Sokan még mindig ellenérzéssel fogadják, ha kezelésük közben ideiglenesen vagy végleg sztómakivezetésre kerül sor. Ma már azonban a mindennapi életet sem zavarja ez a helyzet, ahogy Orbán Andrea, a Semmelweis Egyetem Sebészeti, Transzplantációs és Gasztroenterológiai Klinika vezető sztómaterapeutája elmondta.

A vastagbéldaganat korai stádiumban jól gyógyítható, és akár már a rákmegelőző állapot is észrevehető. A szűrés egyik legfontosabb lépése a vastagbéltükrözés (kolonoszkópia), amely sok emberben félelmet, szorongást vált ki. Dr. Barkai László, a Semmelweis Egyetem Belgyógyászati és Onkológiai Klinika gasztroenterológiával foglalkozó egyetemi tanársegédje mindenkit megnyugtat: nem kell félni a kolonoszkópiától.

Nyáron, a fesztiválszezon idején sokan több alkoholt isznak, mint máskor. A túlzott fogyasztás rövid- és hosszú távú kockázatairól és az optimális mértékről is beszélt prof. dr. Hegyi Péter, a Semmelweis Egyetem Pankreász Betegségek Kiválósági Központja és a Transzlációs Medicina Központ stratégiai igazgatója.

Sok olyan daganat létezik, amely a nőket érinti, és ahogyan a többi típusnál, ezeknél is kulcsfontosságú, hogy minél hama­rabb diagnosztizálják őket. A kockázati tényezőkről, a szűrésekről és a legmodernebb kezelési eljárásokról beszélgettünk dr. Czébely Lénárt András szülész-nőgyógyász szakorvosjelölt, klinikai orvossal.

A koronavírus járvány követésére hétről-hétre megjelennek a sajtóban az aktuális szennyvízvizsgálatok eredményei. A tesztek azonban nem 2020-ban kezdődtek, és sok más információ is kiderülhet belőlük. Kérdéseinkre dr. Vargha Márta, a Nemzeti Népegészségügyi Központ vízhigiénés vezető tanácsadója válaszolt.

NNK feher logo

Az egeszseg.hu a Nemzeti Népegészségügyi Központ tulajdona.
Minden jog fenntartva 2021 ©

szechenyi 2020 also