a globális élelmiszerválsághoz.

A WHO idei kampánya arra ösztönzi a kormányokat, hogy vessenek véget a dohánytermesztési támogatások nyújtásának, és fordítsák a megtakarításokat arra, hogy támogassák a gazdálkodókat abban, hogy áttérjenek a fenntarthatóbb növények termesztésére, amelyek javítják az élelmezésbiztonságot és a fenntartható élelmiszerellátást.

Rekordszámú, 349 millió ember 79 országban szembesül élelmezésbiztonsági problémákkal, sokan alacsony és közepes jövedelmű országokban élnek, köztük az afrikai kontinens több mint 30 országában. Ezen országok nagy termőföldterületeket használnak fel dohánytermesztésre, egészséges élelmiszerek termesztése helyett. A dohánytermesztő országok gyakran negatív gazdasági hatással szembesülnek a dohánytermesztés káros egészségi, környezeti és társadalmi hatásai miatt. A dohánytermesztés egészségkárosodást okoz a mezőgazdasági dolgozók körében, és visszafordíthatatlanul károsítja az értékes erőforrásokat, például vízforrásokat, erdőket, növényeket és állatfajokat.

Legfőbb üzenetek

Dohányt több mint 124 országban termesztenek a világon, olyan területeket foglalva el, amelyeken emberek millióit tápláló növényeket lehetne termeszteni, csökkentve az élelmiszer-ellátás bizonytalanságát.

A dohány nem túl jövedelmező növény a gazdálkodók vagy a kormányok számára, annak ellenére, hogy a dohányipar eltúlozza gazdasági jelentőségét.

A dohánytermesztésről a tápláló élelmiszernövények termesztésére való áttérés potenciálisan családok millióinak élelmezését és a mezőgazdasági közösségek megélhetését javítaná világszerte.

A kormányoknak támogatniuk kell a dohánytermesztőket abban, hogy alternatív növényekre váltsanak a támogatások megszüntetésével és a források átcsoportosításával.

A kampány célja, ...

  • hogy mozgósítsa a kormányokat a dohánytermesztés támogatásának megszüntetésére és a megtakarítások olyan „terményhelyettesítési programokra” történő felhasználására, amelyek támogatják a gazdálkodókat a váltásban, valamint az élelmezésbiztonság javításában.
  • hogy a dohánytermesztő közösségekben tudatosítsa a dohányzástól való elszakadást és a fenntartható növények termesztésének előnyeit;
  • hogy az elsivatagosodás és a környezetromlás leküzdésére irányuló erőfeszítéseket támogassa a dohánytermesztés visszaszorításával;
  • hogy ismertesse a dohányipar azon erőfeszítéseit, amelyek akadályozzák a fenntartható megélhetést.

További információk a témáról:

https://fokuszpont.dohanyzasvisszaszoritasa.hu/hu/content/dohanyzasmentes-vilagnap

https://egeszsegvonal.gov.hu/d/2222-dohanyzasmentes-vilagnap.html 

dohányzasmentes

 

NNK feher logo

Az egeszseg.hu a Nemzeti Népegészségügyi Központ tulajdona.
Minden jog fenntartva 2021 ©

szechenyi 2020 also