A drogfüggőségről tudjuk, hogy létezik, ám sokan nem is gondolnak arra, hogy a legszűkebb környezetükben is szembekerülhetnek a problémával. De mik a jelek, és egyáltalán, milyen út vezethet el a gyógyulásig? Szakértő segítségét kértük a téma körbejárásához.

Nem nehéz felismerni!

Mint minden függőségnek, a kábítószer-függőségnek is látható, érzékelhető jelei vannak, amiket könnyedén felismerhetünk. Dr. Szemelyácz János, az INDIT Közalapítvány szakmai vezetője, pszichoterapeuta szerint, ha a kérdéses személy képtelen megfelelni a családban, a baráti körben, és egyre több testi és lelki probléma kerül előtérbe, akkor a drogfüggőség is állhat a háttérben. Ha kialakult a függőség, a tolerancia a szerekre, emellett az illetőnek állandóan csak azon jár az agya, hogyan juthatna szerhez, akkor mindenképp függőségről beszélhetünk – vallja a szakértő.
###Dilemma: Szóljak, vagy ne szóljak?
Az esetek nagy részében sajnos előfordul, hogy ugyan tudnak a családtag függőségéről, de vagy nem vesznek tudomást róla, vagy falaznak neki, ahol csak lehet.
Megoldott tartozások, kölcsönök, problémák elkendőzése – ezek csak arra jók, hogy húzzuk az időt a valós gondok megoldásáig.
"Természetesen fontos, milyen kapcsolatban vagyunk az illetővel, hiszen akkor tudunk szót érteni vele, ha bizalmasabb a viszonyunk. Lényeges, hogy függő személlyel megértessük, nem ellene vagyunk, hanem mellette állunk. Az azonban sosem jó ötlet, ha mindent megoldunk a függő helyett. A gondok szőnyeg alá söprésével csak a beteg addikcióját tartjuk fenn, így nem fog kimászni a bajból, ha mindent megoldunk helyette. A függő ugyanis egy idő után megtanulja, hogy egy következmények nélküli világban él, így bármit megtehet” – vallja a terapeuta.
###Vonjuk be a családot!
Fontos, hogy a dolgokat nyíltan kell kezelni, mert a függőség nem csak és kizárólag a droghasználó hibája.
"A legjobb a gondokat nyíltan átbeszélni, közösen átgondolni, mi lenne a legoptimálisabb mindenkinek. Azzal senkinek sem segítünk, ha egymás háta mögött beszéljük meg a dolgokat – igenis ez az a helyzet, ahol együtt kell működni” – mondja a terapeuta, aki szerint kiemelten fontos az is, hogy a függőt is be kell vonni a megoldás megtalálásába.
A legjobb alternatívákat ugyanis nem nélküle, hanem vele kell felkutatni; el kell érni, hogy a függő is partner legyen.
Ha ugyanis ő nem akar meggyógyulni, és nem működik együtt, akkor nem lesz eredményük a próbálkozásoknak. Nagyon gyakran maga a család is közrejátszik a függőség kialakulásában, ezért önmagában abban bízni, hogy ez a közösség megoldja a problémát, csak a legritkább esetben lehet.
"Persze előfordul, hogy valaki azért válik függővé, mert rossz társaságba kerül, esetleg a párja miatt jutott ide, de a legtöbb esetben a családban keresendő a hiba.”
###Hogyan tovább?
Ha a beteg felismerte a problémát, és eldöntötte, hogy meg akar gyógyulni, akkor számtalan hely létezik, ahol segítséget kaphat, persze minden csak attól függ, milyen súlyos a helyzet.
„Léteznek különféle önsegítő csoportok, bevonhatjuk ártalomcsökkentő programokba, gyógyulhat »spontán«, de ha súlyosabb eset áll fenn, komolyabb beavatkozás szükséges, érdemes szakértőhöz fordulni. A drogambulancián vagy a szenvedélybetegek nappali intézményében erre van is lehetőség.” A szakember segít abban, hogy a függővel körbejárja a problémát, és kitalálják, hogyan is lehetne elindulni a megoldás felé. Érdemes eldönteni, milyen módon van több esély a gyógyulásra: kell-e kórházba menni, esetleg a bentlakásos rehabilitáció lenne jobb választás.
Ami pedig nagyon fontos, az a motiváció: ezt folyamatosan fenn kell tartani, egy sikertelen terápiát követően bele kell vágni egy újabba – nem szabad feladni!
Forrás: www.life.hu

NNK feher logo

Az egeszseg.hu a Nemzeti Népegészségügyi Központ tulajdona.
Minden jog fenntartva 2021 ©

szechenyi 2020 also