A teljesség igénye nélkül a gyakoribb edzésformákat szeretnénk bemutatni, kezdve a legegyszerűbb és legismertebb formáktól a legújabb őrületekig. Az utóbbiakat azért is, mert ha végre rászánjuk magunkat a mozgásra és keresünk egy helyet, ahová szívesen elmennénk, akkor jó, ha tudjuk, hogy az idegen hangzású nevek (pl: Kangoo Jumps, TRX) mit is takarnak pontosan. TRX
A TRX egy mozaikszó, Totalbody Resistance Exercise = teljes testtel végzett ellenállásos edzés. A TRX egy olyan hordozható, felfüggeszthető funkcionális eszköz, mely hevederekből és fogókból áll, falra rögzíthető, vagy ajtóra, fára akasztható. Magassága állítható, így nem csak a sportolni vágyó magasságához, de edzettségi szintjéhez is igazítható, mert ezzel a nehézségi szint fokozható. Nevezik hordozható edzőteremnek is, mivel minden izom, hatásosan erősíthető vele, amihez egy konditeremben rengeteg gépet igénybe kellene venni. Egyszerre mindig több izomcsoport dolgozik, és az egyensúly folyamatos fenntartása miatt az apró, elhanyagolt izmok is fejlődnek, javul a koordináció, növeli a hajlékonyságot. Az edzés úgy épül fel, hogy 30 vagy 40 mp-ig kell egy gyakorlatot végezni (edzőtől függően) majd 30 mp-es pihenő szakasz következik. Egy 40-60 perces edzés komoly erősítő és állóképesség javító hatással bír. Az izomláz garantált, és gyönyörű, tónusos izmokat épít.
Kangoo Jumps
Egy speciális cipőben végzett edzés, aminek az alján egy körhöz hasonló rugalmas talp tartozik. A kangoo jumps fogyaszt, erősít és nem utolsó sorban pedig szórakoztat is. Mivel a kangoo-cipőben végzett mozgás több kalóriát éget el, mintha ugyanazokat a mozdulatokat normál sportcipőben végeznénk, ezért a kangooval 25%-al több energiát használunk fel, mint a normál aerobik közben. A kangoo jumps lábbelije a túlsúlyosoknak, ízületi problémákkal küszködőknek is visszaadja az önfeledt ugrálás örömét, ugyanis a kangoocipőkben végzett gyakorlatok nem terhelik az ízületeket: a cipő a terhelés több mint 80 százalékát elnyeli.
Pole dance – Pole fittness - Sportrúdtánc
Komoly izommunkával járó mozgásforma. Ötvözi a kemény edzést, az erőelemeket, az akrobatikát a nőiességgel, eleganciával. Minden izmot megmozgat, elképesztő kitartás kell hozzá, és sok gyakorlás, ha tényleg tökélyre akarjuk fejleszteni. Két irányzat terjedt el, a pole dance, és a pole fittness. Előbbi akrobatikus elemeket ötvöz némi érzéki táncmozdulattal, utóbbi inkább az akrobatikáról és az erőelemekről szól.
Ugi
Az ugi szintén egy teljes testet átmozgató új edzésforma, melyben központi szerepet játszik egy nehéz, de rugalmas labda, amellyel 30 különféle egyperces gyakorlatot lehet végezni. A labdára rá lehet állni, rá lehet ülni, dobálni lehet, ha egy partnerrel végezzük az edzést, sőt még súlyzós edzéseket is végezhetünk vele. Drilling
A drillinget jól edzett, szívós fitneszrajongóknak fejlesztették ki, akik szeretik a katonás, férfias edzéseket. A résztvevőknek bírniuk kell a fegyelmet és a szigorú hangnemet, mert a drillingedző nagyjából egy katonai kiképzés vagy gyakorlatozás hangulatát hozza el az edzésekre. A fitneszedzés során gyakorlatilag valamennyi kondicionális képesség fejlesztése zajlik: állóképességet, gyorsaságot, ügyességet igénylő gyakorlatok is felbukkannak. Az edzés az atlétikai futóiskola elemeiből, a távol-keleti önvédelmi sportok ütés- és rúgástechnikáiból épül fel.
Cardioedzés az edzőteremben
Cardioedzéshez használható gépeket az edzőtermekben találhatjuk meg. A jobb termekben többfélét is használhatunk, de ma már az olcsóbb "konditermek" is tartanak néhány gépet zsírégető és/vagy kondicionáló céllal.
1. Futópad
Rossz időjárási körülmények között a futáshoz szokott ember ráfanyalodhat a futópadokra. Régebben lehetett látni tisztán mechanikus futópadokat, ahol a megfelelő terhelést a pad dőlésszöge biztosítja, után elterjedtek a mágnesfékes futópadok, ahol a terhelés - a dőlésszög mellett - mágneses ellenállással is szabályozható. Mindkét típus jellemzője, hogy 100 kilónál nehezebb emberek nem igazán tudják használni. A motoros futópadokat elektromos motor hajtja. Az egyszerűbbek esetében csak a sebesség szabályozható, a drágábbaknál a dőlésszög is. A motoros futópadok esetében a végsebesség, a motor teljesítménye, a futófelület és a különféle programok száma az, ami alapján választani érdemes.
2. Szobabicikli
Nehezebb testsúlyú embereknek, vagy azoknak, akiknek gondjaik vannak a térd- vagy boka ízületeikkel, javasolható a szoba kerékpárok kipróbálása. Ezekből is van tisztán mechanikus és mágnesfékes is, mint a futópadokból.
A kerékpárokból a jobb helyeken találhatunk háttámlásat, ami kíméli a gerincet, ergométerest, amelyeknél a terhelést komfortosabban tudjuk szabályozni, és speed-bike-ot, amely kifejezetten az országúti kerékpározás szobában történő szimulálására szolgál.
3. Lépcsőző gép
Nem veszi igénybe annyira a láb ízületeit, mint a futópad, viszont jobban megmozgatja az izmokat, mint a szobakerékpár. Ebből a gépből is többféle létezik. Vannak a nagyon egyszerű szerkezetű mini sztepperek, amelyek nem, vagy csak kismértékben szabályozhatók, viszont kis helyen elférnek, és jobb híján biztosíthatják a napi mozgásigény kielégítését. Vannak aztán a keretes lépcsőzők, amelyek állítható terhelésűek, de nincs komputeres vezérlésük. A legjobbak természetesen a profi lépcsőzők, amelyeknek saját vezérlésük van, motoros ellenállásuk programozható.
4. Egyéb gépek
Sokféle aerob sport utánzására fejlesztettek még ki cardio gépeket, amelyeket érdemes lehet kipróbálnunk, ha találkozunk velük. Ezek közös jellemzője, hogy a futópadnál és a lépcsőző-gépnél is kevésbé terhelik meg az alsó végtag ízületeit. Ugyanakkor vegyük figyelembe, hogy emiatt az egységnyi időre eső mozgási energia szükséglet alacsonyabb lehet, magyarán hosszabb ideig kell használnunk őket, hogy ugyanolyan zsírégető hatást érjünk el. A legismertebbek:
- Elliptikus tréner: egyesíti a futópad, a lépcsőző és a szobakerékpár mozgásvilágát. Kiváló eszközök a teljes test hatékony edzésére. - Sífutó gépek: A síelés igen hasznos tevékenység. Lakáson belül azonban csak korlátozottan végezhető. Az ún. sífutó gépek a futás és a lépcsőzés mozdulatait ötvözik - a sífutásban. Kiváló aerob mozgás, és a lépcsőzőnél meg futópadnál jobban kíméli az ízületeket. - Evezőpadok: Modern gépekkel ma már odahaza is evezhetünk. Amellett, hogy kiválóan alkalmasak cardioedzések végzésére, erősítik a felsőtestet és a lábakat is.
Természetesen még sokáig folytathatnánk, mert az edzésformák nem érnek itt véget. Ott vannak a sokak által szeretett és űzött küzdősportok (aikido, boksz, capoeira, judo, kick-boksz, stb..), és a nagy népszerűségnek örvendő csapat- és labdajátékok (labdarúgás, kézilabda, kosárlabda, röplabda, vízilabda, stb…). Még sokáig lehetne részletezni a sportokat, de ezeknek is az előbb felsoroltak adják az alapjait, (minden csapatjátéknak van erőnléti edzés része is) kiegészítve természetesen speciális eszköz- és szabályrendszerrel.
A lényeg az, hogy megtaláljuk azt, ami nekünk való, amit élvezünk és ezzel még egészségünket is megőrizhetjük.

NNK feher logo

Az egeszseg.hu a Nemzeti Népegészségügyi Központ tulajdona.
Minden jog fenntartva 2021 ©

szechenyi 2020 also